Pe 30 Mai 2014 Festivalul International de Film Transilvania (TIFF), si-a deschis portile marelui public in al- XIII lea an consecutiv, incepand de la ora 20:45, la Casa de Cultura a Studentilor in prezenta a peste 1000 de vizitatori.
In afara de toate acele filme de succes, americane si europene, proiectate la cinematografele din oras, directorul festivalului, Tudor Giurgiu, promite un proiect de avengura numit: “TIFF salveaza Depozitul de Filme”, prin care se doreste reabilitarea unui fost depozit al RADEF, situat in Cluj, pentru amenajarea primului muzeu al filmului din Romania.
“Avem 217 filme la TIFF, e o editie de maturitate, încercam sa inovam si în acest an. Pentru mine, provocarea majora este sa conving clujenii sa investeasca suflet si putini bani în proiectul “TIFF salveaza depozitul de filme”, depozit care este, acum, un loc plin de gunoaie si lasat în paragina de peste opt ani si pe care ne propunem sa îl revitalizam.
Proiectul face parte din campania “Salvati marele ecran”, în care initiem o ampla dezbatere despre cinematografele din România, o tara în care 78 la suta dintre orase nu au nicio sala de cinema. În tara mor salile de cinema si nimanui nu-i pasa, salile sunt în pericol”, a spus Giurgiu intr-un interviu acordat agentiei de presa Media Fax.
Cladirea din Cluj-Napoca in care se afla “Depozitul de filme” a fost in administrarea Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF), o companie a Statului Roman. In acest spatiu se afla mii de pelicule in celuloid abandonate pe parcursul anilor. Temporar, o parte din spatiul depozitului va fi folosit pentru proiectiile TIFF.
Desi beneficiaza de sprijinul publicului si a autoritatilor, cei implicati in proiect spun ca “Depozitul de filme” va deveni un muzeu in adevaratul sens al cuvantului abia in urmatorii 10 ani. Acest proiect a debutat cu intentii bune si idei extraordinare, dar toate acestea pot fi indeplinite cu o finantare consistenta. Organizatorii intentioneaza sa stranga suma de 7000 de euro pentru debarasarea si curatarea spatiului existent.
Iata si clipul de promovare al campaniei “TIFF salveaza depozitul de filme”:
La cel mai important eveniment din Cluj-Napoca, Emil Boc, fost premier al Romaniei, actualmente primar al orasului, a facut cateva declaratii cu privire la industria cinematografica din Romania.
“TIFF este un brand de Cluj si vreau sa ne uitam la viitor. Avem câteva ambitii, printre care faptul ca orasul doreste sa devina un centru de productie cinematografica.
Este un obiectiv care figureaza în strategia Primariei pentru perioada 2014 – 2020 si se va concretiza prin doua proiecte: un centru de industrii creative, finantat din fonduri europene, un Hollywood transilvanean, si prin crearea, în premiera în România, a unui fond de dezvoltare locala pentru sustinerea cinematografica”, a spus Emil Boc.
La Gala TIFF au mai fost prezenti, printre altii, actorii Cristina Flutur, Dan Chiorean, Ilinca Tomoroveanu, regizorul francez Nicholas Philibert. În deschiderea TIFF a rulat filmul “Philomena”, nominalizat la Oscar.
In fiecare zi vor fi proiectate filme in urmatoarele locatii: In aer liber Piata Unirii, la cinema Florin Piersic, Cinema Victoria, Cinema Arta, Casa de Cultura a Studentilor, la cinema Sapienza, in zona complexului “Nora” la Manastur, la Institutul Francez, la Cinema Marasti, la Castelul Banfi (Bontida), la Cercul Militar si la “Depozitul de Filme”.
Publicul se va delecta cu 217 filme din 55 de tari, concerte tinute de trupe romanesti (Teodora Enache & Band, Theory of Mind), expozitii, masterclass-uri, dezbateri si petreceri tematice. Toate acestea pe parcursul a 10 zile pline de fast si arta.
Sambata, pe 31 Mai, spectatorii au avut ocazia, incepand cu ora 20:30, sa participe la deschiderea oficiala a Depozitului de Filme din strada Maiakovskyi, in prezenta unor figuri oficiale si invitati speciali. Dupa deschidere, acestia au vizionat o proiectie a documentarului creat de Alexandru Belc , “Cinema, mon amour” si filmul “Cinema at the End”, impreuna cu regizorul Meritxell Soler.
In zilele urmatoare, productiile mentionate anterior (“Cinema, mon amour” si filmul “Cinema at the End”), proiectate la “Depozitul de Filme” vor avea intrarea libera.
La Cinema Victoria, de la 10.00, a fost proiectat “A fi si a avea” (Etre et avoir), în prezenta regizorului Nicolas Philibert, celebrat anul acesta în sectiunea 3X3. Votat “cel mai bun film documentar” la Premiile Academiei Europene de Film în 2002, “A fi si a avea” – (Etre et avoir), este povestea unei clase unice dintr-un sat francez, unde toti copiii se afla în grija unui învatator.
Duminica, 1 iunie, de la 11.00, la Cinema “Florin Piersic”, copiii si parintii se vor bucura de experienta Cinepiano, un spectacol cu acompaniament live al pianistului Tony Berchmans pe filme mute cu Charlie Chaplin, Stan si Bran si Buster Keaton. EducaTIFF cuprinde ateliere de animatie, seminarii de critica de film si lectii de actorie cu actorul Stefan Collier.
Daca tot este luna copiilor, organizatorii s-au gandit la familiile numeroase, care sunt asteptate cu mic cu mare la Castelul Banffy de la Bontida pe 31 mai si 1 iunie, incepand cu orele 12:00. La castel se vor tine workshop-uri despre mestesuguri vechi si meserii noi.
Toti copii, care aduc jucarii vechi sau nedorite le pot lasa la consignatie. Mai tarziu, obiectele vor fi vandute de personal altor copii, mai mari sau mai mici.
Cei mari, indiferent de mestesugul ales (olari, tamplari, bucatari, pompieri sau medici),vor avea ocazia sa participe la ateliere profesioniste pentru efecte speciale de film, teatru cu papusi, trucuri de magie, sport (fotbal), si alte jocuri interactive.
Asa cum am mentionat mai sus, filmul este stapanul festivalului, dar si muzica va fi prezenta in serile calduroase ale sfarsitului de Mai. Spre exemplu, Sâmbata, 31 mai, de la 14.00, trubadurii polonezi de la Male Instrumenty, renumiti pentru concertele la instrumente improvizate, au incercat sa uimeasca publicul cu sunete de toate felurile provenite din obiecte banale.
Odata cu lasarea serii, de la 21:45, proiectiile de sambata trecuta au dat pudoarea la o parte cu filmul “Bolondos vakáció” (Frumoasele vacante), de Karoly Makk, o comedie romano-maghiara din 1967, cu Florin Piersic, Ion Dichiseanu si Ilinca Tomoroveanu. Duminica a fost proiectat filmul “1984”, în regia lui Michael Radford, care aniverseaza 30 de ani de la premiera.
Filmele de la TIFF pot fi vizionate si la Bucuresti între 10 si 19 iunie, într-o retrospectiva organizata la Cinema Studio, Cinema Elvira Popescu si J’ai Bistrot. Pentru bucuresteni au fost alese aproape 50 de filme din cele 200 proiectate la Festivalului International de Film Transilvania.
Sa vedem si trailer-ul de prezentare al Festivalului.
Comments are closed.