Recenzie: Spargatorul de nuci pe gheata- balet, patinaj si povesti la Sala Palatului

Pentru mine a fost a doua experienta de acest fel intr-un an si sincer cred ca nu ma voi plictisi niciodata sa vizionez o astfel de poveste. Dupa ce in primavara am participat la spectacolul Lacul Lebedelor, acum a venit randul povestii Spargatorul de Nuci, un basm foarte potrivit cu aceasta perioada a anului, o perioada a povestilor cadourilor si zapezii.

Aceeasi patinatori de exceptie, singura trupa de acest fel din lume, Baletul pe gheata din St. Petersburg, a poposit din nou pe meleagurile noastre, spre incantarea publicului de toate varstele, intr-un spectacol plin de culoare si vise.

LM__5270

Povestea in doua acte a reusit sa ne deconecteze total de realitate, sa ne faca sa visam un pic, sa ne simtim din nou ca in copilarie cand orice fetita dorea sa devina printesa sau balerina si orice baietel se duela cu sabia lui de lemn infruntand monstrii din vise si salvand printese. Cu greu puteau parintii sa ii tina pe cei mici pe scaune, acestia evadand de langa ei si apropiindu-se de scena fascinati de ceea ce se intampla pe gheata, incercand sa atinga personajele de basm si privind fascinati piruetele artistilor care pareau niste papusi mari pe scena. Deasemenea era frumos sa vezi fetitele in pauza sau dupa spectacol cum incercau piruete in jurul parintilor si spuneau ca ele vor sa se faca balerine, inocenta si simplitatea gesturilor micutilor, m-a miscat.

Dar sa revenim la ce a fost pe scena, la combinatia perfecta intre patinaj artistic, balet, splendidele costume, muzica simfonica, gratie, stil si atmosfera de basm.

Pe 3 tone de gheata, 80 de artisti au schimbat 800 de costume si au interpretat povestea Clarei şi a lui Fritz intr-un décor de basm, intr-o sincronizare perfecta nuantata de elemente de balet si patinaj artistic pe care publicul le-a aplaudat fara incetare. Zambetele de pe chipurile lor ne transmiteau placerea resimtita de ei atunci cand sunt pe scena si ne faceau si pe noi sa zambim, starile emotionale ale personajelor fiind foarte bine exprimate prin mimica artistior patinatori. Costmele, machiajul, perucile si mastile folosite pentru a reda cat mai bine atmosfera povestii au impresionat publicul adult si i-au fascinat pe cei mici.

LM__5436

Impreuna pe aceeasi scena campioni mondiali si olimpici, au spus clasica poveste Spargatorul de Nuci de Piotr Ilici Ceaikovsky. Pentru cei care nu stiu povestea, aceasta suna cam asa:

In preajma Craciunului, in familia domnului Stahlbaum toti isi asteapta darurile. Copiii familiei sunt cei mai nerabdatori… il asteapta pe unchiul Drosselmayer care le aduce cadouri. Cei doi frati, Clara si Fritz se cearta din cauza darurilor iar fratele castiga disputa. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer ii da fetei un spargator de nuci. Fritz ii strica fetei jucaria iar aceasta izbucneste in lacrimi. Mama ii trimite la culcare, musafirii se retrag iar Clara isi ia la revedere de la Spargatorul rupt. Dupa putin timp se intoarce in camera festiva si adoarme in fotoliu. Incepe sa viseze tot felul de personaje precum soarecii care o incoltesc… Spargatorul de nuci o apara de raufacatori si Clara il ajuta sa ii invinga. Spargatorul de nuci se transforma intr-un print chipes care o invita la Castelul Trandafirilor din Imparatia Dulciurilor. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniel, arab, chinezesc, rusesc, italian… Urmeaza Valsul Florilor… insa pentru Clara toate aceste aventuri au facut parte doar dintr-un frumos vis…. A trecut noaptea de Craciun, iar odata cu ea si cele mai frumoase iluzii… Clara, care traise un vis de poveste, sta acasa linga pomul de Craciun, iar in brate tine mult iubita papusa – Spargatorul de nuci.

LM__5291

Povestea de acum 200 de ani este inca actuala, sentimentele puse pe primul loc, binele care invinge raul, lumea minunata a copilariei care trece de granite visului si ajunge in realitate, speranta, domnitele gratioase si domnii eleganti si curajosi sunt inca prezenti macar in dorintele noastre nerostite.

Eleganta, magie, piruete, alunecari line, dansuri si expresii. Jucaria primita in dar de la unchiul Drosselmayer o trimite pe Clara dar si pe noi spectatorii in Imparatia dulciurilor. Aici participam la un spectacol de divertisment, oferit de intreaga curte: dansatori spanioli, arabi, chinezi, rusi si italieni. Deasemenea avem parte de Dansul Fulgilor de Nea cand pe scena se revarsa fulgi de zapada (spuma din cate am aflat apoi) spre deliciul micilor spectator iar fulgii balerine ne ofera un dans interesant. Dupa Dansul florilor, dansul comun al nationalitatilor ( papusile balerine reprezentand popoarele) care poate reprezenta notiunea de uniune nationala omniprezenta in cultura universala, Clara se trezeste si povestea ia sfarsit.

Craiesele, fracurile, tutu-urile, costumele nationale, coloritul dinamic si o mare atentie pentru detalii desavarsesc aceasta creatie. Balerinii au interpretat cu gratie, extrem de elegati si naturali. Emotile ne-au cuprins la fiecare lupta intre soricei si soldatii de turta dulce sau intre spargator si regale soriceilor, la fiecare dans intre Carla si Spargatorul devenit print, la fiecare bal la care acestia participa.

LM__5273

Arta, pasiune, talent si creativitate la cote ce par imposibile. Spectacolul ansamblului de balet pe gheata din St. Petersburg a creat o lume de basm in pasi de dans, o lume in care am visat si ne-am transpus in vremuri demult apuse, o lume in care am fost din nou copii inocenti ce credeau in povesti si care credeau ca visele pot devein realitate daca iti doresti foare mult asta.

Voi reveni mereu cu placere la astfel de spectacole unde visele devin realitate macar pentru o scurta perioada de timp, unde emotiile te coplesesc si te fac sa te simti mai bine, mai bun, invingator.

Spectacolul SPARGATORUL DE NUCI – BALET PE GHEATA de la București a fost organizat de German Quality Entertainment.

Galerie foto: Spargatorul de nuci pe gheata- balet

Foto: Mihai Voicu

1 COMMENT

Comments are closed.

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro