În februarie 2007, 300 deschidea festivalul de la Berlin şi lua pe nepregătite criticii de film cu violenţa, intensitatea şi efectele sale speciale. A fost rampa de lansare internaţională pentru Zack Snyder (care pregăteşte în acest moment Man of Steel, reboot-ul seriei cu Superman), iar cele 450 de milioane de dolari câştigate în lumea întreagă, la un buget de doar 65 de milioane, i-a „obligat” pe capii studiourilor Warner Bros. să pregătească o continuare.
La un moment dat intitulată 300: Battle of Artemisia, aceasta va fi lansată pe marile ecrane în august, cu noul titlu 300: Rise of an Empire. Filmul face parte dintr-un contract semnat de Warner cu lanţul de cinematografe IMAX, fiind inclus în cele 20 de titluri lansate de studiouri în formatul gigant. În România o să-l poţi vedea pe 2 august, simultan cu lansarea internaţională, dar în acest moment nu este confirmat că vom vedea filmul şi pe unicul ecran IMAX din ţară.
Despre ce este vorba în acest posibil hit al verii? 300: Rise of an Empire te va purta 2500 de ani în timp, când Xerxes, interpretat de acelaşi Rodrigo Santoro, pregăteşte prima invazie persană în Grecia. Cu o flotă extraordinară pentru acea perioadă a timpului, Xerxes atacă insulele greceşti, iar cel care îi va sta în cale, conducând ofensiva greacă, este generalul Temistocle (interpretat de australianul Sullivan Stapleton, din Animal Kingdom). Dacă luptele din 300 s-au dat exclusiv pe uscat, cele din acest prequel au loc şi pe mare, o nouă oportunitate pentru creatorii de efecte speciale.
Cel mai interesant lucru la prequel este faptul că rolul principal feminin este interpretat de superba Eva Green celebră datorită lui The Dreamers, filmul din 2003 al lui Bernardo Bertolucci, dar şi datorită lui Casino Royale, primul film cu Daniel Craig în rolul agentului James Bond. În premiera din august, Green este Artemisia, conducătoarea regiunii Caria, aflată acum pe teritoriul Turciei, dar pe atunci sub control persan. Artemisia a fost unica femeie din consiliul lui Xerxes, iar sursele istorice sunt de părere că dacă acesta ar fi ascultat sfaturile ei, prima invazie persană în Grecia ar fi avut un cu totul alt deznodământ.
În următoarele luni vom vedea cu siguranţă un trailer al filmului, care, conform unor declaraţii ale lui Rodrigo Santoro, va explora şi biografia acestui personaj atât de hulit în hitul din 2007. Vom afla, se pare, cum Xerxes va ajunge să se considere zeu şi cum va reuşi să se înconjoare cu cele mai fioroase forţe armate ale perioadei. Prima superputere a istoriei, Persia reuşea să controleze la un moment dat o imensă suprafaţă a Terrei, din India şi Pakistan până în Libia. Graniţa de Nord a imperiului se afla, la un moment dat, chiar în Dobrogea, Persia controlând aproape întreg ţărmul Mării Negre.
Bineînţeles, nu te aştepta ca scenariştii lui 300: Rise of an Empire să fi stat prea mult cu nasul în cărţile de istorie. Ca şi în cazul lui 300, care a reuşit să stârnească uimirea istoricilor iranieni (aceştia au denunţat prompt inadvertenţele grave din filmul lui Snyder), prequelul va folosi contextul istoric doar pentru a arunca pe ecran efecte spectaculoase şi cât mai mult sânge. Nu trebuie să ne aşteptăm ca în cele două ore ale filmului să aflăm mai multe despre această perioadă a istoriei, dar 300: Rise of an Empire ar face bine să ne ia măcar ochii.