Pe 8 decembrie 2016, Teatrul de Artă București împlinește 4 ani de activitate, de emoții de tot soiul, dar mai ales de bucuria de a oferi și primi energie bună, în sala de spectacole din strada Sfântul Ștefan nr. 21.
Patru ani care au început cu un vis: acela de a aduce pe scenă emoția în locul efectelor, privilegiind textele de calitate și arta actorului.
Teatrul de Artă București înseamnă o mână de oameni – tineri actori talentați, regizori, tehnicieni – profesioniști și prieteni care au transformat o fostă magazie insalubră, într-un spațiu cultural independent, intim și primitor, aflat astăzi la a patra stagiune și la nu mai puțin de 22 de spectacole puse în scenă și jucate.
“Nu sunt singurul actor care a pus bazele unui teatru independent, însă am avut o doză bună de nebunie și masochism cât să construiesc, la propriu, un teatru, fără cunoștințe în domeniul construcțiilor.
Pe 8 decembrie 2012, la ora 22:30, se încheia prima reprezentație de pe scena noastră. Și în momentul aceala m-au cuprins bucuria și frica, pentru că am realizat că „avem un teatru: ce facem cu el?”. Iar din acea seară a început frumoasa călătorie.” – George Constantinescu, actor, fondator al Teatrului de Artă București.
O călătorie care a continuat cu săli pline, cu invitații pe scene din marile orașe ale țării (Brașov, Constanța, Iași, Sibiu, Buzău, Arad), cu participări la festivaluri de teatru – FEST-CO, Festivalul Național de Teatru, Festivalul Național de Teatru Independent, Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe, Antagon Festival – Timișoara, Pledez pentru Ține(ri) – Piatra Neamț, Festival “25 de ore de teatru non-stop” – Sibiu, FestIn pe Bulevard – București, Undercloud – Festival de Teatru Independent de Orice; și cu premii frumoase.
În ultimii trei ani, spectacolele de la Teatrul de Artă București au fost premiate la Festivalul Undercloud 2014 (Tudor Istodor – Premiul pentru interpretare masculină în spectacolul Voyeur), la Maratonul Teatrului Independent Bucharest Fringe 2015 (George Constantinescu – Premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul Gleb, în spectacolul Dureri fantomă) și la Festivalul Internațional de Teatru Independent de Comedie – Comic 7 B 2016 (Cerere în căsătorie de A.P. Cehov – Premiul pentru cel mai bun spectacol și George Constantinescu – Premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul Ivan Vasilievici din spectacolul Cerere în căsătorie ).
În stagiunea curentă, Teatrul de Artă București a lansat 3 premiere: O femeie singură de Dario Fo și Franca Rame, în regia lui Daniel Grigore-Simion, O noapte pe dos de Xavier Durringer, în regia lui Tudor Ţepeneag și Grooming de Paco Bezerra, în regia Ruxandrei Oancea, iar în prezent are în pregătire două spectacole, în coproducție cu Teatrul Mic și cu Teatrul Nottara.
Și, pentru că este o zi specială, vineri, pe 8 decembrie, Teatrul de Artă București așteaptă publicul la două dintre cele mai cerute comedii ale sale: O FEMEIE SINGURĂ de Dario Fo și Franca Rame, one-woman-show cu Andreea Bibiri, (ora 19.15) și CERERE ÎN CĂSĂTORIE de A.P. Cehov, cu Florentina Năstase, George Constantinescu și Valentin Terente, în regia lui Victor Olăhuț (ora 21.15). Detalii pe www.teatruldearta.ro și pe Facebook.
“La aniversare, mulțumirile mele merg către public, fără de care Teatrul de Artă București nu ar fi ajuns aici; și în egală măsură, către echipă și către toți partenerii noștri, fără de care Teatrul de Artă București nu ar fi ajuns, atât de frumos, la public.” – George Constantinescu