Top 10 filme care se joaca cu mintea ta

inception_ver14_xlg

Oricine este obisnuit cu filmele de toate genurile in care avem parte de o poveste simpla, cu un fir narativ chronologic, cu introducere, cuprins si incheiere, fara sa mai punem la socoteala momentele subiectului operei literare, pentru ca nu vorbim de un roman, o nuvela, un basm, etc.

Din pacate, o mare parte din spectatori sau telespectatori nu mai vor sa cheltuiasca bani pe un bilet sau program de televiziune ca sa vada filme simple, usor de inteles de la inceput pana la sfarsit. In ziua de azi este prea usor sa urmezi linia de la A la B…sau de la A la Z.

In consecinta, cineastii s-au conformat noilor standarde si, in ultimii ani, facand exceptiile de filmele clasice ale monstrilor sacri (rasturnarile de situatie din “Psycho” 1960, al lui Alfred Hitchcock), au aparut zeci de filme care, dupa ce sunt vizionate de public, acesta isi scarpina podoaba capilara si spune: `Eu n-am inteles nimic din filmul asta!`

De aceea, am hotarat sa reluam cateva filme, care au facut istorie de-a lungul anilor, si sa ne mai dam odata cu parerea, ca sa intelegem ceva din ele. Mai jos, am incropit un top al celor mai complicate filme, unele vechi de 10 ani, altele de 50 de ani. Sa vedem ce a iesit.

1. “Inception” (2010)

Acesta este cel mai complicat film din Top 10 filme, care se joaca cu mintea ta. Daca ar fi sa analizam filmul pe bucati, mare parte din el nu ar rezista scrutinului. Dar asta nu mai conteaza. Povestea unor personaje care se lupta in vise create in alte vise ale subconstientului are un subiect surprinzator de original, creat pentru a ne tine captivi intr-un labirint mental, neegalat pana in acest moment.

large_SCC_MULHOLLAND_DRIVE_2D_BR_I-1

2. “Mulholland Drive.” (2001)

Nici David Lynch nu este strain de filme ciudate si greu de inteles. Dupa ce s-a facut remarcat cu “Eraserhead” in 1977 el si-a mai incercat norocul cu serialul “Twin Peaks” (despre care stiu cate ceva, dar nu am avut rabdarea il vad), in anii `90 ajungand pana in 2001 sa regizeze un al alt lung metraj mai ciudat si mai abstract decat proiectele anterioare.

Probabil ca Lynch a fost influentat de filmul lui Ingmar Bergman (“Persona” – 1966), dar cine poate sti sigur ce a facut el. O actrita la inceput de drum si o femeie care si-a pierdut mintile fac schimb de roluri, caractere si personalitati pe parcursul a doua ore, secatuite de normalitate si logica.

MEMENTO

3. “Memento” (2000)

Christopher Nolan, care a regizat “Inception” (2010) si “The Prestige” (2006), mai are un as in maneca, creat acum 14 ani, cand filmele de Hollywood puneau bete in roata logica a povestilor scrise de scenaristi. Nolan a devenit celebru odata cu acest thriller pervers, despre un tip care si-a pierdut memoria pe termen scurt.

Filmul asta nu este asa greu de inteles. Trebuie doar sa te uiti pana la capat si toata ceata se ridica. Trebuie sa iti dai seama ca filmul incepe cu sfarsitul si totul de desfasoara in sensul invers al acelor de ceasornic. Tatuajele lui Guy Pearce, fotografiile si notitele despre uciderea sotiei ar trebui sa va furnizeze material de analiza.

4. “Being John Malkovich” (1999)

Nu este usor sa fii “In mintea lui John Makovich”. Trebuie sa fii barbat, sa fii prieten, sa fii calm, sa fii gentleman, sa fii actor, sa fii fermecator, sa fii afacerist, sa fii actor, sa fii vedeta. Actorul din “Legaturi Periculoase” isi joaca propriul rol…intr-un fel.being_john_malkovich_ukquad

John Cusack il interpreteaza pe papusar, un individ, care gaseste un portal direct in mintea actorului. Pana la sfarsitul acestei aventuri ireale, Craig Schwartz (Cusack), ajunge sa traiasca in mintea lui John Malkovich trecand prin cateva faze ciudate, necesare pentru procesul de familiarizare cu tehnicile de manipulare efectiva a unei persone, chiar din interiorul acesteia.

donnie_darko

5. “Donnie Darko” (2001)

“Donnie Darko” este un film cu multe fatete, dar in principal, este un film despre un personaj, care calatoreste in timp. Chiar daca am vedea filmul de mai multe ori sau am mai taia cateva scene, tot am ramane cu o poveste complicata si greu de inteles.

Daca reusim sa ne concentram, sa intram in ritm, filmul ne va dezvalui un sentiment de meditatie, moarte si sacrificii eterne. Lectiile predate de aceasta pelicula sunt profunde si abstracte. Aveti putina rabdare si veti intelege ceva din cele 113 minute de aiureala SF.

ADAPTATION

6. “Adaptation” (2002)

Bazat (in mare), pe romanul “The Orchid Thief” – (Hotul de orhidee), scris de autoarea Susan Orlean, filmul “Adaptation” (Adapatarea), este a doua colaborarea regizorului Spike Jonze cu scenaristul Charlie Kaufman, dupa proiectul “Being John Malkovich” din 1999.

In esenta, filmul prezinta dificultatile lui Kaufman, dupa ce este angajat sa scrie o adaptare pentru film, a romanului scris de Susan Orlean. Pe langa acest mic inconvenient, filmul se transforma in altceva. Scenaristul incepe sa vada conspiratii, ajutat sau incetinit de fratele sau geaman, un personaj fictiv foarte important in actiunea filmului.

Filmul nu este nimic altceva, decat o cronica a unui scenarist de film, care imbina fictiunea cu realitatea si reuseste, in cele din urma, sa se convinga ca nu se intampla totul in imaginatia sa bogata.

fightclub

7. “Fight Club” (1999)

La fel ca muti alti regizori, gasiti in aceasta lista, David Fincher, vrea sa se joace cu mintea noastra. Pentru cel mai bun film al sau, regizorul s-a folosit de romanul lui Chuck Palahniuk. In roman, este prezentata lupta unui personaj cu proprii sai demoni.

Brad Pitt si Edward Norton interpreteaza cele doua personaje cu personalitati distincte, plasate cu grija intr-o capodopera cinematografica, care incearca sa ne pacaleasca, de la inceput pana la sfarsit. O sa va convingeti de acest fapt dupa 3 sau 4 vizualizari.

BLACK SWAN

8. “Black Swan” (2010)

Mare tam-tam s-a facut cu filmul asta, acum 4 ani, cand toata lumea a fost surprinsa si revoltata de cruzimea meseriei de dansator intr-o trupa de balet si viata, aparent sumbra, a celor care misuna pe cele mai cunoscute scene ale lumii.

Filmul ne prezinta viata tinerei dansatoare, Nina Sayers, interpretata de Natalie Portman, si sacrificiile personale facute de dragul meseriei. Ea se transforma, pe parcursul filmului, in femeia pe care o admira la inceputul carierei. “Lebada Neagra” are o viziunea amenintatoare si dramatica despre linia fina dintre nebunie si arta.

9. “The Sixth Sense” (1999)sixthsense_02800

Marea surpriza din “Al saselea simt” este personajul lui Bruce Willis, care este mort. Fara îndoiala, aceasta productie este pivotul, care a ajutat la stimularea fluxului de filme ciudate si greu de inteles, facute în ultimii 15 ani. Dar intoarceti-va si urmariti-l (din nou si din nou), si veti observa un model al dorintei de cunoastere si tristete, mai profund decat cel din actiunea filmului “Gotcha” (1985).

10. “Persona” (1966)persona-1966-01-g

Stramosul acestui gen de filme, a fost vazut, pentru prima data, in 1966 de catre suedezul Ingmar Bergman, si este un precursor pentru alte doua filme de pe lista noastra: “Black Swan” si “Mulholland Drive.”

O actrita amuteste în mijlocul unui spectacol si este trimisa la recuperare in grija unei femei care, in mod ironic, vorbeste tot timpul. Pana la sfarsitul acestui film cinic, complex si sucit cele doua femei vor avea niste roluri incurcate si inversate.

1 COMMENT

Comments are closed.

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro