Poveste de iarnă în Maramureș, spusă șoptit pe un violoncel rebel, strunit de un muzician care și-a sedus publicul cu o voce excepțională, cu delicatețea unui suflet de poet și cu acea forță legendară care i-a adus supranumele de Pavarotti al României.
Aplaudat pe cele mai importante scene din țară, cel mai recent proiect al artistului Adrian Naidin – o colaborare cu Ionuț Micu, bateristul de la Compact -, va fi prezentat în premieră la Satu Mare (6 decembrie), Baia Mare (7 decembrie) și Târgu Lăpuș (8 decembrie).
“Violoncelistul Adrian Naidin e un tăvălug, un vârtej, un bulgăre de foc … muzica clocotește în el, are un neastâmpăr de Ariel, e ca un om-orchestră, cântă în același timp mai multe cântece și povestește ce cântă, făcând educație muzicală publicului, ca un rapsod sui-generis.
Vocea lui frumoasă, pe care ar invidia-o orice cântăreț de operă, nu este doar o voce naturală, este o voce cultivată, extrordinar de rafinată, iar esența acestui artist este Poezia. Îl cântă ca nimeni altul pe Nichita Stănescu, dar și pe alți poeți. Dincolo de toate, Adrian Naidin se cântă mai ales pe sine…”
PREMIERĂ DE GALĂ LA SATU MARE
Doi muzicieni desăvârșiți, violoncelistul Adrian Naidin și Ionuț Micu, toboșarul trupei Compact, se reunesc pentru o aventură într-un univers imaginat la granița muzicii culte cu rock-ul și cu un filon etno autentic.
Spectacolul ”Pân’la rai” va avea premiera la Filarmonica “Dinu Lippati” din Satu Mare miercuri, 6 decembrie, începând ce la ora 19.00 – un eveniment organizat de Centrul Cultural “G. M. Zamfirescu”.
Prezentat cu casa închisă de două ori în aceeași zi la Teatrul Național din București, proiectul “Pân la Rai » este un experiment acustic condus de violoncelistul Adrian Naidin, care cântă din nou, trecând cu măiestrie peste capriciile vremurilor, pentru a-și îmbrăca acordurile în iubire, adunată, în toate formele ei, într-un suflet zidit în emoții.
ALĂTURI DE PRIETENII SPITALULUI, ÎN BAIA MARE
Percuții în rafale și un violoncel rebel, etno și rock, apă și foc, mângâieri șoptite și ritmuri « Tari ca piatra »: un spectacol eveniment va avea loc joi, 7 decembrie, începând de la ora 19.00, la Teatrul Municipal din Baia Mare.
Având deja o tradiție de șapte ani, Asociaţia Prietenii Spitalului “Dr. Costantin Opriş” organizează în pragul sărbătorilor de iarnă un Concert Caritabil sub sloganul “Ajută pentru a fi ajutat”. Cea de-a VII-a ediţie va fi una deosebită, prin prezenţa pentru prima dată, la Baia Mare, în această formulă, a doi artişti speciali.
Fondurile strânse în cadrul acestui eveniment vor fi utilizate pentru înfiinţarea Compartimentului de Chirurgie Cardiovasculară al Spitalului Judeţean de Urgenţă ” Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare. Așa cum și-au obișnuit prietenii şi spectatorii, organizatorii îi așteaptă pe toți cei prezenți în sală, la finalul spectacolului, în foaierul teatrului, pentru câteva clipe de poveste, îndulcite cu prăjituri de “Lapte și miere”, cu pancovele tradiționale și cu un vin cald de la Crama Millennium.
TÂRGU LĂPUȘ
Violoncelul lui Adrian Naidin spune povești. Sună ca o întreagă orchestră uneori, alteori șoptește sau îngână versuri. Strălucitor în partiturile clasice, ingenios și tehnic în jazz, plin de forță și har în folclor, Adrian Naidin explorează, delicat, dispoziții și nuanțe, pentru a ajunge la esențe.
Îl secundează Ionuț Micu, de la trupa Compact, percuționist cu o admirabilă deschidere spre genuri contemporane, care adaugă un viguros filon etno-rock celor mai sofisticate acorduri fusion europene. Cei doi își vor întâlni pentru prima oară publicul din Târgu Lăpuș vineri, 8 decembrie, la Casa de Cultură Vasile Grigore Latiș. Spectacolul începe de la ora 17.00.
