Zilele filmului LUX. 7-8 decembrie 2014

Zilele-Filmului-LUX_2014

Zilele Filmului Lux este un eveniment organizat in parteneriat cu Uniunea Cineastilor din Romania, ce va avea loc in zilele de 7 si 8 decembrie, incepand cu ora 18:00 la Cinema Studio. Dupa proiectia tuturor filmelor inscrise in acest mic festival, se va acorda Premiul LUX pentru film european, o initiativa pornita de Parlamentul European in 2007, prin care se propune stimularea dezbaterilor pe tema valorilor europene si a problemelor sociale actuale.

Prin acordarea acestui premiu si realizarea obiectivelor propuse se doreste imbogatirea patrimoniului cinematografic si cultural al Europei.

Cele trei filme finaliste de anul acesta pentru Premiul LUX sunt proiectate în toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene în cadrul evenimentului “Zilele Filmului LUX“. Parlamentul European finanteaza subtitrarea acestor filme în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii Europene si adaptarea filmului castigator, versiunea originala, pentru persoanele cu deficiente de vedere si de auz.

Cele trei filme alese pentru castigarea Premiului LUX, in acest an, sunt: “Bande de filles” / Gasca de fete (2014), “Ida” (2014), si “Class Enemy” / Dusmanul clasei (2014). Castigatorul va fi anuntat in data de 17 decembrie, la sesiunea plenara a Parlamentului European de la Strasbourg.

Incepand cu anul 2010, Parlamentul European, a initiat proiectul “De 28 de ori cinema”, prin care se strang 28 de filme de la tot atatia tineri prin reteaua de cinematografe “Europa Cinemas”. Oricare dintre acesti tineri cineasti au ocazia de a participa cu propriile lucrari lucrarile la Festivalul de Film de la Venetia

Fiecare cinematograf membru al retelei “Europa Cinemas” poate propune anual 1 – 2 candidati, cu varsta cuprinsa între 18 – 25 de ani, pentru a participa la Festivalul de Film de la Venetia. Pentru a le testa abilitatile de critici de film, reteaua îi invita pe tinerii propusi sa trimita o scrisoare de motivatie si o scurta recenzie pentru trei filme europene.

Pe baza acestor recenzii, “Europa Cinemas” selecteaza cate un reprezentant din fiecare stat membru care va participa la Festivalul de Film de la Venetia în anul respectiv.

Pentru cei implicati, proiectul cinematografic european LUX este o sansa de neratat prin care se pot face remarcati si apreciati, reusind in acelasi timp sa isi reprezinte tara si sa faca cunoscuta povestea lor si a celor cu care au lucrat.

Cei 28 de tineri selectati petrec zece zile la Venetia si participa la proiectiile filmelor prezentate în festival si la proiectiile filmelor inscrise pentru Premiul LUX al Parlamentului European, la dezbateri si la ateliere interactive, jurizeaza filmele prezentate în festival si acorda Premiul “Venice Days”.

Întalnirile organizate pentru cei 28 de tineri în cadrul Festivalului de la Venetia reunesc regizori, autori, profesionisti ai filmului si eurodeputati.

Fiecare dintre cei 28 de tineri, implicati in proiectul “De 28 de ori Cinema”, devin ambasadori ai Premiului Lux, si au ocazi sa exploreze resursele inepuizabile ale diversitatii culturale si promoveze acest spirit in tarile de bastina prin participarea activa la evenimentele din  Zilele Filmului LUX.

In randurile de ma jos, voi oferii cateva detalii despre fiecare pelicula proiectata la Zilele Filmului LUX si cateva informatii despre regizorii, si actorii inclusi in program.

Toate cele trei productii vor putea fi vizionate gratuit la Cinema Studio (Bd. Magheru nr.29, sector 1), în zilele de 7 si 8 decembrie 2014, dupa urmatorului program: Duminica 7 decembrie de la ora 18:00 “Bande de filles” / Gasca de fete (2014), urmata de la ora 20.30 de filmul “Ida” (2014).

