Brokerii de distractie de la Livehouse ne-au oferit o seara de distractie in Bucuresti, dupa ce l-au invitat in premiera pe irlandezul Dylan Moran sa sustina un spectacol de stand-up comedy, pe 8 octombrie la cinematograful Scala.
Dylan Moran este un veteran al divertismentului European. Actor, scriitor si producator de filme, comicul britanic, pare sa aiba un parcurs incet dar sigur spre celebritate, asigurat de umorul fin si interpretarea plina de charisma, specifica actorilor din vechiul Regat.
Si-a inceput cariera de comediant in 1992, mai tarziu, in 1993 a castigat proba dedicata actorilor incepatori, (So You Think You’re Funny) din cadrul Festivalului de Arte din Edinburg. Dupa aceasta aparitie, Dylan Moran este nelipsit la Festivalul de comedie din Montreal (Just For Laughs), sau la cele din Melbourne sau Kilkenny.
In clasamentul dedicat actorilor de comedie, realizat de postul britanic, Channel 4 in 2007, Dylan Moran a fost clasat pe locul 17 din 100. In 2011, acesta a urcat pe locul 14.
Live sau inregistrat, Dylan Moran si-a continuat ascensiunea, odata cu interpretarea personajului Ian Lyons in serialul How Do You Know Me? difuzat de Postul BBC in 1998. Primul proiect de lungmetraj la care a lucrat Dylan a fost comedia romantica Notting Hill, in care joaca rolul lui Rufus alaturi de Julia Roberts si Hugh Grant in 1999. Din anul 2000, Dylan a creat un serial intitulat “Black Books”, difuzat de canalul Channel 4, in care acesta a jucat rolul principal.
Serialul lui Dylan a rulat pe canalul britanic, vreme de 4 ani. Imediat dupa acest proiect, a jucat primul sau rol important intr-o comedie cu zombie (Shaun of the Dead).
Revenind la zombii nostrii, Dylan, a urcat cu calm, pe scena de la Scala, si ne-a spus in nenumarate randuri, ca a sosit la Bucuresti chiar in ziua spectacolului. Se intelege de la sine, acesta a venit in Romania cu un bagaj de glume aduse din Europa centrala.
Inca de la inceput, comedia lui Dylan a fost pusa in scena de un filosof tragic-comic. Din toata experientele acestuia, singurele invataminte ce meritau sa fie transmise mai departe aveau legatura cu diferentele lingvistice si comportamentale dintre Vest si Sud, tragedia casniciei, groaza provocata de procesul de imbatranire si moartea individului.
Aceasta combinatie de subiecte, neinspirata, in opinia mea, m-a facut sa rad. La inceput. Apoi am realizat ca mi-a lasat un gust amar…sau poate era de la raceala.