Biletele pentru cele spectacole din Satu Mare și Târgu Lăpuș costă 30 de lei și au fost puse în vânzare la Casele de Bilete ale instituțiilor organizatoare. Studenții, elevii și pensionarii beneficiază de o reducere de 50 la sută.
DESPRE PROIECT ȘI ARTIȘTI
Pornit dintr-o mare prietenie și desăvârșit în incredibile exerciții de virtuozitate, spectacolul îmbină ritmuri în forță și povești de demult, simboluri și refrene vechi, înnobilate cu un glam cult contemporan.
Excepționalul violoncelist Adrian Naidin și toboșarul de geniu Ionuț Micu, doi muzicieni desăvârșiți, ambii trecuți și prin proba de foc a legendarilor Phoenix, au imaginat impresionante compoziții hibride, explorând, fiecare în manieră proprie, filonul etno și ritmicitatea tradițională, pentru a le reinterpreta în manieră actuală.
« Două instrumente: violoncel și tobe. Două sunete distincte. Două chipuri ale omului. Cel blajin, cald, adânc, interiorizat până la lacrimă. Celălalt, puternic, masculin, provocator. Vulcanic. Exploziv. Două lacrimi, care te ridică din scaun. Sunetele au o forță vulcanică, scot la lumină tot ceea ce oamenii nu îndrăznesc să spună. Mută munții din loc! », spune violoncelistul Adrian Naidin.
ADRIAN NAIDIN
L-a inspirat pe regizorul grec Mihalis Kakogiannis, iar muzicianul leton Mischa Maisky, supranumit “Paganini al violoncelului”, îl numără printre cei mai talentați dintre ucenicii săi. Și-a consolidat locul privilegiat în seria muzicienilor de elită prin recitalurile oferite în cadrul evenimentelor culturale importante, statut confirmat apoi în colaborări cu artiști de prim rang, printre care Horațiu Mălăele, Ion Caramitru sau Daniela Nane.
Admirat și iubit de un public foarte fidel, Adrian Naidin își spune povestea, fie în cheia jazz-ului inspirat dintr-un filon etno autentic, fie dând sensuri noi compozițiilor imaginate de Bach, Brahms sau Paganini. Este un artist carismatic și pasional, care și-a sedus publicul cu o voce incredibilă: un ambitus excepţional, un timbru de baladă românească din aceea care-ţi smulge sufletul din piept, o gradare şi un control pe care le auzi numai la marii cântăreţi de operă.
Adrian Naidin a cântat în proiecte speciale alături de trupa Phoenix începând 2013, anul în care legendarii rock-ului românesc sărbătoreau 50 de ani de strălucită istorie. Pe John la întâlnit cu această ocazie și, alături de el, și-a trecut în palmares un spectacol aniversar memorabil, susținut pe scena Ateneului Român din București. Din prietenie s-a născut muzică și apoi, mai departe, au apărut simboluri, poate la fel de puternice ca cele de demult.
IONUȚ MICU
Strălucește alături de trupa Compact și bate în tobe ca nimeni altul ! Considerat cel mai inspirat ucenic al lui Ovidiu-Lipan Țăndărică, Ionuț Micu și-a câștigat renumele de cel mai bun percuționist al generației sale.
La rândul său experimental și rebel, Ionuț este un muzician vulcanic și pasional, care reinventează rockul prin incredibile experimente, adăugând oricărei secvențe acustice vigoare și forță. Fascinează cu rafale sălbatice de percuții, exersate cândva alături de legendarii Phoenix și desăvârșite alături de trupa Compact.
A fost îndrumat, încă de la vârsta de 14 ani, de Ovidiu Lipan Țăndărică, căruia inițial i-a fost tehnician, iar mai apoi ucenic. În martie 2000 era deja în măsură să se confrunte cu marele public, pe care l-a provocat alături de nume de legendă.
A început în formația Talisman, pe vremea când aceasta aduna succes după succes în topurile din România, a continuat cu Krypton și Phoenix, înainte de a deveni membru permanent al trupei Compact, o formație pe care o numește de suflet.