RECENZIE: The Water Diviner (2014)

The Water Diviner

Russell Crowe revine intr-un film despre razboi si iubire, recomandat de Cinema City si distribuit de InterCom Film. Productia “The Water Diviner” va avea premiera in cinematografele din Romania, pe data de 16 ianuarie.

In cel mai nou film al actorului Russell Crowe, starul australian interpreteaza rolul unui fermier din Australia, tatal a trei baieti plecati in razboiul din Gallipoli o regiune peninsulara situata in partea Europeana a Turciei, motivul unui conflict militar intre trupele australiene si neo-zeelandeze in 1916.

Conflictul din Gallipoli a fost o campanie din Primul Raboi Mondial, condusa de englezi, in care au luptat trupele australiene si neo-zeelandeze impotriva soldatilor turci, in ultima perioada a unui Imperiu Otoman destramat la inceputul secolului XX.

In acest film, Russell Crowe, interpreteaza rolul lui Joshua Connor, un fermier australian dintr-o zona desertica a statului australian, afectat de disparitia celor trei fii (Edward, Henry si Art), in razboiul din Gallipoli.

Lucrurile iau o intorsatura dramatica atunci cand Eliza (Jacqueline McKenzie), mama celor trei fii disparuti in razboi, afectata psihic de aceasta pierdere, se sinucide.

Ramas singur si fara nici o stire din partea autoritatilor, Joshua (Russell Crowe), decide sa plece in Gallipoli, pentru a-si aduce fii acasa sa se odihneasca in pace alaturi de mama lor.

Personajul principal pleaca intr-o calatorie lunga si istovitoare cu speranta de a-si gasi fii in vasta regiune Gallipoli, castigata in cele din urma de trupele australiene si neo-zeelandeze, care s-au intors pe campul de batalie pentru a recupera ramasitele celor pierduti in lupta.

Russell Crowe isi incepe aventura in Istambul, acolo unde se imprieteneste cu un baietel, fiul unei vaduve de razboi pe nume Ayshe, proprietara unui stabiliment cu camere de inchiriat pentru turisti.

The Water Diviner” este primul film regizat de Russell Crowe, si reuseste sa faca o treaba foarte buna. El ajunge la nivelul unui actor experimentat, deprins cu arta regiei, capabil sa surprinda esenta dramatica a unei lupte mai putin cunoscuta de Europa Centrala.

Chiar daca interpreteaza rolul principal si asigura regia, Russelll Crowe nu se menajeaza si nu face nici o economie atunci cand vine vorba de filmul “The Water Diviner“.

Avem parte de platoruri de filmare compleze, cu front amenajat, uniforme, armament si emotii intense in secventele de razboi. Australianul, alerga, se bate, inoata, iubeste, uraste, are mila si speranta, totul ca un tata impins de speranta si rasplatit cu ocazia de a-si gasi unul dintre fii, viu si nevatamat.

olga-kurylenko

Un rol surpinzator de bun este jucat de actrita ucrainiana Olga Kurylenko, care vorbeste foarte bine limba turca si intra in rolul unei femei a societati musulmane, si mai rigida decat in prezent.

Curtata de fratele sotului, care avea datoria sa o ia de nevasta, conform traditiei, ea incearca sa iti tina familia unita si afacerile in ordine. Oaspetele venit recent in camerele mici ale motelului, un australian, vazut la inceput ca un inamic, se dovedeste a fi omul de care avea noie pentru a-si reface viata.

Nu sunt scene de sex salbatic si iubirea nebuna, dar personajul lui Russell Crowe simte atractia unei femei adanc infipta in traditia musulmana, si joaca dupa reguli. Incearca sa o ajute si sa o inteleaga, sa faca ce trebuie, chiar daca mai greseste pe parcurs.

Povestea reuseste sa lege cele doua personaje, si culturile diferite ale acestora, dupa ce Ayshe (Olga Kurylenko), descopera in camera lui Joshua (Crowe), o carte cu povestile arabe “O mie si una de nopti”. Cartea era folosita de Joshua pentru a le citi fiilor sai cand acestia erai copii.

Actiunea filmului nse desfasoara in trei locatii diferite: La ferma lui Joshua in Australia, in Istambul la motelul tinerei Ayshe si pe strazile invadate de protestari turci, revoltati pe autoritatile britanice si in Gallipoli, peninsula cucerita de britanici, unde Joshua isi gaseste fii ajutat de soldatii australieni si un ofiter turc.

Ofiterul turc, Maiorul Hassan interpretata de actorul Yilmaz Erdogan, este unul ditre personajele cheie ale actiunii. Chemat sa ajute la reconstituirea bataliilor, si descoperirea soldatilor morti pe campul de lupta, ingropati in transee prabusite, el decide sa il ajute pe Joshua sa isi gasesca fii.

Inca ii uraste pe britanici si pe australieni, dar onoarea de ofiter si experienta de pe campul de lupta il tine calm si cumpatat. El stie ca a pierdut lupta cu englezii si aliatii lor. Filmul are succes si din prisma acestui personaj, care isi calca pe orgoliu si decide sa ajute tatal inamicului simpatizand cu pierderea unui tata si lupta oarba pe care o duce pentru a-si aduce fii acasa.

Yilmaz Erdogan si Russell Crowe fac o echipa buna. Cei doi actori interpreteaza roluri total diferite si opuse. Relatia lor evolueaza repede. De la antipatie la simpatie, de la inamici la aliati, de la straini la prieteni.

De fapt, Russell Crowe l-a dorit pe Erdogan in acest rol, dupa ce l-a vazut in roluri de succes interpretate in filme din Turcia.

Maiorul turc il duce pe Joshua pe teritoriul Turciei, aflata din nou in razboi, de aceasta data cu Grecii, pentru a-l gasi pe fiul supravietuitor, Art, ascuns intr-un sat aproape de zona luptelor cu fortele elene.

Baietii fermierului Joshua Connor, sunt Arthur, (Ryan Corr), Edward (James Fraser) si Henry (Ben O’ Toole).

Actorul Ryan Corr, il interpreteaza pe fiul supravietuitor Arthur Connor. Ryan este cunoscut din filmele “Wolf Creek 2” (2013), “Not Suitable for Children” (2012), “Where the Wild Things Are” (2009), si “Packed to the Rafters” (2008).

14117_40595_12032014074045

Actorul australian, care interpreteaza rolul unui soldat marcat de ororile razboilui, cazut intr-o stare de soc si ascuns intr-un sat turc, este singurul fiu ramas in viata, rasplata unui tata plecat pe drumul mortii si ajuns acasa cu ultima farama a familiei sale.

Nu pot spune ca tanarul Arthur este unul dintre figurile centrale ale povestii. El apare la finalul filmului si face fata rolului in cele cateva minute de pelicula, fiind mai apreciat pentru secventele aratate mai devreme.

Secventele mentionate sunt aratate pe la jumatatea filmului, atunci cand cei trei baieti sunt doborati de mitralierele turcilor. Toti trei cad in acelasi loc. Unul dintre ei este omorat pe loc, altul este grav ranit si supravietuitorul, Art este ranit, dar capabil sa se miste si sa auda tipetele fratelui care ii cere sa ii curme suferinta cu un glont.

Intr-adevar, aceea a fost cea mai intensa parte a filmului. O situatie disperata, oribila, in care au fost pusi multi soldati din Primul Razboi Mondial. Raniti pe campul de lupta, desfigurati, dezmembrati, lasati sa chinuie in namol ore intregi, o moarte rapida era singurul lucru la care mai puteau spera.

Acest film a fost facut in memoria tuturor celor care au pierit in luptele din Primul Razboi Mondial si nu s-au mai intors niciodata acasa.

Filmul “The Water Diviner” va avea premiera in cinematografele din Romania pe data de 16 ianuarie.

Daca nu ati vazut filmul pana acum, va invit sa o faceti. Pana atunci puteti viziona trailer-ul:

[ot-video][/ot-video]

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro