Continuînd tradiția evenimentelor dedicate istoriei culturii române, Casa de Cultură “Friedrich Schiller” (Str. Batistei, nr. 15) vă invită joi, 20 august 2015, ora 18,30, la conferința-dezbatere cu lectură: “Regina Carmen Sylva – pagini de poveste și memorialistică” , în colaborare cu Centrul de Cercetare Carmen Sylva – Arhiva Princiară de Wied, Germania.
Cu acest prilej va fi vernisată o expoziție de fotografie cu aspecte din viața Reginei Elisabeta a României.
Prezintă:
Dr. Silvia Irina Zimmermann (Germania): „ Aspecte autobiografice în poveştile lui Carmen Sylva”
Dumitru Hincu: „ Printre filele memorialistice ale Reginei poete Carmen Sylva”
Ilustrația muzicală: Marius Boldea, pian
Coordonatorul proiectului: Aurora Fabritius
Din anul 2014, la împlinirea a 100 de ani de la dispariția Regelui Carol I, au fost organizate numeroase evenimente in România și Germania: suprize editoriale, lansări de carte, expoziții de fotografie de arhivă, conferințe, dezbateri, lectură de text, inițiate de Centrul de Cercetare Carmen Sylva al Arhivei Princiare Wied Neuwied, Germania, condus de doamna dr. Silvia Irina Zimmermann.
În 23 aprilie 2015, la instituția noastră a avut loc o conferință-dezbatere, o expoziție de fotografie și lansarea volumului „Regele Carol I în opera Reginei Elisabeta”, semnat de Silvia Irina Zimmermann, publicat de Editura Curtea Veche, în colecția „Cărți regale”.
La eveniment a participat Alteța Sa Regală Principesa Maria a României, autoarea volumului, dr. Silvia Irina Zimmermann, precum și dr. Nicolae Șerban Tanașoca, directorul Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.
Regina Elisabeta a României, principesă de Wied și soție a Regelui Carol I a rămas cunoscută în istoria culturii române sub pseudonimul Carmen Sylva. Cu o extraordinară sensibilitate, sesizabilă de altfel în toate lucrările ei literare, regina scriitoare, cum a fost adesea numită, s-a implicat adânc în tot ceea ce a însemnat istorie și tradiție a poporului român.
„Fără îndoială că opera Carmen Sylvei a împrumutat strălucire şi de la Coroana României, dar şi regina a asociat numelui României aripile fanteziei, prin care ţara s‑a putut ridica deasupra pământului cu mult mai mult decât ar fi putut fără de ea. Reuşitele regelui au adus României un renume mai mic decât numele de scriitoare al primei sale regine.“ (Mite Kremnitz).
În anul 2015 dr. Silvia Irina Zimmermann a publicat la Editura ibidem, colecția Noema, Stuttgart noua ediție în limba germană a volumului Prințul Codrului semnat Carmen Sylva.
Despre Casa de Cultura Friedrich Schiller
Casa de Cultură “Friedrich Schiller”, casa minorităţii germane din Bucureşti, a fost înfiinţată la 1 iunie 1957 prin hotărârea Consiliului Popular Bucureşti si se află sub îndrumarea, coordonarea şi controlul Primăriei Municipiului Bucureşti, realizate direct prin organul său de specialitate Direcţia pentru Cultură, Învăţământ şi Turism.