Zilele Filmului German

imagine generala

In perioada 31 octombrie – 6 noiembrie 2014, Intitutul Goethe, organizeaza Zilele Filmului German, la Bucuresti, cu proiectii la Cinematograful Studio pentru toti cei pasionati de filme prezenti zilele acestea in capitala.

Organizatorii au ales pentru acest an 12 productii germane populare si de nisa care au inregistrat un succes rasunator in tara de origine si in Europa. In prima zi a evenimentului, va avea loc avanpremiera filmului “Kreuzweg” (Patimile Mariei), in regia lui Dietrich Brüggemann.

Un film german apreciat de public si critici, prezent in Romania prin firma de distributie Parada Film si castigator al Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu in 2014. Cele 12 productii ce urmeaza sa fie proiectate in cele 7 sapte seri , la cinematograful Studio din Bucuresti sunt impartite in opt SF-uri si patru documentare.

Aflat la a IX-a editie, efortul cinematografic al Intitutului Goethe, a devenit o traditie pentru viata urbana si culturala a orasului nostru. Totul devine mai interesant odata cu implicarea invitatilor de onoare. Regizori, producatori, scenaristi si actori din Germania, veniti sa isi promoveze creatiile, sa stea de vorba cu prietenii din Romania, sau cu publicul amator.

Cinematografia germana, personificata, arata ca o tanara indrazneata, cu multa originalitate si umor, puternica, inteligenta, aflata in continua ascensiune nu numai in Europa ci in intreaga lume. Cateva dintre filmele prezente la Zilele Filmului German, mai exact cinci la numar, au fost prezente la cele mai cunoscute festivaluri de film si merita sa fie vazute in premiera sau avanpremiera la cinematograful Studio.

Filmul “Kreuzweg” (Patimile Mariei), regizat de Dietrich Brüggemann, creat dupa un scenariuc scris de acesta impreuna cu sora sa Anna (Brüggemann), cu actorii Lucie Aron, si Michael Kamp, spune povestea Mariei, o tanara de 14 ani care doreste sa-si dedice intreaga viata credintei, rugaciunii si studieri evenimntelor religioase considerate un mod de viata, o revelatie.

“Calea Crucii” este un act de acuzare si, în acelasi timp, legenda a unui sfant. Este o poveste despre religie, devotament si credinta radicala, si pe parcurs filmul în sine devine la fel de radical ca subiectul prezentat.

Totul este prezentat prin intermediul a 14 unghiul fixe si largi fortandu-l pe spectator sa isi puna intrevari, sa se gandeasca involuntar la imaginile ce i se ruleaza pe ecran intr-un mod cu totul diferit de filmele traditionale.

Anul trecut la editia a XVIII-a, care avut loc intre 9 si 14 noiembrie 2013, publicul prezent la Zilele Filmului German a fost uimiti de pelicula „Oh, boy!“ regizat de Jan-Ole Gerster in anul 2012, care a avut un succes neasteptat la public si a obtinut numeroase premii.

In zilele urmatoare au urmat si alte proiectii noi din 2013 si 2012. Filme de succes ca “Freier Fall” (Cadere libera), “Staub auf un seren Herzen” (Praf pe inimile noastre), Was Bleibt (Week-end in familie), si “Du hast es versprochen” (Nu ma uita).

Dar de ajuns cu filmele de anul trecut. Sa vedem ce ne-au rezervat organizatorii pentru editia din acest an. Fiindca filmul de la gala fost prezentat mai sus, restul de 11 sunt prezentate scurt si la obiect. Detaliile va invit sa le descoperiti voi mai tarziu, in sala de cinema.

stations of the cross

1. “Kreuzweg” / Patimile Mariei (R: Dietrich Brüggemann, 2013, 107’, drama).

finsterwolrd

2. “Finsterworld” (R,: Frauke Finsterwalder, 2013, 91’, drama): un film despre 12 personaje principale si povestile complicate, care ii leaga intr-un omnibus dinamic.

Eltern

3. “Eltern”/ Parinti (R: Robert Thalheim, 2013, 100’, comedie): o poveste de viata despre o familie germana moderna. Un tata care trece printr-o perioada a deciziilor importante, o mama care trebuie sa tina familia unita, doi copii dragalasi, un hamster si multe lucruri de facut pentru a inchega acesta familie, pierduta pentru moment in valtoarea  secolului XXI.

Love steaks

4. “Love Steaks” (R: Jakob Lass, 2014, 90’, comedie, drama, romantic). Intr-un hotel de lux, cu clientela de lux si angajati mereu nemultumiti, gasim un cuplu de tineri cazut in bratele lui Cupidon. Dragostea lor este la fel de fragila ca portelanul pe care se serveste micul dejun.

Houston

5. “Houston” / “Houston (R: Bastian Günther , 2013, 107’, drama): un angajat de rand inalt a unei corporatii, ce se ocupa de recrutarea celor mai buni din domeniu, pleaca din Germania într-o calatorie de afaceri la Houston, Texas. Acesta vrea sa gasesca un CEO al unei companii petroliere. Calatorie se dovedeste a fi dificila, iar situatia este pe cale sa se inrautateasca.

DFDP_Plakat_A4.indd

6. “Die Frau des Polizisten”/Sotia Politistului (R: Philip Gröning, 2013, 175‘, drama): exista violenta domestica si in societatea germana. O poveste despre familia perfecta ce pastreaza aparentele. In spatele peretilor casei, o viata de cosmar pentru o sotie de politist, batuta si abuzata zilnic de un barbat cu jumatate de creier.

Layla Fourie

7. “Layla Fourie”/ Layla Fourie (R: Pia Marais, 2013, 108‘, thriller) Layla este o mama tanara si singura din Africa de Sud. Ca sa isi intretina familia accepta un loc de munca intr-un mediu intesat de discriminare rasiala, ura si neincredere. Dupa ce situatia de la locul de munca se agraveaza, Layla devine paranoica si provoaca un accident de masina. In urma acestei traume ea trebuie sa isi pastreze sanatatea mintala si sa dovedeasca ca cineva a fost pe urmele ei.

Draussen_ist_Sommer_-_Plakat

8. “Draussen ist Sommer” / Summer Outside (R: Friederike Jehn, 2013, 96’, drama): o familie germana incerca sa isi spele imaginea patata de infidelitatile tatalui, mutandu-se intr-un oras din Elvetia unde sper ca va gasi liniste si un nou inceput. Toate bune si frumoase in afara de un lucru: In Elvetia, nimeni nu stie care este trecutul lor, in afara de membri familiei, care nu pot trece asa usor peste ce s-a intamplat.

9. “Alias” (R: Jens Junkers, 2009, 80’, documentar): personajul principal al acestui film este un baietel, care creste alaturi de frati si surori intr-o familie de mici burghezi formata din membrii apropiati de biserica si religie. Dupa ce implineste 20 de ani, tatal sau, intr-un moment de slabiciune, îi spune un presupus adevar despre originea lui.

Din acel moment, pentru tanar, intreaga familie devine o constructie subreda, o minciuna consolidata de-a lungul anilor cu ajutorul impocriziei si a banilor. El ii acuza pe toti care stiau adevarul ca au fost paznicii tacuti ai unui mare secret.

farewell, herr schwarz

10. “Farewell Herr Schwartz” / Adio Domnule Schwartz (R: Yael Reuveny, 2014,96‘, documentar): o decizie poate schimba 100 de lucruri la viitorul unei persoane si al numelui pe care il poarta. In 1945 un frate si o sora au luat o decizie care a schimbat doua familii si trei generatii.

Vergiss-mein-nicht-1

11. “Vergiss mein nicht” / Nu ma uita (David Sieveking, 2012, 88‘, documentar. Regizorul David Sieveking a lucrat la un documentar drespre drama persoanelor care au grija de rude si preteni bolnavi de Alzheimer.

In centru povesti se afla chiar el si mama sa care sufera de boala teribila cu efecte dezastruoase asupra memoriei. Peste toate acestea, in familia regizorului ies la suprafata conflicte vechi si probleme nerezolvate.

Der Fall Chodorkowski

12. “Der Fall Chodorkowski” / Hodorkovski (R: Cyril Tuschi, 2008-2011, 116‘, documentar) este o calatorie personala a lui Hodorkovski, cel mai bogat rus, care îl contesta pe presedintele Putin. Filmul surprinde lupta titanilor care a început atunci cand, avertizat de Putin sa stea departe, Hodorkovski s-a întors în Rusia, stiind ca va fi închis.

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro