Expozitia Transporturile traditionale din Romania se inscrie in seria evenimentelor dedicate Zilelor Muzeului Taranului (12 – 22 septembrie 2013), urmand a fi deschisa in ziua de 19 septembrie 2013, ora 18.00, in salile Oaspeti si Irina Nicolau.
Transporturile traditionale din Romania – expozitie la MNTR
Expozitia, inedita in peisajul muzeal, isi propune a fi o sinteza a mijloacelor de transport traditionale utilizate in Romania si va fi structurata pe cateva „sectiuni“ (nuclee) care sa evidentieze: dimensiunea istorica, antropologia si mijloacele de transport ca marca sociala.
Vor fi prezentate publicului mijloace de locomotie si transport confectionate din lemn, mijloace de transport din textile si din ceramica. Expunerea va include vehicule cu roti, pe talpi (sanii), dar si pe cele care utilizeaza plutirea. Un loc special vor avea in expozitie purtarea poverilor pe corpul uman sau transportul prin tarare si alunecare.
Din cabinetul de studiu ale expozitiei publicul va putea afla informatii despre viata economica, relieful (cadrul geografic) si natura care au determinat marea varietate a mijloacelor de transport in tara noastra.
Doua accente speciale, un atelier de rotarit si unul de fierarie, vor fi sugerate in expunere pentru a evidentia cele doua mestesuguri care au avut un rol deosebit de important in evolutia transporturilor populare.
De la transportul greutatii pe crestetul capului la sareta, de la traista de umar si leganusul de spate la carul pentru fan, de la sanie la lotca, sau la caruta pictata dobrogeana expozitia va pleda pentru intelegerea transportului traditional ca parte componenta a civilizatiei traditionale rurale. Vor putea fi admirate vehicule cu roti (car, caruta, faeton, sareta, dric, caruta de pompieri), cu talpi (sanii de oras, de padure, de armata) sau mijloace de transport care se deplaseaza prin plutire alaturi de o mare varietate de mijloace de transport confectionate din textile (traiste, desagi, saci, glugi) din lut (oale, oale cu manusa, ulcioare, plosti) si din lemn (sei, corfe, patine, varzobi, bote, butoiase si butoaie).
Expozitia reuneste, pentru prima data, trei mari muzee, care detin un patrimoniu definitoriu pentru abordarea acestei teme: Muzeul National al Taranului Roman, Complexul National Muzeal „Astra“ si Muzeul National al Agriculturii.
Expozitia va putea fi vizitata in salile Oaspeti si Irina Nicolau, pana la 17 noiembrie 2013, de marti pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00.
Parteneri: Complexul National Muzeal „Astra“, Muzeul National al Agriculturii, Jandarmeria Romana
Sponsor: The Secret Service
Parteneri media ai MNTR : 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Radio Romania International, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, semnebune.ro, totuldespremame.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.meidaiq.ro.