Secretele lui Django dezlănţuit

Django-Unchained-2012

Django dezlănţuit va avea premiera în România pe 18 ianuarie, iar după amiaza aceasta va fi pe buzele Emmei Stone, poate chiar de mai multe ori, la conferinţa de anunţare a nominalizărilor la Oscar 2013, ce începe la 15.30, ora României. Până atunci, Cinemagia vă prezintă câteva informaţii inedite despre filmul care a primit la noi ratingul “Interzis minorilor sub 18 ani”.

Povestea filmului a început în urmă cu zece ani, când regizorul şi scenaristul Quentin Tarantino a avut ideea personajului principal, Django. “Ideea iniţială a fost aceea a unui sclav care devine vânător de recompense. Imediat ce m-am apucat să scriu, imaginea lui Django s-a conturat. La început, el era doar un sclav dintr-o familie de sclavi din generaţie în generaţie. Însă, pe măsură ce scriam, personajul îşi revela noi aspecte şi profunzimi”, îşi aminteşte regizorul. Tarantino a fost de părere că povestea lui Django este foarte potrivită pentru un western. “Dintotdeauna mi-am dorit să fac un western, deoarece filmele de genul western-spaghetti au fost preferatele mele”, mărturiseşte regizorul. Pentru el, acestea reprezintă, în esenţă, înfruntarea între bine şi rău.

Numele “Django” este familiar fanilor genului. Cel care a interpretat pentru prima oară personajul cu acest nume a fost Franco Nero, în 1966. “În Austria, de unde sunt eu, toate filmele de genul western-spaghetti aveau, în versiunea germană, numele ‘Django’ în titlu, chiar dacă în film nu exista niciun personaj cu acest nume. Era un fel de cuvânt-cheie, care indica imediat despre ce gen de film e vorba”, explică actorul Christoph Waltz.
“Scenariul nu numai că prezintă realitatea în toată brutalitatea ei, dar abordează aspecte tabu ale societăţii de atunci. De pildă, faptul că sclavilor le era interzis să se căsătorească între ei, pedeapsa fiind uneori chiar moartea. Căsătoriile erau forţate şi aranjate astfel încât să rezulte sclavi performanţi, buni de muncă” (Jamie Foxx).

Tarantino a finalizat scenariul pe 26 aprilie 2011, când l-a prezentat colegilor săi din echipa de realizatori. Reacţia a fost pozitivă. Producătorul Reginald Hudlin a fost impresionat de descrierea extrem de realistă a sclaviei din anii care au precedat Războiul Civil. “Trebuie să ne amintim nu numai părţile bune, ci şi pe cele rele din istoria noastră. Nu vom reuşi să ne bucurăm de ceea ce este bun până nu cunoaştem trecutul şi eroismul celor care s-au confruntat cu această situaţie şi au biruit. Chiar dacă personajele filmului sunt ficţionale, ele reprezintă sute, chiar mii, de femei şi bărbaţi, albi şi negri, care s-au opus sclaviei, ducând la abolirea ei”, spune Hudlin.

Odată scenariul finalizat şi aprobat, a început căutarea actorilor potriviţi. Pentru rolul lui Django, toţi au căzut de acord asupra actorului Jamie Foxx, laureat al Premiului Oscar pentru rolul din Ray. “Jamie este perfect pentru rol, are ceva de cowboy în felul de a fi. Cred că, dacă în anii ’60 ar fi distribuit actori de culoare în filmele western, Jamie ar fi devenit o adevărată vedetă”, comentează Tarantino. La rândul său, actorul a fost atras de scenariul lui Tarantino şi a acceptat cu plăcere rolul. “Scenariul nu numai că prezintă realitatea în toată brutalitatea ei, dar abordează aspecte tabu ale societăţii de atunci. De pildă, faptul că sclavilor le era interzis să se căsătorească între ei, pedeapsa fiind uneori chiar moartea. Căsătoriile erau forţate şi aranjate astfel încât să rezulte sclavi performanţi, buni de muncă”. În film, faptul că Django şi Broomhilda sunt căsătoriţi este un caz rar. Iubirea lor este cea care îl impulsionează pe Django şi care-i dă forţa să o caute pentru a o elibera din sclavie”.

Actriţa Kerry Washington, interpreta Broomhildei, adaugă: “Ceea ce m-a atras cel mai mult la acest scenariu a fost această poveste de dragoste, într-o vreme în care negrii nu erau consideraţi fiinţe umane, ci doar sclavi, propietatea cuiva. Este foarte impresionant”.

Pentru Leonardo DiCaprio, rolul lui Calvin Candie, infamul proprietar al plantaţiei Candyland, a fost primul rol de personaj negativ din cariera sa. “Leo îşi ia munca foarte în serios şi este extrem de conştiincios. Nu cred că multă lume îşi dă seama de asta, deoarece este tăcut, modest, şi nu vorbeşte prea mult despre el”, spune producătoarea Stacey Sher. “Înainte să-l întâlnesc pe Leo, îmi imaginam un actor mai în vârstă pentru rolul lui Calvin Candie. Însă discuţia cu el mi-a dat ideea de a construi personajul ca fiind un fel de Caligula, un mic tiran. Calvin este al patrulea moştenitor al plantaţiei de bumbac, pe care stră-stră-străbunicul său o făcuse o afacere foarte profitabilă, iar generaţiile următoare o consolidaseră. Lui Candie puţin îi pasă de afacerea familială şi de cultivarea bumbacului. Ceea ce-l interesează este că are bani şi atotputernicia unui rege pe plantaţia lui, poate să-şi ucidă sclavii sau să facă orice-i trăsneşte prin minte şi are chef”, explică Tarantino. “Ceea ce mi se pare extrem de interesant la Sudul dinaintea Războiului Civil este faptul că plantaţiile lucrate de sclavi erau echivalentul marilor corporaţii de azi, cu deosebirea că erau afaceri de familie”, continuă regizorul.

Actorul Dennis Christopher, care interpretează rolul lui Moguy, consideră că pentru el a fost o ocazie neaşteptată de a studia realităţile sclavagismului. “Perioada sclavagismului n-a fost doar o paranteză în istoria Americii. Este unul din elementele pe care s-a construit această ţară, de aceea trebuie să ne aplecăm cu atenţie asupra lui. M-am documentat mult pentru acest rol şi una din descoperiri a fost aceea că am învăţat foarte puţin în şcoală despre acest subiect”, mărturiseşte el.

Filmările au început într-o locaţie familiară fanilor genului western: Melody Ranch, din Santa Clarita, California, unde s-au filmat numeroase seriale şi filme de televiziune, cum ar fi Stagecoach, High Noon şi Gunsmoke. Aici, Foxx şi Waltz s-au antrenat cu cascadorul Jeff Dashnaw şi cu Rusty Hendrickson, specialist în călărie. Peste câteva săptămâni, producţia s-a mutat la Big Sky Ranch, din Simi Valley, California. De aici, echipa de actori şi realizatori a călătorit două sute de mile spre nord, spre Lone Pine, California, unde s-au filmat, printre altele: High Sierra, Bad Day At Black Rock şi The Ox-Bow Incident.

În Lone Pine, temperaturile au fost suficient de coborâte pentru a crea atmosfera rece, glacială, pe care şi-o dorea Tarantino. “Acest lucru era foarte important pentru Quentin, deoarece el crede în magia efectelor create fără ajutorul computerului şi în impactul acestora asupra publicului. Astfel, pentru a filma scena de început a filmului, un asistent de producţie a fost însărcinat să controleze temperatura şi umiditatea ambiantă, pentru a se asigura că este suficient de frig şi de umed ca respiraţia actorilor să fie vizibilă pe ecran”, îşi aminteşte producătoarea Stacey Sher.

Datorită lipsei zăpezii în Mammoth, California, producţia a fost deplasată de urgenţă în Jackson, Wyoming, pentru scenele de iarnă. Leonardo DiCaprio, Samuel L. Jackson, Don Johnson, Walt Goggins, Dana Gourrier, Nichole Galicia şi Laura Cayouette s-au alăturat echipei când aceasta a ajuns pe meleaguri mai calde, în New Orleans, Louisiana. Actorul Christoph Waltz a fost deosebit de încântat de această locaţie. “Eu vin dintr-o regiune alpină. De aceea, n-am avut ocazia să văd aligatori, broaşte ţestoase sau şerpi în mediul lor natural. Pentru mine, filmările în Louisiana au fost ca o excursie”, explică el.

Barăcile care serveau drept locuinţe sclavilor au fost filmate pe fosta plantaţie de bumbac Evergreen, un sit istoric aflat în afara oraşului. “Este un loc prin care nu poţi să treci fără să-ţi dea lacrimile”, îşi aminteşte cu emoţie actorul Jamie Foxx.

Trailer Oficial :

[tube]http://www.youtube.com/watch?v=eUdM9vrCbow[/tube]

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro