Regizorul Denis Villenueve, va lucra cu Harrison Ford pentru Blade Runner 2
Oricine pune la indoiala calitatea si originalitatea primelor lucrari ale lui Ridley Scott ar trebui sa citeasca articolele din prezent pentru a se convinge ca tot ce este vechi poate deveni nou. Neill Blomkamp a ajuns pe prima pagina ziarelor americane pentru a devenit primul regizor al unui studio de productie mare, care a reusit sa primeasca un loc de munca in cinematografe folosind aplicatia Instagram.
Este o informatie absurda si surpeficiala, care denota spalarea tehnologica pe creier si prostia afaceristilor moderni. Sper sa nu mai aud niciodata o astfel de stire. Revenind la Neill Blomkamp, acesta si-a inebunit fanii cand a inceput sa vorbeasca despre regia unei alte francize de succes, Alien. Continuarea seriei “Alien”, care a debutat in 1979, cu prima parte, regizata de Ridley Scott va avea parte de o continuare sau restartare.
Nu se stie daca viitorul film “Alien” va ingnora partile 3 si 4, lansate in 1992, respectiv 1997. Sau poate vor crea o poveste paralela, separata sau un prequel, asa cum exista in Prometheus 2, o alta productie aflata in stransa legatura cu seria veche “Alien” la care va lucra Ridley Scott (in calitate de scenarist/producator). Ce va fi exact nu stim inca. Dar poate vom afla din urmatorul articol despre serial “Alien”, pe care il voi publica in curand.
Daca vorbim despre “Blade Runner 2” informatiile incep sa devina mai clare. Datorita unor comunicate de presa si declaratii oficiale stim sigur ca actorul Harrison Ford va reveni in continuarea “Blade Runner“, in rolul vanatorului de clone Rick Deckard. Regizorul Denis Villenueve se afla in negocieri pentru a lucra in calitate de regizor al productiei americane.
Daca mass-media va primi un comunicat de presa in care sa se anunte oficial ca “Blade Runner 2” va fi regizat de Villenueve, ne asteptam sa se incheie negocierile si suntem aproape siguri ca acest regizor va lucra cu starul Harrison Ford si scenaristii Hampton Fancher, Michael Green.
Cu toate acestea, nu avem nimic sigur suta la suta. Filmarile principale vor incepe in vara lui 2016, si in acest ragaz se pot schimba multe in studiourile de la Hollywood. Presa americana incurajeaza numirea lui Villenueve in functia de regizor dupa succesul inregistrat de acesta cu productiile “Prisoners” si “Enemy”.
Chiar si atunci cand lucreaza cu buget mare si staruri de renume, Denis Villenueve face tot posibilul sa creeze ceva real, dramatic si intunecat, trei caracteristici foarte importante pentru continuarea unui film ca “Blade Runner“. Desi actiunea din “Blade Runner 2” are loc dupa cativa zeci de ani (de la prima parte), speram sa vedem din nou acea lume distopica creata de regizorul Ridley Scott in 1982.
Inca nu sunt sigur cum va arata filmul “Blade Runner 2” pentru ca sunt multe bucati de puzzle si asamblarea lor este ceva delicat. Acesta nu este un film de actiune tipic si previzibil. Este un film al genului science-fiction cu un ton serios concentrat in jurul unor idei si aspecte filozofice, pe alocuri. Ridley Scott si Denis Villeneuve l-au ales pe Ryan Gosling sa joace alaturi de Harrison Ford in “Blade Runner 2.“
Ridley Scott are cateva proiecte grele in desfasurare. In mai putin de un an sunt asteptate doua dintre cele mai importante continuari ale filmelor sale: “Blade Runner” si “Prometheus”. Stim ca s-a apucat de treba la scenariul pentru “Blade Runner 2“, iar stirile recente spun ca a terminat deja scenariile pentru “Blade Runner 2” si Prometheus 2. “Scenariul a fost scris si este al naibi de bun”. A declarat Ridley Scott in legatura cu proiectul “Blade Runner 2“. Acesta a tinut sa completeze: “Bineinteles il implica pe Harrison (Ford), care a suprevietuit dupa toti anii astia care au trecut, chiar daca s-a accidentat.”
A declarat regizorul ca o mica gluma la stirea ca Harrison Ford s-a accidentat in timpul filmarilor pentru “Star Wars: Episode VII: The Force Awakens.”
Regizorul Denis Villeneuve
Dar accidentul de pe platourile “Star Wars” nu este o piedica pentru Ridley Scott atunci cand vine vorba de proiectul “Blade Runner 2“. Ce il impiedica sa isi faca treaba pe indelete este calendarul supra-aglomerat al cineastului. Nu sunt multe proiecte, dar sunt foarte complicate si foarte importante.
Urmatorul film al lui Ridley Scott se numeste “The Martian”. O adaptare dupa romanul lui Andy Weir cu Matt Damon in rolul principal. Acesta interpreteaza un astronaut parasit si lasat sa moara in mediul ostil al planetei Marte. “Este ca Robinson Crusoe”. A declarat regizorul. “Daca ai fi parasit sau naufragiat, cum ai supravietui?”
In ultima vreme, cineastul canadian Denis Villeneuve, laudat pentru munca depusa la productia “Sicario” (pentru festivalul de la Cannes), a atras multa atentie din partea presei dupa ce s-au vehiculat stiri despre implicarea sa in proiectul “Blade Runner 2.”
Se pare ca acesta va lucra si cu actorul Ryan Gosling in continuarea filmului din 1982. Defapt, tanarul star este asteptat in rolul principal. Asa cum am mentionat intr-un articol anterior, personajul Rick Deckard (Harrison Ford), este subiectul acestei continuari si va fi prezent in actul trei.
Luna trecuta, compania Alcon Entertainment a anuntat ca Ryan Gosling se afla in negocieri pentru un rol in filmul “Blade Runner 2“, alaturi de Harrison Ford, care va reveni in rolul lui Rick Deckard. O stire importanta pentru Gosling, avand in vedere ca “Blade Runner” este un film science-fiction classic cu o reputatie uriasa in istoria cinematografiei americane.
Si actorul Ryan Gosling are treaba cu munca de regizor, daca va vine sa credeti. Acesta a debutat in calitate de regizor cu filmul “Lost River”, lansat in cinematografele din Statele Unite ale Americii la inceputul lunii aprilie. Urmeaza sa il vedem in filmul lui Shane Black “The Nice Guys” alaturi de Russell Crowe si in filmul lui Trence Malick, intitulat “Weightless”.
In prezent lucreaza la filmarile pentru pelicula lui Adam McKay: “The Big Short”, alaturi de Christian Bale, Brad Pitt si Steve Carell. O distributie consistenta. Sa vedem ce va iesi.
Harrison Ford se afla in covalescenta dupa un accident aviatic (actorul are brevet de pilot si propriul aparat de zbor), dar il puteti vedea zilele acestea pe marile ecrane in filmul “The Age of Adaline” si la sfarsitul anului il vom vedea din nou in rolul contrabandistului Han Solo in filmul “Star Wars: Episode VII: The Force Awakens.”
Harrison Ford in rolul lui Rick Deckard in filmul “Blade Runner” (1982)
Harrison Ford vorbeste deschis despre Blade Runner 2
Chiar daca Harrison Ford este unul dintre putini actori care lucreaza intens si inca mai poate fi considerat un model de urmat, in spatele camerelor este un om greu de inteles, cu o personalitate complexa. Depinde de starea de spirit si nivelul discutiei care ii este impus. Asa cum s-a intamplat in emisiunile de talk show la care a fost invitat. S-a descurcat bine cateodata. Sau interviurile unde pare ca este altcineva, dar el nu face asta si nu incearca sa isi ascunda gandurile si sentimentele asa cum fac alti colegi de breasla.
Pare a fi multumit sa zambeasca ori sa priveasca ironic pe cine care ii adreseaza o intrebare despre ceva stupid sau evident. A fost surprinzator sa vedem interviul tinut pe siteul Reddit AMA, pentru a promova noua serie de documentare, intitulate “Years Of Living Dangerously.”
“Probabil ca toata lumea ma cunoaste din filme ca “Star Wars” si “Indiana Jones”. O prezentare atat de limitata este impresionanta. Daca vreti sa cititi toate cele 9903 comentarii lasate pana la amiaza, pe data de 14 aprilie 2014 pe site-ul Reddit AMA sunteti bineveniti. Pentru acolo se afla mare parte din sursa acestui articol.
Au existat discutii despre munca sa in rolul lui Han Solo si Indiana Jones, dar cele mai importante informatii au venit cand s-a discutat despre continuraea filmului “Blade Runner“. Pentru inceput, cineva a discutat despre Replicanti (replici). Acele fiinte create in laborator, folosite ca slavi si obiecte ale placerii in misiunile din spatiu si pe planetele colonizate de oameni. Acele fiinte vanate de Rick Deckard (Harrison Ford), care nu puteau sa experimenteze toate sentimentele umane, nu aveau amintiri reale si nu traiau mai mult decat erau programate genetic.
Replicantii erau rezultatul unei tehnologii avansate si crude. Dupa ce au inceput sa se revolte impotriva oamenilor, sa distruga nave si sa omoare colonisti, creatiile lui Tyrell au fost scoase in afara legii si s-a ordonat uciderea tuturor “exemplarelor” gasite pe Pamant.
Pentru asta, s-a creat o potera sau o echipa de vanatori. Acestia aveau voie sa captureze daca este posibil, sa ucida daca este necesar. Vanatorul se numea Blade Runner si colabora cu politia. Probabil era politist cu acte in regula. In filmul din 1982, actiunea se petrece la cativa ani dupa ce au fost omorati multi replicanti si lucrurile s-au linistit. Vanatorii au fost omorati de replicanti, s-au retras din activitate ori au plecat de pe Pamant.
Politia a aflat despre cei patru replicanti care au fugit de pe nave sau colonii si se ascund pe Pamant, in acelasi oras fara nume in care locuia Rick Decard, probabil, ultimul Blade Runner. De acolo lucrurile devin mai interesante si va invit sa urmariti filmul.
Un fan l-a intrebat pe actorul Harrison Ford daca personajul sau, Rick Deckard este el insusi un replicant. Acelasi subiect a fost discutat cu Ridley Scott si Christian Bale la un interviu de promovare a filmului “Exodus: Gods and Kings.” Regizorul a spus ca personajul lui Ford este un replicant. Cum putem sa ne dam seama de asta? Pentru ca la un moment dat, Rick Deckard, viseaza unicornul.
Si eu am fost surprins de acest detaliu, dar nu i-am acordat multa atentie. Nici nu ma gandeam ca personajul lui Harrison Ford poate fi un replicant. Pentru ca in acea lume intunecata, personajul lui Rick Deckard este constanta, este cel uman, este cel care mananca la ghereta, sta in fata pianului, ii place sa bea si sa se impuna in fata unei femei (fie ea si replicant).
Avem lipsa unei diete adecvate, putin simt artistic, putin alcoolism si ceva ego barbatesc. Si mai vedem cateva poze vechi si multa ironie din partea personajului. Dar acum ca il banuim a fi un replicant, parca toate dovezile de mai sus nu mai stau atat de bine in portretul lui Deckard, pentru ca nu stim nimic despre trecutul sau. In afara de faptul ca este Blade Runner.
Filmul “Blade Runner” (1982) este o ecranizare inspirata de romanul “Do Androids Dream of Electric Sheep?” (Viseaza androizii oi electrice?), al autorului american Phillip K. Dick, publicat in Statele Unite ale Americii in 1968. Poate aceasta este legatura filmului cu romanul. Replicantul Rick Deckard este androidul si unicornul visat este oaia electrica. Asemanarile au logica dar teoria nu este foarte sigura.
Revenind la intrebarea adresata lui Harrison Ford, acesta a dat urmatorul raspuns: “Cred ca exista un mecanism de prezentare a povestii prea bine facut pentru a lasa aceasta intrebare fara raspuns”. Apoi a continuat: “Imi place ca oamenii inca mai sunt curiosi in aceasta privinta.”
Contrar celor auzite despre Harrison Ford si filmul “Blade Runner” la filmarile din 1982, Ford nu s-a inteles cu Ridley Scott si nu fost multumit de cum a iesit filmul), pare surprinzator ca vorbeste cu drag despre acest subiect. Dar trebuie sa mai spunem ceva: Au trecut 35 de ani. In atatia ani daca nu se iarta se uita.
Multi ani la rand Harrison Ford era iritat de aceasta discutie, in care se sugera ca Rick Deckard ar fi un replicat. Lua acest subiect in serios si personal. Desi Ridley Scott a lansat mai multe editari ale filmului in ultimii ani, ideea ca Deckard ar fi replicant a inceput sa iasa la suprafata de la inceputul anilor ’90. Pentru mine este un semn bun. Arata o dedicare, a actorului fata de personaj. O legatura personala. Fapt care trebuie sa bucure sa impresioneze si sa devina un exemplu pentru ceilalti actori, care poate nu au aceste sentimente fata de personajele interpretate.
Regizorul Ridley Scott si actorul Harrison Ford pe platourile “Blade Runner” (1982)
In versiunea originala din 1982, nu s-a lasat de inteles nici un moment ca personajul Rick Deckard ar fi replicant, si se pare ca aceasta idee a venit in mintea lui Ridley Scott dupa ce a terminat filmul, nu in timpul productiei cand putea sa mai faca cateva modificari.
Apoi, cineva a intrebat ce crede (Harrison Ford), despre ideea de a juca in continuarea “Blade Runner“. Un subiect controversat inconjurat de ambivalenta emotionala. Ford a spus: “Sunt foarte curios si nerabdator sa vad noul scenariu pentru Blade Runner, daca intradevar exista posibilitatea de a se mai face inca un film, si este un scenariu bun, as fi foarte dornic sa lucrez din nou cu Ridley Scott, un cineast foarte talentat si pasionat. Si cred ca ar fi foarte interesant sa revin la acest personaj.”
Problema cu urmatorul film este ca isi va pierde acel gram de ambiguitate si abstract simtit de cinefili pasionati si cineasti aspiranti. Pana la urma, daca revenim la Rick Deckard si vedem ca este mai batran cu treizeci de ani decat era in filmul original atunci putem sa tragem concluzia ca nu este replicant.
In film se spune clar. Replicantii erau creati in laborator si se folosea manipularea genetica. Ei aveau un termen de expirare, 3, 5 sau 7 ani de trait, fara exceptie. Atunci cum este Deckard replicant daca are…60 de ani. Ori poate este un model mai avansat, unic. Apoi avem replicantul Rachel (Sean Young), femeia dura cu alura vintage ani ’40. Si ea este mai batrana cu 30 de ani si nu ar trebui sa fie in viata. Si asa se sterge cu buretele tot ce am aflat despre replicanti in filmul din 1982.
Daca punem la un loc tot ce am zis in randurile mai sus despre Deckard si Rachel inseamna ca tot filmul vorbeste despre cum au reusit ei sa traiasca mai mult decat trebuia, pentru ca in realitate sunt replicanti. Si daca in film nu se va vorbi despre asta, atunci Rick Deckard este doar un om normal.
Nu stiu ce sa spun despre aceasta continuare. Sunt multe teorii, sunt multe asteptari, financiare si artistice. Cele mai importante pentru fani si cinefili sunt asteptarile artistice, mostenirea cinematografica lasata de Ridley Scott si Harrison Ford.
Apoi a discutat cu fanii despre interesele personale si conservarea naturii. Un jurnalist american pare impresionat de comportamentul actorului care nu este interesat sa faca pe starul de cinema decat atunci cand vrea sa folosesca acest statut pentru a discuta despre ceva interesant si important
Documentarul “Years Of Living Dangerously” despre Indonezia si marile probleme de poluare si mediu, in general, a fost motivul pentru care Harrison Ford si regizorul James Cameron au stat de vorba cu fanii pe site-ul Reddit AMA. Probabil cei doi au facut un gest filantropic de stragere de fonduri sau incurajare a campaniilor de protectie a mediului inconjurator.
Apoi au mai fost niste intrebari amuzante venite din partea fanilor “Star Wars” si “Indiana Jones”. Un participant era interesat cine ar castiga un meci de box intre Han Solo si Indiana Jones. Harrison Ford a raspuns cu o ironie virtuala: “Promoterul ar castiga.”
Alt fan a intrebat daca Han Solo a tras primul (probabil intr-o confruntare stelara din filmul science -fiction Star Wars). Actorul a raspuns ca “Nu stiu si nu imi pasa.”
Acestea au fost cele mai importante subiecte ale discutiei. Cam asa a putut Harrison Ford sa stea in rolul lui Harrison Ford fara sa fie altcineva decat Harrison Ford. A dat raspunsuri pe masura. Nu poate oricine sa intre in avionul lui.
Comments are closed.