Nu stiu cat timp mai au romanii sa se uite la seriale, dar eu urmaresc 5 sau 6 seriale in paralel, in afara de perioadele dintre sezoane, decalajul de fus orar si intarzierile intre episoade. Am fost si sunt un mare “consumator” de seriale americane si britanice, chiar daca productiile TV din Regat au lasat de dorit in ultimii ani, eu stau si astept ceva mai bun.
Ca sa fim pe aceeasi lungime de unda, va propun sa vorbim despre seriale, care s-au sfarsit sub ochii nostrii inlacrimati, nedormiti, exasperati, sau fericiti, ca personajele favorite traiesc, cele rele au fost prinse si povestea se opreste prea devreme.
Nu stim, insa, ce parere aveti despre sfarsitul unor seriale ca “Dexter”, “Battlestar Galactica”, “Quantum Leap”, “Heroes”, “ALIAS” sau “How I Met Your Mother”.
Este aproape o ecuatie fizica: cu cat este mai iubit serialul si este lasat mai mult pe micile ecrane cu atat cresc asteptarile telespectatorilor atunci cand vine vorba de ultimul espisod, sfarsitul, momentul acela cand deschizi in seara urmatoare TV, la aceeasi ora, sa vezi urmatorul episod, si iti aduci aminte ca s-a terminat, s-au intrii mecanic pe site-uri sa descarci urmatorul episod, si iti dai seama ca l-ai vazut deja.
1. “Quantum Leap” – “Mirror Image” (5 Mai, 1993).
Trebuie sa includ in acest top serialul copilariei mele, Q. L (Quantum Leap), cu Doctorul Sam Becket aruncat in “Capcana timpului”, ajutat de colegul si prietenul sau, Amiralul Al Calavici si programul creat pentru monitorizaea proiectului, Ziggy.
La sfarsitul sezonului 4, creatorul si producatorul serialului “Quantum Leap”, Donald P. Bellisario, scris ultimul episod cu un final lasat in coada de peste, un Cliffhanger ce urma sa fie rezolvat în toamna anului 1994. Dupa ce “Quantum Leap” a fost eutanasiat de NBC, ultimul episod din sezonul 5 a fost editat în graba pentru a aduce un sfarsit satisfacator pentru fanii americani de la acea vreme, dar au dat gres.
Dr. Sam Beckett, care a tot încercat sa repare greselile altora, sarind în trupurile lor în speranta ca va ajunge acasa (in timpul din care aplecat initial), reuseste, in cele din urma, sa ajungaintr-un oras minier exact la ora si data nasterii sale.
Desi el se întalneste cu omul, care i-a controlat salturile inca de la inceput, si i se ofera sansa de a ajunge acasa, Sam alege sa ramana calator in timp, sa se intoarca in timpul Razboiului din Vietnam pentru a-i spune sotiei lui Al Calavicci ca viitorul Amiral, nu a fost ucis de Nord-vietnamezi si va eliberat la sfarsitul conflictului.
Pentru Sam, acesta a fost ultimul sacrificiu. Dupa ce a ales sa sara din nou, toata lupta s-a de pana atunci a fost in zadar, si dupa acel ultim salt in timpul razboiului, aflam ca eroul nostru este pierdut pe vecie in continuum-ul temporal si nu va mai putea lua contactul cu holograma lui Al. “Doctorul Becket nu s-a mai intors niciodata acasa”.
2. “ALIAS” – “All the Time in The World” (22 Mai, 2006).
Revenind cu picioarele pe pamant si la eroi care nu pot trece prin pereti, am hotarat sa prezint inca un serial cu sfarsit surprinzator, care rula pe micile ecrane, atunci cand subsemnatul era la liceu si avea mai mult timp pentru serialele cu spioni.
Presarat cu putina drama si mult mister, show-ul lui J.J. Abrams isi facea debutul in 2001, pentru a suplini golul lasat de “La Femme Nikita”, serialul de actiune inceput in 1997 cu Peta Wilson in rolul principal, facut dupa filmul cu acelasi nume, regizat de Luc Besson in 1990.
Din punct de vedere al povestii, al scenariului, constructia personajelor principale pozitive si negative, dialoguri, coloana sonora, locatii de filmare, decor, costume, si toate celelalte elemente pe care le-am omis, “ALIAS” a fost un show net superior predecesorului, care a fost turnat pe platourile modeste din Canada, in Toronto si Ontario.
Incepand cu sezonul 5, thriller-ul creat de J.J.Abrams a reusit sa aduca o multime de povesti mitologice legate intre ele cu un Nod Gordian dezlegat doar de personajul principal Sydney Bristow (Jennifer Garner), si familia acesteia.
Din pacate, in ultimul episod “Tot timpul din lume”, continutul adaugat pe parcursul anilor a fost lasat la o parte pentru un sfarsit normal, care nu avea nici o legatura cu viata complicata a personajului feminin. Nu pot spune ca fost ceva lipsit de logica sau incarcatura emotionala.
Ma bucur ca Sydney a reusit in sfarsit sa isi formeze o familie impreuna cu Michael, fetita si baietelul lor, in casa pe plaja localizata undeva intr-o tara necunoscuta. Aceasta era o imagine asteptata la final, dar nu lasa nimic de inteles despre ce se va intampla in viitor. In afara de fata cea mare, care mostenise inteligenta mamei sale si darama turnul de lemn construit din piesele unui joc, scenaristii nu aduc nimic nou, care sa ne puna pe ganduri.
Probabil ca serialul epuizase toata energia creativa, in batalia rating-ului cu seriale ca “24” si “Two and a Half Men”.
3. “Dexter” – “Remember the Monsters” (22 Septembrie, 2013).
Dupa cateva sezoane difuzate de compania Showtime, punctul culminant din sezonul 4 (cu John Lithgow in “Trinity Killer”), parea sa fie ultima suflare a scenaristilor din “Dexter“, cu sezonele 5 si 6 aflate in afara asteptarilor, banale si dezamagitoare.
Totusi, in sezonul 7, serialul a reusit sa gaseasca o solutie creativa, o revigorare pentru sezonul 7 (datorita actritelor Yvonne Strahovski si Hannah McKay). Dar aceasta licarire de speranta nu a a facut nimic altceva decat sa lase un gust amar in sezonul 8, cand totul se termina cu un personaj principal devenit taietor de lemne (nu de oameni), departe de casa, cu o sora moarta si o iubire pierduta.
Din pacate, scenaristii s-au plafonat cu un episod final previzibil, lasat intr-o oarecare balanta emotionala pentru telespectator, care a inteles ca Dexter traieste, numai ucide, femeia fatala a plecat cu copilul intr-o tara straina, sora lui politista a fost ucisa si amenintarea unui uragan devastator ce atribuie povestii o simbolistica aparte: cel mai mare criminal din Miami nu este Dexter, este natura, care curata totul, mai repede si mai bine.
Nu a murit cine trebuia, nu a trait cine trebuia, nu s-a facut o dreptate poetica si peste toate, s-a pastrat pana la sfarsit ideea absurda, ca dupa toate capetele luate in crimele perfectele ale lui Dexter, acesta ramane in viata ca sa isi transmita gena ucigasa mai departe.
4. “Battlestar Galactica” – “Daybreak” (13 Martie, 2009).
Nu am fost niciodata fan “Battlestar Galactica”, dar am ascultat cu atentie ce au avut altii de spus despre serialul TV urmarit pe posturile din Romania si pe site-urile dedicate serialelor americane. Unul dintre oamenii, care au vorbit despre sfarsitul serialului, este George R. R. Martin, un scriitor american de literatura SF, o autoritate in domeniu si autorul romanului “A Song of Ice and Fire”, dupa care s-a facut ecranizarea “Game of Thrones”.
Scriitorul si scenaristul George R. R.Martin, a postat pe internet un text in care se declara dezamagit si “scarbit” de finalul serialului “Battlestar Galactica”, rezumat la 3 ore de emisie, difuzate in doua parti. Chiar daca parerile au fost impartite in ceea ce priveste povestea din ultimele episoade, Martin si altii fani ai serialului au declarat ca povestea s-a bazat prea mult pe o putere providentiala si a fost mult prea sentimentala, in comparatie cu celelalte episode vazute ca fiind simple dar elegante.
În ultimele doua episoade pline vorbaiala si scene de telenovela, telespectatorii aflat ca supravietuitorii au renuntat sa se mai lupte cu Cylonii si au abandonat toata tehnologia lor avansata pentru a incepe o noua civilizatie. Planeta pe care au ajuns este Terra, iar urmasii lor se numesc pamanteni, desi nu inteleg cum se intampla asta devreme ce ei erau descendenti ai pamantenilor, care incercau sa gaseasca planeta Pamant. Probabil au calatorit in timp.
Dupa 150.000 de ani, la inceputul secolului 21, urmasii indepartati ai celor de pe Battlestar Galactica, aflati in timpuri moderne cu tehnologia robotica in plina dezvoltare, incep sa puna bazele unor programe de inteligenta artificiala.
Se pare ca cercul vicios al tehnologiei este imposibil de rupt, istoria antica se repeta, si oamenii vor incepe, din nou, sa creeze tehnologia avansata care, in viitor se va numi Cylon si va declara razboi umanitatii.
Nu este cel mai bun sfarsit pentru sufletul si inima celor care, acum vad asta doar la televizor, dar este cel mai bun sfarsit inspirat de realitate si natura umana. Instinctul de conservare este suprimat de dorinta oarba a oamenilor de stiinta de a avansa cu tehnologia, traind cu iluzia ca o vor putea controla intotdeauna.
Un avans, care, in cele din urma, ne poate aduce sfarsitul. Si cand spun asta nu ma refer neaparat la inteligenta artificiala si roboti din viitor. Nu, umanitatea poate sa mai gasesca si alte metode, pana atunci…
5. “Heroes” – “Brave New World” (8 Februarie 2010).
Sincer, nu stiu de am inclus acest serial in top 6. Personal nu sunt fan, nu l-am vazut si cred ca este o executie second-hand, care face de ras genul stiintifico-fantastic, si filmele cu super-eroi in general. Totusi, am sa fac o exceptie fiindca am primit cateva recenzii favorabile cu privire la acest serial.
Promisiunea lansata in acest serial (tinerii sa traiasca o viata normala stapanindu-si hormonii pentru a nu demola scoala), a ramas exact ceea ce este: o promisiune (neindeplinita).
Toata lumea se astepta in sezonul patru, sau la final, sa apara cateva scene de bataie zdravana, cu demolari, lasere din ochi, teleportari, oameni zburatori si alte absurditati spectaculoase. Dar surpriza, nu s-a intamplat asta. Pentru ca “Heroes” nu a fost înca, anulat in mod oficial, creatorul serialului, Tim Kring, a incheiat povstea prezentand sfarsitul unui capitol, si posibilitatea de scrie o poveste noua despre viata personajelor sale.
6. “How I Met Your Mother” – “Last Forever” (31 Martie, 2014).
Finalul acestui serial este cel mai recent exemplu de munca facuta de mantuiala, cazuta in mainile scenaristilor care exagereaza cu povestea nespusa si plauiesc prea multe fara a executa ceva.
Conform celor spuse de creatorii serialului: Carter Bays si Craig Thomas, ultimele 10 minute din ultimul episod au fost scrise si filmete (partial), acum 8 ani, in 2006.
Intr-un fel scenaristii si-au creat o poveste separata, cu detalii corespunzatoare (Barney si Robyn divorteaza, “mama” este pe moarte), care sa nu intre in conflict cu restul povestii dezvaluita in sezoanele urmatoare.
Cei mai multi fani s-au bucurat ca Barney si Robin sunt impreuna si se vor casatorii, dar nu prea au suportat un sezon intreg facut numai pentru nunta, doar pentru a prezenta sfarsitul evenimentului fericit si odata cu acesta sfarsitul brusc al serialului.
Acelasi lucru se poate spune si despre bunavointa castigata de Tracy, care moare brusc in sezonul 9. Poate ca finalul ales in 2014 ar fi fost mai bun daca serialul era incheiat mai devreme, acum cativa ani. Dupa aproape 10 de difuzare, personajele s-au schimbat prea mult fata de cum erau la inceput, de aceea finalul ales anul acesta nu s-a potrivit cu povestea personajelor.