Festivalul Internațional de Film Timishort a pregătit timișorenilor un sfârșit de săptămână plin de scurtmetraje. Proiecțiile vor avea loc între 15 și 18 octombrie la Cinema Timiș, Ambasada și Sala 2 a Teatrului Național Timișoara.
Gala de deschidere va avea loc joi, 15 octombrie la Cinema Timiș, începând cu ora 19.00. Programul complet al festivalului este disponibil pe www.timishort.ro.
Peste 100 de scurtmetraje din Româniași din toata lumea vor concura pentru premiile Timishort. Competițiile adună impreună regizori din peste 20 de țări care vor lua parte la proiecții și vor răspunde la întrebarile publicului.
Decernarea trofeelor se întâmplă duminică de la ora 20.00, la Cinema Timiș, când vor fi proiectate încă odată filmele câștigătoare din cadrul competiției naționale, internaționale și Videorama – secțiunea filmelor experimentale.
Cea de-a șaptea ediție a festivalului îl are ca invitat special pe regizorul Andrew Brand, a cărui activitate cinematografică va fi prezentată la Timishort. Scurtmetrajele lui cuprind o gamă largă de genuri, de la dramă, horror sau animație până la documentar experimental.
După studiile de Arte Frumoase de la Nottingham Trent University, unde s-a specializat în instalații video, Andrew a continuat cu o carieră în realizarea de filme, presărată cu numeroase premii internaționale. Seria de scurtmetraje create de Andrew Brand poate fi urmărită duminică, 18 octombrie de la ora 16.00 la Cinema Timiș.
Anul acesta, Timishort își propune să pornească o tradiție nouă prin debutul categoriei de scurtmetraje dedicate copiilor: Timi Kids. Secțiunea va fi difuzată vineri, 16 octombrie, ora 12.00 la Cinema Timiș. Datorită parteneriatului cu SferaTimișoarei, la proiecții vor putea fi prezenți copii din centrele de protecție alături de școlarii de la Liceul Teoretic Nikolaus Lenauși de la Liceului Pedagogic Carmen Sylva.
În fiecare an, Timishort focalizează atenția asupra celor mai recente realizări din anumite țări. Dacă anul trecut invitată a fost Islanda, anul acesta accentul cade pe Serbia și Muntenegru, cu o selecție de scurtmetraje de referință.
De asemenea, scoala care viziteză aceasă ediție a festivalului este Studioul Național de Artă Contemporană Le Fresnoy din Franța. Le Fresnoy este un centru de studii post-universitare avansate în domeniul artistic, multi-media și al audio-vizual și care aduce la Timishort o colecție din cele mai bune scurtmetraje realizate in ultimii ani.
Festivalul Internațional de Film Timishort este organizat de Asociația Română a Filmului Independent, cu suportul Primăriei și al Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Centrul Cultural German Timișoara, Institutul Cultural Polonez și susținut de Ambasada, DIGI si Huawei.
Pentru mai multe detalii urmăriți www.timishort.ro!