Home Filme Top 10 filme SF cu buget independent

Top 10 filme SF cu buget independent

1
Top 10 filme SF cu buget independent

afis 1

Vara asta este foarte interesanta pentru genul filmelor science-fiction, pentru ca se anunta multi regizori tineri, unii experimentati altii mai putin experimentati, dar la fel de entuziasti ca idolii lor din SUA si din Europa. Baietii si fetele iesite de pe bancile facultatilor de profil sau amatori, deopotriva, stau gata sa isi fluture inspiratia si creativitatea in proiecte ce ii pot ridica pana in al 9-lea cer.

Unul dintre acestia este Will Eubank, regizorul filmului “The Signal” (2014), “Crave” (2012), “House of the Rising Sun” (2011) si “Love” (2011).

Ultimul film, enumerat mai sus, “Love”, este un science fiction artizanal, filmat si montat in curtea sa, proprietate privata. Este un film, numit de unii, frumos, ciudat, unic, care nu ar fi existat niciodata pe statul de plata al unei companii mari din America.

La fel este si “The Signal”, un film, care isi dezvaluie secretele intr-un ritm propriu, tihnit si rabdator. Este un film diferit de toate acele capodopere cu staruri de cinema si efecte speciale de milioane de dolari, este diferit de orice alt film SF din acest an. Acest film ii confera un credit incontestabil regizorului. Capacitatea de fi diferit si suprinzator, pentru un public satul de francize si reecranizari.

In timp ce filmele SF de Hollywood se afla pe primele locuri in lista de asteptare a marilor companii cu buzunarele doldora de bani, mustruluite de conducere dupa succesele avute de franciza “Star Wars”, incepand cu 1977, alti investitori, mai saraci, cauta tinere talente si idei executate cu succes, in afara “sistemului” cinematografic.

Am reusit sa gasesc 10 filme SF realizate prin mijloace proprii, ridicate din gramada banalitatii prin povestea lor noua si interesanta apoi prin notorietatea dobandita de la lansare pana in prezent.

Toata lumea stie ca genul science-fiction poate jongla cu orice idee, notiune, definitie si teorie. Este un gen de film foarte bogat, cu potential, folosit adesea pentru a se prezenta niste povesti bune sau rele despre fantezia puterii.

De aceea cred ca aceste titluri au indraznit sa se desparta de clisee, sa o tina una si buna pe un subiect sau altul, fara anticipare sau remuscare din partea regizorului, scenaristilor sau producatorilor implicati. In fond, erau la inceput si ce era atunci pentru ei nou, este acum pentru noi clasic (nu vechi), pentru ca filmele bune nu au varsta, sunt nemuritoare.

In lista de mai jos puteau fi incluse, foarte usor, 40 de titluri, dar am ajuns la concluzia ca este mai bine sa prezint mai putine, pentru nu plictisi cititorii. Prin urmare, iata 10 filme SF cu vise mari si bugete mici, care au trecut testul timpului, al criticii si al transferului de pe banda de film pe compact-disc .

1. Abre-Los-Ojos_gallery_primary

1. “Abre Los Ojos” (Open Your Eyes)

Lansat: 1997
Actori: Eduardo Noriega, Penélope Cruz, Chete Lera, Fele Martínex, Najwa Nimri, Jorge de Juan
Regizor: Alejandro Amenábar
Despre film: Cameron Crowe a fost atat de impresionat de povestea acestui film incat a hotarat sa faca un remake SF, ramas in memoria colectiva sub numele de Vanilla Sky. Din pacate, puterea si farmecul etalat in filmul original a fost greu de egalat, dar s-au straduit al naibi de mult.

2. Donnie-Darko_gallery_primary

2. “Donnie Darko”

Lansat: 2001
Actori: Jake Gyllenhaal, Jena Malone, Mary McDonnell, Maggie Gyllenhaal
Regizor: Richard Kelly
Despre film: Excentric si infiorator, “Donnie Darko” este debutul regizoral a lui Richard Kelly, condimentat de performantele actoricesti ale lui Jake Gyllenhaal, care sunt departe de normele conventionalului.

Dupa mai mult de 10 ani, Donnie Darko” inca pare contemporan, fiind, in acelasi timp, un instantaneu ciudat al vietii americane. Ce sa mai spunem de sfarsitul filmului? Extraordinar, neasteptat, ametitor, lunatic. Spuneti-i cum vreti.

3. District-9_gallery_primary

3. “District 9”

Lansat: 2009
Actori: Sharlto Copley, Jason Cope, Nathalie Boltt, John Sumner, William Allen Young
Regizor: Neill Blomkamp
Despre film: “Districtul 9” a fost un SF cu picioarele pe pamant. La propriu. O productie, care a fost la un pas sa obtina nominalizarea la Oscar pentru cel mai bun film si ce-a mai buna adaptare dupa scenariu. In esenta, filmul este o parabola naucitoare despre prejudecati, imigratie si alte “maruntisuri” care te pun pe ganduri.

4. eternal sunshine of the spotless mind

4. “Eternal Sunshine of the Spotless Mind”

Lansat: 2004
Actori: Jim Carrey, Kate Winslet, Elijah Wood, Mark Ruffalo, Kirsten Dunst, Tom Wilkinson
Regizor: Michel Gondry
Despre film: Viziunea lui Gondry despre aceasta productie castigatoare a premiului Oscar pentru scenariu scris de Charlie Kaufman, astupa ranile sufletului si da la o parte straturile grele adunate pe inima, transformandu-l intr-unul dintre cele mai bune filme ale decadei.

Jim Carrey pune in scena una dintre cele mai bune reprezentatii ale carierei sale de actor si Kate Winslet se alege cu Oscar bine meritat, numai bun pentru a-i rasplati munca depusa.

5. Mad-Max_gallery_primary

5. “Mad Max”

Lansat: 1979
Actori: Mel Gibson, Joanne Samuel, Hugh Keays-Byrne, Steve Bisley
Regizor: George Miller
Despre film: Acest film, realizat de un tanar regizor australian, la sfarsitul anilor ’70, ne arata un cineast mai salbatic decat lumea pe care a creat-o in film si mai infometat decat colegii sai, viitori mari regizori, ce aveau sa puna stapanire pe anii ’80 si ’90.

In afara de asta, il vedem pe Mell Gibson ca apare pur si simplu in film, cu un accent american, dublat grosolan la acea vreme (cand el inca mai vorbea cu accent de australian), si o interpretare actoriceasca plina de violenta si atitudine rebela. Doua atribute, care au aparut constant in filmele sale.

6. The-Man-Who-Fell-To-Earth_gallery_primary
6. “The Man Who Fell To Earth”

Lansat: 1976
Actori: David Bowie, Rip Torn, Candy Clark, Buck Henry, Bernie Casey
Regizor: Nicolas Roeg
Despre film: Cunoscut de lumea intreaga ca un star al muzicii rock si pop, David Bowie se afla la primul film science fiction, de lung metraj, in care juca rolul principal. Omul care a cazut pe Pamant a fost o performanta pentru muzicianul David Bowie, si o ocazie pierduta a lui Roeg de a-si dezvolta abilitatile regizorale si stilul editorial, catalogat de industrie ca fiind “modest”.

Este interesant de urmarit povestea (aproape amuzanta), despre un extraterestru, care vine singur pe Pamant in scopul de a imprumuta niste apa pentru planeta sa muribunda. Filmul lui Bowie este, dupa parerea mea, o sursa importanta de inspiratie pentru filmul K-Pax, un SF din 2001 cu Kevin Spacey in rolul principal.

7. Melancholia_

7. “Melancholia”

Lansat: 2011
Actori: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Kiefer Sutherland
Regizor: Lars von Trier
Despre film: Multi sustin ca “Melancholia” lui Lars Von Trier este ce-a mai buna productie din 2011. Capodopera sa prezinta o varianta diferita de majoritatea filmelor, care speculeaza cum va arata sfarsitul umanitatii. Oricum, filmul are efecte speciale puternice, realiste si memorabile.

8. Primer

8. “Primer”

Lansat: 2004
Actori: Shane Carruth, David Sullivan, Casey Gooden, Anand Upadhyaya
Regizor: Shane Carruth
Despre film: Cei implicati in proiectul “Primer” au fost premiati de juriu la Festivalul Sundance din 2004, pentru un lung metraj SF impanat cu multa drama si talent actoricesc stimulat cu un salariu mic si un buget de productie neglijabil.

Succesul relativ al acestui film s-a datorat actorilor incepatori implicati intr-o poveste bine gandita despre calatorie in timp, rivalitate, invidie, si povara succesului.

9. A-Scanner-Darkly_gallery_primary

9. “A Scanner Darkly”

Lansat: 2006
Actori: Robert Downey Jr., Winona Ryder, Woody Harrelson, Rory Cochrane
Regizor: Richard Linklater
Despre film: La acest film au lucrat cativa scenaristi ai genului science-fiction, care au reusit sa depaseasca limitele literare la cererea lui Linklater, pentru o pelicula lansata in 2006, cu Downey Jr. in rolul unei insecte uriase dotata cu antene ce bruiaza canalele de la televizor.

4.2.3

10. “Stalker”

Lansat: 1982
Actori: Alexander Kaidanovsky, Anatoli Solonitsyn, Nikolai Grinko
Regizor: Andrei Tarkovsky
Despre film: Pentru lucrarea sa tarzie, Tarkovsky a fost laudat de Ingmar Bergman, dupa ce a inventat un limbaj nou, special pentru filmul “Stalker”. Aceasta este doar una din multe alte productii vizionate in cadrul festivalului de la Cannes.

“Stalker” nu este un film cu mize mari si idei stralucite. Premisele acestui film il implica pe acest personaj, numit Stalker, care isi insoteste clientii intr-o “Zona”, un loc in care toate doritele oamenilor sunt indeplinite ca prin minune

 

Comments are closed.