Daca nu mergem noi la Paris a venit Parisul la noi, intr-o zi de joi, cu ajutorul ‘’celui mai mare pianist al lumii’’, Richard Clayderman.
Pentru a patra oara in Romania, de data asta cu un nou concept, un nou decor, Orchestra Camereta Regala si frumoasa si talentata balerina Monica Petrica, Clayderman a incantat din nou publicul roman timp de doua ore cu melodii de dragoste si o poveste spusa de sunetele suave ale pianului sau.
Clayderman si-a asezat pianul in mijlocul unui decor parizian reprezentat de cateva edificii simbolice precum Arcul de Trimf sau turnul Eiffel iar Braseria prezenta in decor era situata pe o strada ce purta chiar numele artistului. Pe un ecran, pe langa momente in care vedeam mainile magice ale artistului mangaind clapele, se derulau imagini din Parisul interbelic, imagini care au facut mai usoara integrarea publicului in atmosfera romantica a serii.
A fost intampinat cu aplauze de o sala aproape neincapatoare pentru cei ce au venit sa il asculte pe acest maestru al clapelor. A comunicat cu noi in stilul lui caracteristic, charismatic si plin de veselie alternand fragmentele in frnceza cu cele in engleza dar multumind publicului in romana. Si-a oferit partiturile drept amintire si a dat autografe celor ce au venit pana in fata secnei sa ceara si asta in micile pauze dintre piese.
Concertul a avut doua parti in care muzica ne-a purtat pe aripi de vis prin Paris si ne-a trecut prin o mare parte a repertoriului marelui pianist.
Orchestra Camereta Regala sau “Orchestra fără dirijor’’ (cum a fost supranumită), este o orchestră camerală de tineret aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principele Radu al României, formată din tineri muzicieni extrem de talentati. Pe catva dintre ei ii cunosc personal si stiu ca strunele viorilor lor pot vibra pe orice gen muzical aducand un plus fromatiilor in care acestia activeaza (Corina Gheorghe, Adrian Nica).
Suava si expresiva a fost Monica Patrica-prim-balerină la Opera Naţională Bucureşti. Rochiile diafane pe care le-a schimbat pe parcursul concertului dar si coregrafia semnata de Razvan Mazilu a adus un plus de stil intregului concept. Tin mine ca am vazut-o acum catva ani, prin 2008, pe scena Operetei Romane, impreuna cu Razvan Mazilu intr-un spectacol de dans contemporan numit “Urban Kiss”- o revoltă în faţa absurdului lumii contemporane şi a societăţii ca sistem de îngrădire.
Dar sa revenim la concertul maestrului Richard Clayderman de joi seara.
La un moment dat percuţionistul Daniel Ciampolini a cântat la un instrument puţin cunoscut publicului roman, hang. Desi este a doua oara cand urmaresc un solo al acestuia nu pot sa nu raman uimita de ce sunete interesante poate scoate acest ciudat instrument atunci cand este manevrat de niste maini talentate.
Celebra “Ballade pour Adeline” (o piesa de mare success din 1977 scrisa pentru fiica producătorul francez Oliver Toussaint) nu a lipst din setlistul acestui concert. Am fost fascinata de ritmul pieselor, ritm impus de fuga hipnotizanta a degetelor artistului pe clapele pianului si de stilul lui placut si inconfundabil.
A exiatat si un moment tribut dedicat legendarului Steve Wonder, refrene celebre interpretate intr-o maniera proprie dupa piesele “My Cherie Amour”, “You Are The Sunshine Of My Life”, “I Just Called To Say I Love You”, “Isn’t She Lovely”, “I wish” sau “Superstition”
Deasemenea piese celebre din filme au rasunat in sala, adaptate de artist pentru pian si orchestra. Astfel am putut asculta melodiile din Spartacus: ‘’Adagio of Spartacus and Phrygia”sau Love Story : ‘’Where Do I Begin’’
Daca reuseai sa iti desprinzi privirea de pe clapele pianului si sa vezi mai sus de degetele lui ce alergau hipnotizator, si ii priveai chipul puteai observa o multitudine de sentimente reflectate pe el. Dragostea si pasiunea ii se citea pe chip in fiecare moment, gesturile ample si mimica ajutand la intregarea mai buna a publicului in starea de beatitudine ce o dadea muzica lui.
Si pauza a adus o surpriza. Emotionat si profitand de aceasta seara romantica, un tanar a urcat pe scena si a cerut-o de sotie pe iubita lui. In aplauzele publicului ramas in sala aceasta a spus un clar si sincer ‘’Da’’.
Din concertul “From Paris With Love” au făcut parte, pe langa celebra “Ballade Pour Adeline”, piese indragite precum“Serenade d’Etoille”sau “Corazon De Nino”.
Dupa cum a declarat chiar artistul, dragostea lui este pianul, o dragoste intretinuta de publicul care vine in numar atat de mare la concertele sale.
A promis ca va reveni curand, probabil cu un nou concept, un nou decor dar el este acelas mare maestru si orice va aduce in dar publicului roman, va fi rasplatit ca si pana acum cu ropote de apluze si poate chiar lacrimii in ochii celor cu o inima mai romantica.
Concertul Richard Clayderman de la Bucureşti a fost organizat de către Phoenix Entertainment. Artistul a sustinut acelas concept de show şi în Timişoara, pe 27 martie 2015 şi la Cluj Napoca, pe 28 martie 2015.
Credite Foto: Mihai Anghel