Istoricul de film, jurnalistul si scriitorul Mark Harris, a publicat in 2014 o carte biografica despre cinci regizori de Hollywood implicati in operatiunile militare, ale Statelor Unite, in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.
Cartea initulata: Five Came Back: A Story of Hollywood and the Second World War (Cinci s-au intors acasa: O poveste a Hollywood-ului si a celui de-al Doilea Razboi Mondial), prezinta evenimentele extraordinare traite de John Ford, William Wyler, John Huston, Frank Capra si George Stevens.
John Ford a fost primul regizor, din cei cinci, care a fost mobilizat pe front. La momentul atacului de la Pearl Harbor, intreprins de armata imperial japoneza, acesta era la 4000 de kilometrii de Hollywood, in uniforma si la ordine. Cand lumea a aflat de bombardamentul vaselor americane la Pearl Harbor, John Ford, comandor in Marina Americana, si sotia sa, Mary, erau invitati sa ia pranzul la resedinta Amiralului Andrew Pickens in orasul Alexandria din Statul Virginia.
O menajera a intrat repede in camera, cu telefonul in mana, si a zis: “Este cineva de la Ministerul Apararii”, fastacindu-se in fata invitatilor. Oaspetii au facut liniste si s-au asteptat la ce era mai rau cand au vazut ca Amiralul se ridica pentru a vorbi la telefon.
Mai tarziu, Amiralul, s-a intors in camera si le-a zis: ”Domnilor, Pearl Harbor a fost atacat de japonezi. Am intrat in razboi.” Toti oamenii au inceput sa plece pe cand sotia Amiralului a incerca sa ii linisteasca.”Nu trebuie sa va speriati. Este al 7-lea razboi anuntat la masa asta,” a zis ea. Apoi, i-a arat lui Ford gaura lasata de un plumb tras de o muscheta in timpul Revolutiei americane pentru independenta in fata Marii Britanii din 1775-1783. “ Nu i-am lasat sa acopere gaura”, a mai adaugat ea.
Mai tarziu, Mary Ford si-a amintit atmosfera apasatoare, dupa aflarea vestii ca Statele Unite a intrat in Al Doilea Razboi Mondial. Pentru “toti cei de la masa, viata lor s-a schimbat in acel moment”. Dar John Ford era deja schimbat. Pana la sfarsitul anului 1941, majoritatea celor din industria filmului, ca toti ceilalti, deopotriva, credeau ca implicarea Americii in razboi este iminenta.
Cu 4 luni inainte sa plece la Washington, John Ford a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a infiinta asociatia numita: The Naval Volunteer Photographic Unit (Grupul de fotografi voluntari ai Marinei). Mai mult, acesta i-a instruit in tehnici de filmare, inregistrari audio si developari de film in spatii restranse, sub focul mitralierei.
Totusi, Ford nu era candidatul ideal pentru liderul comunitatii cinematografice de la Hollywood, implicata in razboi. Era destul de batran incat sa fie tatal unui soldat tanar. La 46 de ani, se apropia de varsta la care putea deveni bunic. Cu toate ca si-a facut treaba la Hollywood in folosul mai multor comitete, sprijinind interventiile grupurilor anti-naziste, si pe cele din tabara democratica a Razboiului Civil Spaniol, Ford nu s-a mai implicat si in evenimentele recente.
Incepand cu 1939, John Ford, a lucrat ca regizor pentru cateva filme de succes, construidu-si reputatia de profesionist al industriei cinematografice. Dintre filmele regizate de el, cele mai cunoscute sunt: Stagecoach (1939), Young Mr. Lincoln (1939) si The Grapes of Wrath (1940).
Comments are closed.