Dupa cum am fost obisnuiti de 2 ani incoace, tranzitia vara-toamna se face pe muzica si traditie balcanica. Spirit, traditie, cultura sunt trei cuvinte care descriu conceptul festivalului Balkanik. Odata cu strangerea roadelor toamnei, ne veselim si sarbatorim balcanic omul si cultura sa. Evenimentul se desfasoara la Gradina Uranus, intre 13 şi 15 septembrie 2013 si va transforma un colt de Bucuresti intr-o sarbatoare la care nu trebuie sa lipsesti.
Trei zile si trei nopti Balkanice
Dupa editia de anul trecut la care am avut placerea de ai asculta pe Fanfara Shavale, Baba Zula, Nedim Nalbantoglu & The Balkan Messengers, Parno Graszt, am putut vedea expozitii de fotografie, am invatat lucruri noi la atelierele de creatie, anul acesta specifiul general ramane acelasi, dar detalii se schimba. Si dupa cum stim ca diavolul se ascunde in detalii, acestea se pare ca fac un eveniment cu totul special.
Pana in momentul de fata, la Balkanik sunt 5 trupe marete confirmate. Numele lor rasuna in toata lumea si sunt foarte apreciati oriunde concerteaza. Fanfare Ciocărlia (România), Kottarashky & The Rain Dogs (Bulgaria), Taraf de Haidouks (România), Mitsoura (Ungaria) şi Kal (Serbia) vor urca pe scena si cu siguranta vor transforma locul intr-o petrecere de zile mari. Vor fi trei zile si trei nopti Balkanice unde nu va lipsi voia buna, dansul, muzica, activitatile culturale, dar nici delicatele Balkanice.
Din cadrul festivalului Balkanik nu va lipsi targul mestesugaresc cu obiecte care mai de care, unicat, antice sau creatii cat mai imaginative. Ne lasam surprinsi de spectacolele de dans si circ incendiare si vizionam in aer liber proiectii de film. Ne cladim ochii cu expozitiile de pictura fotografie sau obiecte traditionale si ne potolim foamea cu preparate traditionale, asa cum numai balcanicii stiu sa faca. Plus se anunta multe noutati.
[tube]http://www.youtube.com/watch?v=HZVzC5XoJyE[/tube]
“Line-up-ul Balkanik Festival, editia a treia — unde vechii maestri ai lautei se intalnesc cu noii arhitecti ai sunetului”
Un moment special din cadrul celei de-a treia editie Balkanik este omagiul adus creatiei si muncii Mariei Tanase, care a avut o contribuie enorma la deschiderea drumului muzicii traditionale catre marile scene internationale. Anul acesta, se implinesc 100 de ani de la nasterea Mariei Tanase. Momentul creat de Alexander Balanescu Quartet va cuprinde un recital compus din cantece original est-europene, dar si cu nuante occidentale ce se regasesc in faimosul album Maria T. Pe fundal vom putea viziona proiecti din arhiva de filme a Mariei Tanase, marca Klaus Obermaier.
Un nume puternic in lumea violonistilor contemporani si a compozitorilor, Alexandru Balanescuse remarca prin talentul lui extraordinar. Cu radacini in Romania, a reusit sa se extinda in toata Europa si sa cucereasca si America. Cu studii in Ierusalim, America, Europa, in prezent este stabilit in Londra unde inregistreaza la casa de discuri Mute Records, renumita pentru colaborarile cu trupe precum Depeche Mode sau Moby.
“FANFARE CIOCARLIA, Romania
Fanfare Ciocarlia este numele unei formatii de 12 muzicieni din satul Zece Prajini, judetul Iasi. Fanfare Ciocarlia este cunoscuta drept cea mai rapida fanfara din lume. Ei ajung chiar pana la 200 bpm (beats per minute). Fanfare Ciocarlia semneaza coloana sonora a filmului Borat, nominalizat la Oscar in 2007 si castigator al Globului de Aur, si a filmului Gegen die Wand, in regia lui Fatih Akin, castigator al Ursului de Aur si al Oscarului European in anul 2004. Fanfara s-a aflat pe scena de la Oslo in 2012, unde a fost invitata la concertul dedicat laureatului premiului Nobel pentru pace.
KOTTARASHKY & THE RAIN DOGS, Bulgaria
Kottarashky & The Rain Dogs este o trupa de muzica etno-electronica minimalista din Bulgaria. Kottarashky aka Nikola Gruev, a deschis portile unor spatii muzicale nedescoperite pana acum, cu primul lor album, Opa Hey, in 2009. Abordarea lui de a folosi o colectie de sunete din inregistrari autentice pe teren este similara cu cea a artistului Amon Tobin, singura diferenta fiind ca Gruev si-a gasit si inregistrat sursele in satele bulgaresti. Combinandu-le, a initiat o muzica de dans tribala digitala, care a intrecut sau cultura mash up a producatorilor globali contemporani, sau colajele artistice ale arhitectilor moderni ai sunetului.
TARAF DE HAIDOUKS, Romania
Taraf de Haidouks este o trupa de lautari din Clejani care au dobandit succesul pe plan interna?ional prin apari?ia in anul 2000 in filmul The Man Who Cried (r. Sally Potter), unde au jucat alaturi de Johnny Depp, Christina Ricci ?i Cate Blanchett. Alaturi de actorul Johnny Depp au mai aparut in anul 2006 in filmul documentar despre cultura Romani – When the Road Bends: Tales of a Gypsy Caravan. in anul 1993 au aparut de asemenea in documentarul Latcho Drom, in regia lui Tony Gatlif, Un Certain Regard la festivalul de film de la Cannes in anul 1993. Taraf de Haidouks sunt considerati reprezentantii muzicii tiganesti, remarcabila datorita vitalitatii caracteristice.
MITSOURA, Ungaria
Mitsoura este un proiect muzical unic care imbina muzica roma maghiara cu radacinile orientale, rezultand un amestec uimitor pe care ei il numesc “progressive electro world beat project”. Amprenta caracteristica a trupei este data in primul rand de vocea inconfundabila si talentul unic al solistei trupei, Monika (Mitsou) Miczura, considerata ca fiind una dintre cele mai bune cantarete rome din lume. A colaborat cu regizorul francez Tony Gatlif pentru productiile cinematografice Gadjo Dilo, Vengo, Je suis né d’une cigogne si Swing, a avut turnee mondiale alaturi de Gipsy Kings sau Fanfara Ciocarlia.
KAL, Serbia
Kal este o trupa romani de world music din Serbia, care a atras interesul publicului sarb si de pretutindeni cu albumul eponim, lansat in 2006, prezentand un amestec de muzica balcanica, cu influente de tango, influente turcesti, jamaicane si din Orientul Mijlociu. Kal au avut peste o suta de concerte in toata lumea, in majoritatea tarilor europene si in SUA. Au fost invitati la festivaluri importante, precum EXIT, Sziget, La notte di San Lorenzo si la WOMEX si World Music Expo. in aprilie 2006, albumul Kal a ocupat prima pozitie in World Music Charts Europe si locul 3 in clasamentul anual.
Pe langa concerte, vor mai avea loc un targ mestesugaresc, proiectii de film in aer liber, expozitii de pictura si fotografie, de obiecte traditionale, ateliere tematice, spectacole de dans, de circ, bucatarie traditionala Balcanilor si multe alte noutati.”
Pana pe 1 septembrie poti cumpara un abonament pentru 3 zile cu 25% reducere.
Pret normal: 130 RON
Pret redus: 98 RON
Biletele Balkanik Festival sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate Bilete.ro si in Magazinele Germanos.