De catva ani, maestrul pianului Richard Clayderman, si-a facut un obicei de a ne vizita tara in luna martie. In acest an, am serbat alaturi de el ziua femeii, Richard Clayderman dedicand al sau show ‘’Balade pour elle’’, tuturor doamnelor si domnisoarelor aflate in sala.
Si de aceasta data sala a fost aproape plina desi este pentru a sasea oara cand se afla in Romania, iar eu m-am aflat acolo sa il ascult pentru al treilea an consecutiv.
Orchestra Camereta Regala s-a aflat si de aceasta data alaturi de Clayderman pe scena Salii Palatului. “Orchestra fără dirijor’’ (cum a fost supranumită), este o orchestră camerala de tineret aflata sub Inaltul Patronaj al Altetei Sale Regale Principele Radu al României, formata din tineri muzicieni extrem de talentati.
Am avut si de data aceasta de 2 ore de romantism, ore in care degetele artistului au alunecat pe clape spunand o povesete, daruind muzicii personalitate si incantand pe cei aflati in sala. Si da, concertul a fost dedicat femeii si conceptului de frumos.
A comunicat cu noi in stilul lui caracteristic, charismatic si plin de veselie alternand fragmentele in franceza cu cele in engleza dar multumind publicului in romana. Si-a oferit partiturile drept amintire si a dat autografe celor ce au venit pana in fata scenei si asta in micile pauze dintre piese.
Spectacolul a fost impartit in doua de o mica pauza. In partea a doua am avut placerea sa il revedem pe maestrul naiului, domnul Gheorghe Zamfir. Pentru cine nu stie, domnul Zamfir a fost si invitatul lui Andre Rieu in concertele sale din Bucuresti din vara lui 2015.
Celebra “Ballade pour Adeline” (o piesa de mare success din 1977 scrisa pentru fiica producătorul francez Oliver Toussaint) nu a lipst din setlistul acestui concert iar interpretarea ei alaturi de naistul Gheorghe Zamfir a fost exceptionala. Am fost fascinata de ritmul pieselor, ritm impus de fuga hipnotizanta a degetelor artistului pe clapele pianului si de stilul lui placut si inconfundabil.
La un moment dat percutionistul Daniel Ciampolini a cântat la un instrument puţin cunoscut publicului roman, hang. Am ramas din nou uimita de sunetele interesante scoase de acest ciudat instrument atunci cand este manevrat de niste maini talentate.
Daca anul trecut am avut un moment dedicat lui Steve Wonder, anul acesta Richard Clayderman a ales sa interpreteze cateva refrene apartinand lui Elton John.
Mare iubitor al filmului, Clayderman a adaptat piese din filme celebre pentru pian iar in aceasta seara am putut asculta piese din celebrul Titanic dar si din Cinema Paradis, pe ecran rulandd in acest timp scene din aceste filme.
Daca reuseai sa iti desprinzi privirea de pe clapele pianului si sa vezi mai sus de degetele lui ce alergau hipnotizator, si ii priveai chipul puteai observa o multitudine de sentimente reflectate pe el. Dragostea si pasiunea ii se citea pe chip in fiecare moment, gesturile ample si mimica ajutand la intregarea mai buna a publicului in starea de beatitudine ce o dadea muzica lui.
The Prince of Romance si ‘’Balade pour elle’’, magie, romantism si eleganta, profesionalism si perfectiune. Dupa cum a declarat chiar artistul, dragostea lui este pianul, o dragoste intretinuta de publicul care vine in numar atat de mare la concertele sale.
Concertul Richard Clayderman de la Bucureşti a fost organizat de către Phoenix Entertainment, caruia ii multumim pe aceasta cale pentu un concert reusit.