“Ultima transhumanta” – este un proiect antropologic urias: 5 ani de cercetare, 6 tari studiate, 40.000 de km parcursi, 100.000 de fotografii, 70 de ore material filmat si 100 de ore inregistrari audio.
Dragos Lumpan (www.lumpan.com) l-a inceput ca o expozitie foto intitulata “Ultima Transhumanta” dupa calatorii de peste 40.000 km in: Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia.
“Dupa ce am umblat 5 ani si am mers in 6 tari – suficient cat sa inconjor pamantul – am aflat un lucru care tot timpul a fost si este aici: noi, in Romania, avem oameni frumosi, locuri frumoase, animale frumoase. Nu ne ramane decat sa observam aceasta frumusete si sa ne bucuram de ea” – Dragoş Lumpan.
Acum Dragos este in faza de incheiere a acestui proces urias de documentare a transhumantei si deruleaza o campanie de strangere de fonduri pe crestemidei.ro. Suma de 33.333 RON pe care o are de strans poate fi intimidanta insa nu imposibil de atins tinand cont ca pe aceeasi platforma s-a finantat cu un an in urma proiectul CaziNOU de 10.000 EUR. Proiectul a strans 4% din suma.
Cu sprijinul diversilor sponsori care ajuta si acum in suportarea unei parti din costurile de productie ale filmului, expoziţia a calatorit in Marea Britanie, Austria, Germania, Franta, Turcia si Spania.
Va lasam mai jos sa cititi despre aprecierile primite pe parcursul activitatii de catre Dragos:
CAROLINE JULER, artist vizual, autoarea ghidului “Romania” – National Geographic: “Lumea pare a fi mereu în grabă, cu o viteză tot mai frenetică. Avem mai puţin timp pentru noi şi cei din jur; mai puţin timp să ne gândim la ceea ce contează cu adevărat. Există însă o portiţă. Oamenii care îşi organizează viaţa după legile pământului reprezintă o resursă umană preţioasă şi acesta este unul dintre nenumăratele motive pentru care fotografiile lui Dragoş Lumpan sunt valoroase. El ştie că nu poate schimba nimic, dar pur şi simplu atrăgând atenţia asupra fenomenului el contribuie de fapt la supravieţuirea acestui mod de viaţă”.
MARTIN HOCHLEITNER, director al Landesgalerie Linz, profesor la University of Applied Arts în Viena: “Asemenea lui Caravaggio, care şi-a prezentat arta prin raportare la timp şi loc, Dragoş Lumpan utilizează fotografia ca mijloc de expresie”.
TIBERIU VASILESCU, istoric, arheolog, lector universitar: “Imaginile surprinse de Dragoş Lumpan oferă o dimensiune vizuală ce arheologic poate fi, de multe ori, doar vag intuită”.
ANETA BOGDAN, Chartered Marketer, Managing Partner Brandient: “Proiectul este impresionant şi sunt sigură că din perspectiva antropologiei sociale şi culturale poate să fie un reper european”.
RAZVAN EXARHU, jurnalist: “Dragoş Lumpan este unul dintre ultimii martori ai unei tradiţii care dispare pe neştiute din frumuseţea lumii”.
powered by DISPERSIE#Raspandim Idei