Evenimentul se reia luni 8 decembrie , de la ora 20:00 cand va incepe filmul “Class Enemy” / Dusmanul clasei, o productie din anul 2014.

Bande de filles

1. “Bande de filles” / Banda de fete (Franta 2014).

Filmul prezinta povestea adolescentei Marrieme, o fata neglijata de familie, fara perspective de cariera sau studii, cazuta in societatea decadenta a ritmului de cartier, care reuseste sa isi schimbe viata dupa ce se imprieteneste cu alte trei fete hotarate sa isi construiasca un viitor mai bun. Aceasta isi schimba numele, infatisarea, garderoba, renunta la scoala si intra in acest grup cu scopul de a deveni libera si independenta.

“Bande de filles” cu titlul american “Girlhood” este o productia franceza din 2014, cu regie si scenariu facut de Céline Sciamma, iar in rolurile principale le gasim pe actritele debutante Karidja Touré (Marieme alias Vic), Assa Sylla (Lady), Lindsay Karamoh (Adiatou) si Mariétou Touré (Fily).

IDA

2. “Ida” (Polonia 2013).

Al doilea film, ce va avea proiectia pe 7 decembrie este “Ida”, o poveste despre Anna, o tanara care traieste in Polonia anilor ’60, pregatita sa isi inceapa viata de calugarita la manastirea unde a crescut de cand a ramas orfana.

Inainte sa depuna juramantul Anna afla de existenta unei matusi pe care trebuie sa o viteze inainte sa imbrace straiele monahale. Dupa ce face cunostiinta cu matusa indepartata, tanara afla mai multe despre trecutul familiei din care provine, secrete din timpul ocupatiei Naziste in Polonia, si adevaratul ei nume: Ida.

Filmul este regizat de Pawel Pawlikowski, cu actorii Agata Kulesza (Wanda), Agata Trzebuchowska (Anna) si Dawid Ogrodnik (Lis) in rolurile principale.

Scenariul si regia sunt asigurate de Pawel Pawlikowski, un profesionist la cinematografiei poloneze, cunoscut pentru filmele sale, in mare majoritate dramatice, cu accente de thriller, comedie, si romantism.

Regizorul polonez a lucrat si la alte filme de calitate potrivite pentru festivaluri europene. Cele mai cunoscute sunt: “The Woman in the Fifth” (2011), “My Summer of Love” (2004) si “Last Resort” (2000).

Class enemy

3. “Class Enemy” / Dusmanul clasei (Italia 2014).

In “Class Enemy”, o putem cunoaste pe Sabina, o fata linistita, introvertita si nu atat de cunoscuta, care sta la scoala dupa ore pentru a canta la pian lucrarile lui Chopin. Odata cu venirea noului profesor de germana, viata ei se schimba dramatic si, din motive necunoscute, se sinucide.

Toata lumea este socata si acei putini prieteni pe care ii avea fata, cauta un vinovat pentru cele intamplate. Suspectul principal este profesorul de germana, Robert, o personalitate rigida si greu de multumit, care nu are nici o inclinatie catre cariera de dascal. El devine profesorul urat de toti elevii, “nazistul”, scolii care declanseaza o serie de proteste si discutii aprinse, transformand linistita institutie de invatamant intr-un butoi cu pulbere.

Filmul este regizat Rok Bicek, scenariul este scris de Nejc Gazvoda, Rok Bicek si Janez Lapajne, iar in rolurile principale ii gasim pe actorii Igor Samobor (profesorul Robert), Natasa Barbara Gracner (Zdenka), si Tjasa Zeleznik (Sasa).

Aceste sunt cele trei filme ce vor fi proiectate la Zilele Filmului LUX, pe 7 si 8 decembrie 2014, la Cinema Studio din Capitala.

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro