Spectacolul “Căpcăuni/Ogres”, se joacă în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #4

Spectacolul “Căpcăuni/Ogres” de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu, producție realizată la Théâtre Ouvert din Paris, deschide joi, 12 octombrie 2017, ora 19:00, seria evenimentelor din cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #4. Reprezentația va fi urmată de o discuție cu echipa artistică.

Căpcăuni” propune un voiaj în inima homofobiei într-un moment în care și o parte din opinia publică din România se aliniază la această tendință tot mai prezentă în unele țări europene, pe fondul obținerii mai multor drepturi de către diferitele minorități.

Din Franța în Rusia și din Uganda până în Iran – trecând prin Bulgaria, Africa de Sud, Camerun, Grecia, Brazilia, România, Coreea de Sud și Țările de Jos – acest text se referă la un tip de discriminare care exclude socialmente, care omoară direct sau indirect, care există sub toate formele și ale cărei forme provoacă durere și suferință.

Piesa este rezultatul unei documentări aprofundate și pline de empatie, scriitura dramaturgului francez Yann Verburgh fiind apreciată în urma mai multor lecturi de care a beneficiat în perioada de dezvoltare a textului. “Căpcăuni” a fost publicată de Éditions Quartett, cu o prefață semnată de Alexandra Badea, ea însăși autoare dramatică și regizoare recunoscută în spațiul francez.

28 de scene, 14 destinații, mai multe temporalități și 30 de personaje pentru un grup de 5 actori, fac să se audă puncte de vedere diferite și subiective (cele ale victimelor, cele ale agresorilor, cele ale familiilor, cele ale martorilor) care se reunesc într-un spațiu comun, generând o adresare corală.

Această propunere dramatică ridică întrebări despre injustiția și inegalitatea legată de orientarea sexuală și, într-un mod mai larg, asupra libertății de a iubi și de a fi iubit.

Spectacolul “Căpcăuni” marchează debutul companiei cu același nume creată de Yann Verburgh și Eugen Jebeleanu în urma unei serii de colaborări de succes româno-franceze.

Reprezentația va fi urmată de o discuție cu echipa spectacolului.

Trailer spectacol:

Facebook event: https://www.facebook.com/events/1931268663554039

Bilete: https://eventbook.ro/other/bilete-platforma-internationala-de-teatru-4-ogres-capcauni

 

Căpcăuni

text: Yann Verburgh

regie: Eugen Jebeleanu

scenografie: Velica Panduru

muzică: Rémi Billardon

regie tehnică: Nina Tanné

Cu: Radouan Leflahi, Ugo Léonard, Clémence Laboureau, Claire Puygrenier, Yann Verburgh.

 

Spectacol prezentat cu sprijinul Institutului Francez din București, în cadrul Platformei Internaționale de Teatru București #4.

Platforma Internațională de Teatru București are în acest an tema Europa? și prezintă spectacole care transpun în limbaj teatral întrebările pe care ți le-ai pus și tu, precum și unele noi, la care poate nu te-ai gândit încă.

Prin spectacole cărora nu le lipsește nici umorul, nici empatia, nici suspansul, urmate de discuții deschise, libere, informale, cu artiștii care le-au creat, PITB # 4 propune un brainstorming în urma căruia spectatorii se vor simți mai puternici grație solidarității umane. Și noi ne-am gândit să plecăm din țară, și noi avem îndoieli că în acești 10 ani am devenit cu adevărat o țară europeană, și noi ne întrebăm ce mai înseamnă, în fond, Europa? De ce să nu ne întrebăm și să încercăm să răspundem împreună?

Platforma Internațională de Teatru București #4 va avea loc în perioada 12-15 octombrie 2017 la ARCUB-Gabroveni și Point Art Hub, fiind produsă de Asociația Română pentru Promovarea Artelor Spectacolului, cu sprijinul Institutului Francez, al AFCN și al UNITER. Curatoarea Platformei este încă de la prima ediție din 2014 criticul de teatru Cristina Modreanu.

Ediția cu numărul 4 propune spectacolele Căpcăuni de Yann Verburgh, în regia lui Eugen Jebeleanu (producție Franța), Exit, semnat de cunoscutul regizor maghiar Arpad Schilling, premiat de Uniunea Teatrelor Europene (UTE) cu Premiul Noi Realități Teatrale (coproducție România-Serbia), “Rovegan”, scris și regizat de Catinca Drăgănescu și “Bun de export” de Alex Tocilescu, în regia Catincăi Drăgănescu (producții România).

Vor mai avea loc în cele patru zile ale evenimentului lansarea proiectului România 100 – povești adevărate spuse pe viu, o prezentare a Biroului Europa Creativă-România dedicată celor care vor să acceseze fonduri culturale europene, dezbaterea cu tema ”Cât de european e teatrul românesc?” și proiecția filmului experimental Now you see it,now you don’t/ Acum o vezi, acum n-o mai vezi, realizat de regizorul american Richard Foreman cu actori români, acestea din urmă cu intrare liberă.

 

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro