Opera Nationala Bucuresti a scos din casa sambata seara sute de bucuresteni, cu ocazia mult asteptatului eveniment, Promenada Operei.
Acest eveniment, aflat deja la a VIIa editie, a fost organizat ca si in anii trecuti, in aer liber, pe esplanada Operei Nationale si a reusit sa surprinda de aceasta data prin luminile speciale si decorul de basm creat.
Promenada Operei a adus anul acesta si un element inovativ si de interes public, a dezvaluit pe parcursul evenimentului noutatile stagiunii 2013 – 2014: premiere, reluari de spectacole, evenimente speciale precum Balul Anual al Operei si Gala de opera si de balet.
De asemenea au fost anuntate in noua stagiune activitati speciale cu scopul diversificarii categoriilor de public, dar si in vederea asigurarii unei oferte culturale si complexe.
Prezentatorul evenimentului, Catalin Sava, a fost cel care a imbinat prezentarea noutatilor stagiunii dar si cel care a facut trecerea intr-o altfel de lume.
Bucurestenii au putut asculta in aceasta seara solisti cunoscuti ai Operei Nationale Bucuresti, precum Irina Iordachescu, Silvia Sorina Munteanu, Tina Munteanu, Crina Zancu, Marius Bolos, Stefan Ignat, Ionut Pascu, Serban Vasile, dar si solisti invitati, Alexandru Badea (Austria), Cristian Mogosan (Romania), Virgil Profeanu (Romania), mezzo-soprana Polina Garaeva (Rusia), Irina Baiant (Romania), acestea din urma fiind laureate ale concursului International de Canto Le Grand Prix de l’Opera.
Spectacolul a debutat cu o binecunoscuta drama romantica, Aida, una dintre cele mai importante lucrari ale lui Giuseppe Verdi.
Dupa aceasta au urmat piese precum Faust de Charles Gounod, Dama de pica de P.I. Ceaikovski, Cavalerul Rozelor de Richard Strauss, Otello de Giuseppe Verdi, Lacul Lebedelor si Evegheni Oneghin de P.I. Ceaikovscki.
Orchestra si Corul Operei Nationale Bucuresti au fost dirijate intreaga seara de unul dintre cei mai talentati dirijori ai momentului, Cristian Sandu, oaspete permanent al tuturor Operelor si Filarmonicilor din Romania, dar si institutii din strainatate.
Am fost placut impresionata sa aflu ca noua stagiune pregateste ceva si pentru cea mai tanara generatie a acestei tari, si anume organizarea unor activitati educationale pentru copii: tururi ghidate, ateliere de creatie si educationale dezvoltate in cadrul Studioului pentru copii.
Trebuie sa recunosc ca pe langa toate aceste noutati pregatite pentru noua stagiune, cel mai mult mi-a placut faptul ca in sfarsit am putut vedea si in Romania oameni in varsta care ies din casa sambata seara pentru a si oferi o mica placere sufletului lor. Pentru mai bine de doua ore acestia au putut uita de grijile si universul gri ce ii inconjoara, iar lipsa banilor, ce ii impiedica pe multi trecuti de o varsta sa isi permita un bliet la opera, nu a fost un impediment in aceasta seara, intrarea fiind libera.
In speranta ca astfel de evenimente vor fi din ce in ce mai dese, felicit Opera Nationala Bucuresti pentru o astfel de initiativa.