Tudor Chirilă lansează prima sa carte – “Exerciţii de echilibru” – un volum care cuprinde cele mai valoroase texte publicate de-a lungul ultimilor cinci ani pe blogul personal, informează Hotnews.ro.
Fragmente de proză, eseuri, poezii, pamflete, texte de opinie şi file de jurnal – toate au fost adunate în cele 385 de pagini ale cărţii.
“Cred că textele selectate se simt mai bine într-o carte. Sunt convins că nu există vreun cititor atât de fanatic încât să fi parcurs tot blogul. Luate împreună textele vorbesc despre o perioadă, despre o viziune, se compune un tot. Dincolo de asta, există un public numeros care nu stă pe bloguri, dar citeşte cărţi. Cartea îţi dă un sentiment că ai realizat cu adevărat ceva. Blogul are un aer efemer. Azi ai scris, mâine textele coboară undeva în josul paginii. Poimâine ele sunt arhivă.” spune Tudor Chirilă.
De-a lungul timpului, textele de pe blogul lui Tudor Chirilă – tudorchirila.blogspot.com – au fost preluate de presă, de alţi bloggeri şi de cititori. Oamenii s-au regăsit în cuvintele lui sau pur şi simplu au apreciat stilul şi au început să şi le trimită unii altora. „Scrisoare către liceeni”,” Jurnalul unui embrion”, „Femeile au nevoie de protecţie, tandreţe şi…”, „Rolling Stones. Smaranda, Luca. Muzica capitalistă” sunt numai câteva dintre textele cu mii de accesări online care se vor regăsi în cartea lui Tudor Chirilă.
Volumul este editat de Polirom, iar prefaţa este semnata de Cătălin Tolontan.
Pretul cartii: 29,95 lei.
Prefata de Catalin Tolontan.
Daca vreti sa-l cunoasteti mai bine pe Tudor Chirila, cititi-i textele adunate in volum. Veti descoperi un scriitor surprinzator, care se exprima cu aceeasi usurinta in proza sau in versuri si ale carui rinduri tradeaza o sensibilitate pe care putini i-o banuiesc. Tudor Chirila scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru si carti, nostalgic despre oameni dragi disparuti, ironic despre locuitorii Romaniei de azi. Mesajul lui? Cel mai important e sa iubesti. Si sa fii liber.
„Din Grecia in Delta Dunarii si de la fetele copiilor din nisip pina la elogiul amar al risului ca «pedeapsa capitala a romanilor», Tudor alege sa participe la viata prin a fi normal in raport cu oamenii din jur. Textele lui se astern firesc in carte, ca o revansa amicala a literei scrise in fata lumii digitale. Inainte de a fi blogger, inainte de a fi cintaret, inainte de a fi actor, Tudor Chirila a fost un copil care adormea cu paginile cartii inghesuite in coltul pernei. Nu lectura l-a invatat, desigur, sa traiasca nestingherit si egal cu el, dar poate ca acele carti ale copilariei l-au impins sa ne picure alfabetul albastru de cerneala al unei vieti libere.” (Catalin Tolontan)
Tudor Chirilă este actor, muzician, compozitor şi producător. A jucat în 13 spectacole de teatru în regia unora dintre cei mai valoroşi regizori români, iar în 2004 a câştigat un premiu UNITER pentru rolul Malvolio din „A douăsprezecea noapte” de William Shakespeare. Printre producţiile de film în care a jucat se numără „Legături bolnăvicioase”, în regia lui Tudor Giurgiu şi „Nordrand”, coproducţia austro-germană regizată de Barbara Albert. În 1996 a fondat şi a devenit solistul formaţiei Vama Veche, iar din 2006 este liderul formaţiei Vama.