Dupa sfarsitul secolul al XIX-lea, cand H.G. Wells a publicat faimosul roman “The Time Machine” (“Masina Timpului”), literatura SF, teoriile marilor fizicieni si industria filmului american au dat nastere unui gen de film recunoscut ca atare si respectat pentru potentialul comercial si stilistic.
Au urmat anii ’60, cand au fost ecranizat pentru prima data romanul lui H.G. Wells, anii ’70 cand au fost ecranizate alte filme despre calatoria in timp (cum ar fi seria originala “Planeta Maimutelor”), apoi, in anii ’80, ’90 si 2000, cinematografia americana si europeana si-a lasat libera imaginatia, lansand zeci de filme despre calatorii in timp, dintre care, cele mai importante, sunt prezentate in randurile de mai jos intr-un top nu atat empiric cat subiectiv.
1. “The Terminator” (1984)
Chiar daca ne surade ideea unui viitor in care sa folosim pusti cu plasma de 40 de wati putere, nu ar fi deloc bine pentru noi sa folosim acele arme intr-o lume apocaliptica, devastata de razboi, in care oamenii se lupta cu robotii ucigasi, chititi sa omoare pe toata lumea ce poarte numele de John si Sarah Connor.
Viziunea sumbra a regizorului James Cameron despre lumea stapanita de programul (mai tarziu inteligenta artificiala), numit Skynet a fost un subiect de inspiratie pentru povestea celui mai nou film din franciza “X Men”, intitulat “Days of Future Past”.
Pentru filmul “X Men: Days of Future Past”, Bryan Singer i-a cerut sfatul parintesc lui James Cameron despre subiectul calatoriei in timp. Probabil voia sa stie daca este o idee buna, sau daca mai are ceva potential comercial in aceste timpuri saturate de asemenea executii.
2. “Back To The Future: Part I” (1985)
Inapoi in viitor este film lansat la scurta vreme dupa legendarul Terminator, dar nu prezinta nici o catastrofa a omenirii sau drame personale. Este un film simplu despre aventura unui personaj care calatoreste 30 de ani in trecut in timpul adolescentei parintilor sai, in anii ’50.
Atat in prezent cat si in trecut actiunile sale au un catalizator comun: Profesorul “traznit” cu parul carunt si valvoi, care stie intotdeauna ce trebuie facut.
3. “Star Trek IV: The Voyage Home” (1986)
Nu stiu cati dintre voi sunteti fani “Star Trek”, dar aceasta epopee nu are o poveste principala atat de intunecata ca celelalte filme prezentate in acest top, dar exista o mica problema. In secolul 23, o sonda spatiala de origini necunoscute bruiaza toate comunicatiile planetare in timp ce scaneza planeta pentru a gasi o specie de balena. Din fericire pentru Flota Stelara, mamiferul disparut va fi singurul element care va sta in calea Sondei Spatiale, pregatita sa distruga portiuni de pe suprafata Pamantului.
Amiralul Kirk si echipajul sau format din membrii AARP vor folosi manevra “prastie”, nu in jurul Lunii ci in jurul Soarelui (bineinteles), pentru a calatori inapoi in timp, in anul 1986. Ajunsi in orasul San Francisco din Statul California, Kirk si Spock gasesc doua balene si se intorc in viitor pentru a salva Pamantul. Nimic nu este atat de complicat pentru Shatner
4. “Star Trek: First Contact” (1996)
“Star Trek: Primul Contact” porneste de la urmatoare premiza: Pamantul are o populatie de 9 miliarde (o cifra aproximativa cu cea din prezent), toti locuitori sunt Borgi.
Capitanul Picard si echipajul de pe nava Enterprise calatoresc in timp pentru a-i opri pe Borgi sa calatoresca in timp. Se pare ca rasa melificilor Borgi reusise in trecut sa puna stapanire pe Pamant si previna aparitia Flotei Stelare. In cele din urma reusim sa intelegem cu functioneaza tehnologia avansata a lumii creata in “Star Trek” intr-o poveste bine gandita si vanduta cu succes publicului.
5. “12 Monkeys” (1995)
Filmul cu Bruce Willis, despre “Armata celor 12 maimute”, nu are legatura cu o specie de primate, care cotropesc pamantul ca in “Planeta maimutelor”. Titlul este dat ironic pentru a spune povestea unei lumi devastate de o boala, care a “curatat” populatia, fortand supravietuitorii sa se retraga sub pamant.
Bruce Willis este Cole, baiatul din bula de plastic, trimis in trecut pentru a-l opri pe acela care va declansa dezastrul. In trecut Cole nu are prea mult succes, se loveste de situatii despre care nu are nici o informatie, il intalneste pe tanarul anarhist interpretat de Brad Pitt si reuseste sa se apropie de sursa problemei fara a depasi paradoxul calatorului in timp.
6. “Planet of the Apes” (2001)
Nu, nu este vorba de trilogia originala de la sfarsitul anilor ’60 si anii ’70, ar fii prea mult de discutat si prea multe de analizat. Filmul la care ma refer este o ecranizare din 2001 cu Mark Wahlberg si Helena Bonham Carter in rolul principal. Cu o poveste modificata pe alocuri, o distributie buna, decoruri, costume si locatii de filmare impresionante, productia de la inceputul mileniului este, dupa parerea mea, ce-a mai buna reecranizare din secolul XXI.
Ultimele filme, primul facut acum cativa ani (cu James Franco), si cel care urmeaza sa apara in 2014 cu (Gary Oldman) s-au indepartat de viziunea originala, folosind efecte speciale in exces, o distributie slaba si o tendinta enervanta de a oferii povestii argumente reale despre evolutia unui cimpanzeu mamut de la o primata mai inteligenta la un fel de Homo Sapiens super-inteligent, care stie sa foloseasca tehnologia avansata a oamenilor, poate sa vorbeasca, stie strategii si tactici militare pentru soldatii blanosi in patru labe si, peste toate astea, au tendinte expansioniste in fata oamenilor, care dupa parerea mea, nu ar trebui sa le tolereze existenta.
Marea greseala a celor care au lucrat la ultimele doua filme din Trilogia “Planet Of The Apes” este faptul ca incearca sa ne arate ca felul in care a evoluat masculul alfa, liderul maimutelor, este unul posibili si credibil. Ceva absurd si dus in derizoriu cu ajutorul imaginilor generate pe computer.
Mai bine ramaneau la ideea originala fara a ne arata ce s-a intamplat inainte ca planeta sa fie cucerita de maimute. Totusi, daca ar fi vrut sa faca un prequel de succes, ce-a mai buna solutie ar fi fost sa nu il neglijeze pe batranul Darwin, prin invocarea unor argumente absurde, aflate la limita stiintei.
Voi ce credeti despre top-ul intocmit pe site-ul Roevents? Daca am uitat un titlu nu ezitati sa lasati un comentariu. Poate ceva despre “Sotia calatorului in timp”?
Comments are closed.