#RowmaniaFEST – de la Tulcea la Londra cu Flotila Centenar

RowmaniaFEST – ediția a VIII-a a început la Mila 23, a continuat pentru trei zile la Tulcea (31 august – 2 septembrie), dar a și declanșat activități ce vor continua la Londra (8 – 9 septembrie) și la București (21 – 23 septembrie).

Lansarea Flotilei România Centenar a fost elementul central al Festivalului pe care Ivan Patzaichin l-a creat pentru Tulcea – Festivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle.

Flotila România Centenar, alcătuită din bărci ce reprezintă regiunile istorice al României, s-a reunit, simbolic, pe Faleza Tulcei, după ce ambarcațiunea „Dobrogea” a parcurs pe Dunăre distanța de cca 40 de km dintre Mila 23 – Tulcea. Celelalte 5 ambarcațiuni (Basarabia, Bucovina, Transilvania, Moldova și Țara Românească) o așteptau în expoziția din fața Scenei Festivalului, pe care urmau să performeze în cele trei seri de rock ’n’ row Luna Amară, Proconsul, The Mono Jacks, Trooper, Jurjak, Nagy János Trio și artiștii focului de la Drum ‘n’ Fire.

Construirea și itinerarea Flotilei Centenar în mai multe orașe europene este modul nostru de celebrare a Anului Marii Uniri și expresia noastră de apreciere a patrimoniului cultural imaterial românesc, prin susținerea meșteșugului „marangozeriei” (construcția și reparația bărcilor tradiționale), aflat în primejdie de a fi pierdut.

Ambarcațiunile au fost realizate la Tulcea, în atelierul Geneza, singurul din România care încă îl mai practică, cel care construiește canotcile Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23.

Sâmbătă, 1 sept, au fost întâmpinați pe Dunăre participanții la Tour International Danubien (TID) – canoiști amatori de aventură, dintre care majoritatea au plecat la jumătatea lunii iunie de la Ingolstadt (aflat în inima Bavariei, în apropierea izvoarelor Dunării), pentru a vâsli cei cca 2600 de km ai Dunării și a ieși la Marea neagră.

Temerarilor care au început cursa în Germania, la izvoare, li s-au alăturat pe rând participanți din Germania, Austria, Elveția, Ungaria, Serbia, Bulgaria și România, completând convoiul până la numărul de aprox 70 de ambarcațiuni și 80 de participanți.

Momentul emoționant al reîntâlnirii dintre Ivan Patzaichin și vechiul său rival devenit bun prieten, canoistul maghiar Wichmann Tamás, s-a produs pe scenă, unde cei doi au împărtășit cu publicul memorii din cursele lor legendare de la Olimpiade și din culisele competițiilor.

Marele sportiv maghiar, multiplu campion mondial și dublu medaliat la Jocurile Olimpice, a participat și la vernisarea expoziției de fotografie Istoria canotajului maghiar oferită cu generozitate Festivalului nostru de Institutul Maghiar Balassi, cel care a facilitat, de altfel, și venirea trupei Nagy János Trio – care a deschis seria recitalurilor.

Însă Wichmann Tamás nu a fost singurul medaliat olimpic din Ungaria prezent la Tulcea: unul dintre participanții la TID, Rátkai János, fost medaliat cu argint la JO de la Munchen, la K-2, a completat, alături de Toma Simionov, careul de olimpici de pe Faleza tulceană.

Dezbaterea „Peisajul cultural din Deltă – ajută sau periclitează turismul?”, la care au participat arhitecți și reprezentanți ai administrației publice, a întors pe toate fețele dificultățile construirii în Deltă, a subliniat nevoia existenței „reperelor” în comunități (modele arhitecturale tradiționale, ne-„muzeificate”, permițând accesul la confort modern de locuire împletit cu esteticul și funcționalul venite din experiența de construire la nivel local), precum și importanța covârșitoare a unui proces de comunicare într-un limbaj adecvat și simplificat cu toți factorii: proprietarii de locuințe, dezvoltatorii, arhitecții, consultanții, autoritățile publice.

Concluziile mesei rotunde vor fi sumarizate într-un document ce va fi înaintat Consiliului Județean Tulcea, împreună cu Ghidul de arhitectură locală (autori: Gelal Narcis, Duvagi Ignis, Sorin Vatamaniuc și Sebastian Ionescu) care a fost prezentat participanților. Conferința a făcut parte din seria dezbaterilor „România Tradițiilor Creative”.

Competiţia pescărească “Ivan Patzaichin” (canotcă de 2, pe Dunăre), arbitrată de doamna Elena Fidatov, campioană internațională la atletism, a strâns la start 9 echipe de pescari din localităţile Deltei, clasați astfel: 1. Sulina – (echipaj care câștigă cursa pentru a patra oară!); 2. Somova; 3. Mineri; 4. Maliuc; 5. Sf Gheorghe; 6. Ilganii de Sus; 7. Mila 23; 8. Partizani; 9. Tulcea. Ca în fiecare an, Raiffeisen Bank a premiat

Concursul Descoperă Rowmania, faza locală Tulcea, s-a desfășurat sâmbătă, pe Lacul Ciuperca, și s-a încheiat astfel: 1. Vărărie Baltă; 2. Spartanii; 3. Biruința; 4. Brizei; 5. Torpila; 6. Zmeii; 7. ISU Tulcea; 8. C.E.R.C.; 9. Institutul Delta Dunării; 10. Albatros; 11. Pelicanii albaştri; 12. Lebăda; 13. Sturionii; 14. Bărcaru’s Club; 15. Cocoșii de baltă; 16. Naționala; 17. Duracel; 18. Rățușca cea urâtă.

Finala națională Descoperă Rowmania, în care s-au întrecut echipaje câștigătoare din edițiile locale Descoperă Rowmania cu campionii etapei locale Tulcea, s-a finalizat cu acest clasament: 1. Veteranii (Galați); 2. Țapinarii (Făgăraș); 3. Salvamarii (Constanța); 4. ATB (București); 5. Cetatea (Alba Iulia); 6. Vărărie Baltă (Tulcea).

În Piața Civică, Festivalul a adus din nou film românesc: “Acasă la tata” (2015, r. Andrei Cohn, dramă) și “România neîmblânzită” (2018, r. Tom Barton-Humphreys, documentar). După proiecția documentarului – care a cuprins o porție generoasă de Deltă – publicul a izbucnit în aplauze!

În avanpremiera Festivalului, pe 25 – 26 august s-a desfășurat ediția a șasea a Delta Rowmania Triathlon care, pe lângă concursul MiniTri (9 – 13 ani), a găzduit și Campionatul Național de distanță olimpică și Cupa Europeană de Juniori – evenimente organizate cu sprijinul Federației Române de Triatlon, sub egida Federației Europene de Triatlon. Rezultatele sunt disponibile pe www.deltatriathlon.ro.

Principalul partener al ROWmaniaFEST 2018 este ALUM Tulcea, care sărbătorește 45 de ani de la deschiderea uzinei. RowmaniaFESTFestivalul Internațional al Bărcilor cu Vâsle este organizat de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23, împreună cu Primăria Municipiului Tulcea și Consiliul Județean Tulcea, şi beneficiază de sprijinul generos al partenerilor și sponsorilor Asociației: DC Communication, WWF Programul Dunăre-Carpați-România, Asociația Eco Delta Dunării (Asociația Operatorilor de Turism din Tulcea), Aqua Carpatica, Domeniile Sâmbureşti, Vimetco Alro, Raiffeisen Bank, Green Village, Green Dolphin, TUI TravelCenter, Ciuc – Radler, Solaris, Kaufland România, Direcția Județeană de Sport și Tineret Tulcea, Asociația Club Sportiv Aqua Vita Delta Tulcea, Clubul Sportiv Municipal „Danubiu” Tulcea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Tulcea, Poliția Municipiului Tulcea, Poliția Locală Tulcea, Căpitănia Portului Tulcea, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,DELTA”, Serviciul Județean de Ambulanță Tulcea, Complex Delta, ICEM Tulcea, Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), AZL Tulcea, Mandragora, Transilvania Film, Tour International Danubien (TID), Geneza.

Flotila Centenar este un proiect al Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23, realizat cu sprijinul: Institutul Cultural Român ICR – Londra, Primăria Municipiului București, Administrația Fondului Cultural Național, TAROM, Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, DC Communication.

 

Parteneri media: Agerpres, Cațavencii, Obiectiv Tulcea, Orașul-Tulcea.ro, Radio Delta, Radio România, Televiziunea Română, Ziarul Delta.

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro