In perioada 10-17 noiembrie 2013, Ministerul Culturii din Romania, impreuna cu Institutul Balassi – Instiutul Maghiar din Bucuresti, organizeaza a saptea editie a Saptamanii Filmului Maghiar, eveniment desfasurat in baza semnarii, la 20 octombrie 2005, a Programului de colaborare culturala intre Ministerul Culturii si Cultelor din Romania si Ministerul Patrimoniului Cultural National al Republicii Ungare.
Saptamana Filmului Maghiar va avea loc la Muzeul National al Taranului Roman, Studioul Horia Bernea (intrarea prin str. Monetariei nr. 3).
Intrarea la proiectii va fi libera. Filmele vor fi subtitrate in limba romana si in limba engleza.
In deschiderea Saptamana Filmului Maghiar 2013 va fi proiectat filmul de debut al tinerei regizoare Cserhalmi Sára, Dragii mei prieteni turnati, in prezenta regizoarei. Filmul a castigat premiul pentru cel mai bun film de debut la Festivalul International de Film de la Varsovia.
In programul Saptamana Filmului Maghiar 2013 vor fi proiectate opt lungmetraje, productii 2011-2013, precum si filme documentare si scurtmetraje, oferind, astfel, posibilitatea ca cinefilii sa cunoasca si genurile mai putin promovate ale industriei cinematografice maghiare. Programul de filme artistice contine trei coproductii (Patria, sexul si alte inconveniente/ Germania; Multumesc, bine/ Slovacia si Roxanne/ Romania), o premiera absoluta (Indianul), un film pentru adolescenti (In numele lui Sherlock Holmes), o comedie (Sotia, femeia, gagica) si o animatie (Tragedia omului). Programul SFM 2013 va fi completat de scurtmetraje si documentare.
In sectiunea Festival invitat vom prezenta festivalul international de film si muzica MEDIAWAVE. Festivalul International de Film si Muzica MEDIAWAVE este unul dintre cele mai importante festivaluri artistice, recunoscute pe plan international atat datorita profesionalismului, cat si pentru atmosfera sa unica. Prin evenimentele conexe prezente la Saptamana Filmului Maghiar 2013, vom incerca sa redam din acesta atmosfera unica a festivalului. La Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti vom vernisa o expozitie Mediawave, vom prezenta doua selectii de scurtmetraje castigatoare la editiile anterioare si vom avea un atelier muzical de trei zile, sub conducerea chitaristului Both Miklós, care se va termina cu un concert ca rezultat al atelierului.
In 2008, in cadrul Saptamanii Filmului Maghiar a fost organizata o masa rotunda pe tema coproductiilor romano-maghiare. De atunci, a devenit o traditie ca, in fiecare an, sa proiectam o coproductie romano-maghiara. Anul acesta, vom proiecta filmul de debut al regizorului roman Vali Hotea, Roxanne.
Saptamana Filmului Maghiar de anul acesta incepe si se termina cu cate un film despre turnatori si consecintele actiunilor lor dupa mai mult de 20 de ani, dovedind inca o data ca in aceasta regiune Central-europeana avem un „bagaj” istoric si cultural comun. Anul acesta avem in program doua productii care au fost facute cu sprijinul Institutului Maghiar din Bucuresti, Pastila fericirii al regizoarei Felméri Cecília si Roxanne al regizorului Valentin Hotea.
Filmele vor fi prezentate, in fiecare seara, de criticul de film, profesor Radu Igazsag.
Mai multe informatii despre filme: www.ccu.ro, www.muzeultaranuluiroman.ro
Parteneri media ai MNTR : 24-Fun, Radio Romania, Radio Romania Actualitati, Radio Romania Cultural, Radio Romania International, RFI, Itsy Bitsy, Zeppelin, Igloo, Arhitext, Arhitectura, Observator cultural, Cultura, BeWhere!, TV City, LiterNet.ro, Hot News, webpr.ro, Port.ro, b365.ro, onlinegallery.ro, modernism.ro, www.ArtClue.net, www.artline.ro, www.artout.ro, www.artactmagazine.ro, www.decosieco.ro, www.daciccool.ro, www.inparc.ro, semnebune.ro, www.cooperativaurbana.ro, www.cooperativatraditionala.ro, www.gratuitor.ro, www.comunicatedepresa.ro, Terra Magazin, www.meidaiq.ro.