Ultimele două zile de FITN 2016, sau despre cum să spui lucrurilor pe nume!

5. Respiratii 7

“Dați la dracu gadgeturile și computerele – mergeți la teatru, umpleți rândurile la parter și la balcon, ascultați cuvintele rostite și priviți imaginile vii – teatrul e dinaintea voastră, nu-l deconsiderați și nu-l treceți cu vederea, în graba vieții voastre.”

(Apel al regizorului Anatoli Vasiliev, în Mesajul de Ziua Internaţională a Teatrului)

Timpul nu mai are răbdare, timpul se comprimă şi, în ultimele două zile de FITN, prezentăm mai multe spectacole spre deliciul tinerilor arădeni. Încă e weekend, încă sărbătorim teatrul nou şi prezentăm la Arad şapte spectacole de teatru.

Deschidem penultima zi de FITN la ora 11.00 în Sala Studio cu spectacolul Trupei de teatru licean francofon AMIFRAN – Asociaţia Română pentru Apărarea şi Cultivarea Francofoniei din Arad. Se numeşte Autopsie (a unor crime nevinovate), regia lui Florin Didilescu, pe muzica lui Marius Stoica.

Gérald Gruhn, autorul textelor care au stat la baza acestei transpuneri în scenă scria: „Luați doi copii adorabili, un băiețel și o fetiță, privați-i de una sau de două valori capitale considerate în vremurile noastre ca fiind neimportante tocmai pentru că sunt fundamentale, lăsați-i câțiva ani să dospească în singurătatea lor și veți face din ei cei mai inocenți ucigași în serie din istoria crimei”. Un spectacol plin de nuanțe și de cruzime care îţi dă fiori reci, un spectacol despre problemele adolescenţei, aceleaşi pretutindeni.

De la ora 18.00, în Sala Mare, intrăm în vertijul unei răfuieli emoţionale aparte. Răfuiala regizorului Mihai Măniuţiu cu durerea, cu lumea înconjurătoare. Experinţe rezultate din situaţii reale familiale dau naştere unui spectacol inedit, plin de muzică și teatru de calitate, de dans și expresivitate. Vertij, producţie a Teatrului Aureliu Manea” Turda, în regia lui Mihai Măniuţiu, scenografia Adrian Damian şi coregrafia Vava Ştefănescu şi Andrea Gavriliu, este „cea mai tulburătoare declaraţie de dragoste pe care un fiu, un artist o poate face mamei sale!” (Oltița Cîntec – Suplimentul de Cultură)

4. Guppi. credit foto Biró Márton (1)Spre seară, (la 19.00) la Sala Studio, FITN prezintă o producţie a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timişoara: Guppi de Vasili Sigariev, o poveste despre singurătate cu Nagy Dóra, Kiss Attila, Aszalos Géza, Mag Tímea, în regia lui Mucsi Zoltán.

Decorul este creat de Albert Alpár, iar costumele de Kiss Julcsi. Preţ de un ceas şi jumătate publicul se va lăsa purtat de gândurile şi trăirile autentice ale unor oameni care se agaţă cu disperare de viaţă, de

oamenii dragi, pe care-i urmează oriunde: „Pot să trăiesc şi în canal. Aşa că pot şi în iad, sigur. Numai că nu pot să ajung acolo. Trebuie să mă întâlnesc cu tata şi cu Liza. Iar ei sigur nu-s în iad.

Ci acolo. Unde e bine. Adică în rai. Aşa că şi eu trebuie să mă duc acolo. Ca să-i văd. De aceea n-am voie să fac nimic rău.” (fragment din piesă)

De la 21.00, Club Flex va găzdui un spectacol al regizorului Radu-Alexandru Nica pus în scenă la Teatrul pentru Copii şi Tineret „Ariel” Târgu-Mureş. Cu un decor minimalist (două scaune), Respiraţii de Duncan Macmillan provoacă publicul şi-l învită la exerciţii de imaginaţie. Totul este prezentat la milimetru, aproape textual.

Nimic nu e voalat, totul este atent disecat, problemele capitale despre speranţe, trădare, viaţa în sânul familie.

6. I.G.PASCU & THE B.W. 1Penultima zi a Festivalului se încheie cu Gyuri, Teo şi Vlady, adică cu Ioan Gyuri Pascu & The Blue Workers. Un concert surpriză de la ora 23.00 în Cafe Boeme Teatru. Vor fi melodii celebre, dar şi compoziţii proprii interpretate cu acea firească notă de umor ce le vor aduce aplauze furtunoase.

Mâine, 15 mai, în ultima zi de Festival, Bucureştiul câştigă teren şi prezintă în cadrul FITN trei spectacole importante, producţii noi, care au primit numeroase aprecieri din partea publicului de specialitate:

Spectacolul Aglaja după romanele Aglajei Veteranyi, „De ce fierbe copilul în mămăligă” şi „Raftul cu ultimele suflări”, dramatizarea de Alina Petrică, conceptul şi coregrafia de Ştefan Lupu este un spectacol sincer, dezgolit de compromisuri care prezintă pe „o fâşie de cort de circ” complicata viaţă a unei familii de artişti de circ.

Ana Maria Nistor spunea despre acest spectacol: „Aglaja e un soi de pașaport către adicție, e ca primul fum de țigară. Eu aș duce la acest spectacol pe cineva care n-a fost niciodată la teatru, știind că-l voi converti. Am fost să-l văd iar. Și mai vreau! ”

Aşa că, arădeni, veniţi mâine la Sala Studio a Teatrului Clasic din Arad de la ora 17.00 şi sigur veţi vrea să-l mai vedeţi!

De la ora 19.00 vă aşteptăm să descoperiţi ce a însemnat cu adevărat şi ce înseamnă încă Anul dispărut.1989, dincolo de clişeele „era mai bine”, era mai rău”. Producţie a Teatrului Mic din Bucureşti, pe texte de Ştefan Peca în regia Anei Mărgineanu şi scenografia Andei Pop, spectacolul propune o răscolire în amintirile fiecăruia.

E un spectacol-întrebare la care vrei vrea să răspunzi. Uneori nici nu vei avea de ales! Căci Ilinca Manolache, de curând câştigătoarea Premiului UNITER pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar pentru rolurile din acest spectacol, va avea grijă să o faci!

Ediţia a 4 a Festivalului Internaţional de Teatru Nou se încheie cu una dintre cele mai noi producţii ale proiectului 9G la Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, spectacolul (D)efectul Placebo care-i reuneşte într-o foarte empatică şi tânără echipă pe Ştefan Lupu, Vlad Nemeş, Alina Petrică, George Bîrsan, Rareş Florin Stoica, Ioana Predescu, Elena Dobîndă, Andreea Simona Negrilă, Cristian Ciopată, Daniel Octavian Nae. Rezultatul? Personaje seducătoare îţi gândesc gândurile, îţi scot la iveală toate artificiile, dependenţele, conflictele şi manifestările plasticoase în care societatea s-a împotmolit în ultimele decenii.

„Pe cât de fabuloasă este evoluţia tehnologică din ultimele decenii, pe atât de lipsiţi de esenţă devenim fără voia noastră, îndepărtându-ne astfel de spiritul şi calităţile umane. Totul este reprezentat scenic într-o cheie comică, cu reflexii dramatice dansante.

Evadarea dintr-o lume reală într-una virtuală în care totul este aparent perfect, obligă spectatorul să se întrebe care sunt lucrurile cu adevărat importante în viața noastră bipolară, plastificată, ambalată atent precum un produs care are termen de garanție”. (Ştefan Lupu)

Aşadar, vă aşteptăm la ora 21.30, Sala Studio să vedeţi un spectacol care vă va rămâne adânc întipărit în minte, cum sperăm să rămână şi această ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Nou de la Arad.

 

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

Timpul nu mai are răbdare, timpul se comprimă şi, în ultimele două zile de FITN, prezentăm mai multe spectacole spre deliciul tinerilor arădeni.Ultimele două zile de FITN 2016, sau despre cum să spui lucrurilor pe nume!