SPIRITUALITATE ŞI SACRU, REPREZENTĂRI CLASICE, MODERNE ŞI POSTMODERNE LA “SALONUL PROFESORILOR DE ARTĂ DIN JUDEŢUL ILFOV, EDITIA II”

“Un veritabil dar pentru iubitorul de artă, pelerinul cultural sau vizitatorul ocazional”, a declarat criticul de artă şi curator, Mihai Plămădeală.

 Impresionanate lucrări artistice (icoane, mozaic, lucrări pe pânză, grafică şi chiar sculptură şi frescă), realizate de cadrele didactice din judeţ, se vor regăsi adunate în cea de-a doua ediţie a SALONULUI PROFESORILOR DE ARTĂ DIN JUDEŢUL ILFOV – NUMINOS, eveniment cultural care se desfăşoara în perioada 4-15 decembrie la „Palatul Mogoșoaia – Ghețărie” (Strada Valea Parcului, nr. 1), din vasta incintă a Complexului Brâncovenesc din Mogoșoaia.

Curatorul acestei noi ediţii este criticul de artă MIHAI PLĂMĂDEALĂ!

Iar pe data de 11 decembrie, la ora 11.00, are loc simpozionul cultural „Artă și educație”, dar si vernisajul expoziției „Salonul profesorilor de artă din județul Ilfov – NUMINOS”, in aceeasi incintă, un proiect realizat la initiaţiva profesorului de arte plastice Badea Mihnea Cristian şi sprijinit de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ILFOV, director Niţă Alexandrina.

“Dincolo de a fi “maladie constitutivă” sau subiect de natură antropologică, numinosul se poate constitui și în temă artistică, respectiv muzeologică. Ediția din 2024 a “SALONULUI PROFESORILOR DE ARTA DIN JUDETUL ILFOV – NUMINOS” aduce în prim-plan ideea de transcendență, în ipostaze teozofice, teologice sau cotidiene.

Este vorba despre formularea artistică a unor interogații privind faptul de a fi, de a exista în raport atât cu cele văzute, cât și cu cele nevăzute”, a declarat criticul de artă, Mihai Plămădeală.

Expoziția cuprinde lucrări artistice realizate în diferite tehnici, precum pictură, grafică, fotografie, dar și tehnici mixte, realizate de către profesorii – artiști din județul Ilfov.

Expozitia poate fi vizitată începând de astăzi, în funcţie de programul de vizitare al Palatului Brâncovenesc.

Vor participa o serie de artisti plastici, profesori ai invătământului ilfovean preuniversitar:

•          Badea Mihnea Cristian (o lucrare ataşată în cadrul emailului– vezi lucrarea)
•          Popescu Roxana
•          Mocanu Cătălin
•          Mocanu Mihaela
•          Irimia Eugenia
•          Melnic Georgeta
•          Ciumeica Dumitru
•          Boboc Mihai
•          Savinescu Emilian
•          Arsene Iuliana

Proiectul cultural „Artă și educație”, din care face parte și expoziția sus menționată, își propune să ofere comunității și iubitorilor de artă o incursiune aflată sub semnul vizualului, al emoției artistice și a expresiilor culturale diverse.

Totodată, ne propunem să promovăm activitatea profesională și artistică a cadrelor didactice din învățământul preuniversitar românesc. Vă așteptăm să fiți printre vizitatori”, potrivit Centrului judeţean pentru cultură Ilfov.

“Nu este simplu sa organizezi o expozitie, însă este mai greu sa mobilizezi un grup de profesori să se unească in scopul de a realiza o expozitie, în contextul actual în care cadrele didactice sunt suprasolicitate de o birocratie de neînţeles pentru anul 2025. Timpul rămas pentru proiectele personale este foarte redus.. din păcate…

Cu toate acestea, iarna peisajul cadru al complexului Palatul Brâncovenesc Mogoşoaia este cu totul special, meditativ. Iar expoziţia reprezintă plus valoare”, a declarat Mihnea Cristian Badea.

MIHAI PLĂMĂDEALĂ DESPRE EXPOZIŢIE

André Malraux spunea despre romani că erau atei, dar superstițioși, dându-l exemplu pe Cezar, care “nu credea în zei, dar credea în Roma”. Interpretarea sacră a realității, cu sau fără conținut moral, începând de la spațiu, timp și până la acțiuni ori rezultatele acestora, este un factor identitar al nostru ca oameni.
Expozanții nu sunt doar artiști, absolvenți ai unor instituții de învățământ superior în acest domeniu, ci și profesori, adică formatori ai generațiilor viitoare de “sacerdoți ai imaginilor”.

Expoziția reunește lucrări extrem de diverse, realizate după chipul și asemănarea celor care le-au creat, dar complementare din punct de vedere tematic. Organizată în perioada sărbătorilor de iarnă (numite popular “Cârnilegile”), aceasta reprezintă un veritabil dar pentru iubitorul de artă, pelerinul cultural sau vizitatorul ocazional.

Important, consideră criticul de artă, este faptul că artiștii nu au lucrat special pentru acest proiect tematic, ci conform propriilor idei creatoare, fondul de lucrări determinând tema (respectiv, titlul) și nu invers.

Nu în ultimul rând, importanța culturală a evenimentului propus de organizatori, parteneri și participanți depășește granițele esteticului, contribuind la rezistența prin cultură în fața multiplelor provocări diurne subculturale, uneori chiar anticulturale, majoritatea de proveniență consumeristă ori hibridă”

OBIECTVELE SALONULUI PROFESORILOR DE ARTA DIN ILFOV

Printre obiectivele evenimentului s-ar evidenţia promovarea valorilor culturale ale Ilfovului, cointeresarea si implicarea publicului consumator de cultura asupra importantei disciplinei Educatie plastica/ Educatie vizuala, mai ales cand este predata de oameni calificati, cu activitati culturale la activ.

Un al obiectiv secundar ar fi promovarea monumentelor istorice ale judetului Ilfov si realizarea workshop-urilor din ziua vernisajului, ai caror beneficiari directi sunt copiii.

“Anonimii educatiei” din Romania nu sunt chiar anonimi, pot fi personalitati ale culturii romane doar ca vidul educational si cultural in care se afla tara noastra ignora total prezenta acestora in randul cadrelor didactice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro