Dupa o scurta plimbare in parcul Carol, ajung (cam devreme) la Arenele Romane, locatia primei editii a festivalului Metalhead Meeting.
Eu si cei cativa oameni care eram acolo am fost intampinati cu zambete si salutari calduroase din partea lui Andrei Irode si a lui agentie Blackhawksecurity. Respectul reciproc intre ei si spectatori fac ca orice concert la care ei sunt prezenti pentru a asigura paza, sa fie din start unul reusit si bine organizat. Multumesc lor cu aceasta ocazie pentru felul lor de a fi si pentru ca sunt nu numai cei ce asigura buna desfasurare a evenimentului dar si prietenii nostri.
Totul s-a intamplat ceas. Am intrat la ora 17 si concertele au inceput la ora 18. Primele trei trupe au fost binecunoscutele formatii romanesti L.O.S.T., Taine si Bucovina.
Trupa care a deschis festivalul a fost L.O.S.T. Putini dar buni, putini dar rai, se poate descrie publicul in fata caruia si-au inceput spectacolul cei de la L.O.S.T. Placut a fost sentimentul ca atatia cati eram reprezentam o familie care isi sustineau prietenii de pe scena.
Au cantat, au socializat, au glumit, ne-au facut sa ne simtim bine. ”Multumim ca ati venit in numar atat de mare” glumesc ei la un moment dat.
Au o experienta de aproape 20 de ani pe scena rock romaneasca, multi fani si prestatii live deosebite. L.O.S.T au facut si de data asta un show deosebit.
Setlistul a cuprins piesele :
Independent,
O viata,
Becoming a lie,
Closure,
Remains of pain,
From nothing to everything (and back),
Victims si Rise.
Urmeaza Taine, una dintre cele mai vechi trupe de death metal din Romania, formata in 1993, de catre chitaristul/solistul Andy Ionescu.
Aceeasi atmosfera de prietenie si un public un pic mai numeros. Eu ii stiu cam din 2000 cand o colega de facultate m-a dus la un concert Taine si de atunci le-am urmarit evolutia,munca, cum au devenit o trupa cu foarte multi fani si cu show-uri live deosebite.
Taine este recunoscuta pentru prestatiile live complexe. Asa a fost si de data aceasta. Ne-au incantat cu un show deosebit, au fost plini de energie si au facut publicul sa cante impreuna cu ei piese binecunoscute si iubite de toti cei prezenti.
Din setlist au facut parte melodiile : Resurrection, The devil inside,3 Days In Darkness, Invisible absolute
Cand cei de la Bucovina au urcat pe scena Arenele erau aproape pline.
Trupa etalon pentru folk metalul romanesc si cu 13 ani de experienta. Piese binecunoscute, un public care a cantat toate piesele cu mainile ridicate in aer, un spectacol nemaipomenit.
Cu voci clean, cu riffuri de chitari energice, un keyboard atmosferic si melodie din plin au incantat publicul cu melodii precum Mestecanis sau Straja ,cantate impreuna cu publicul care aproape acoperea vocile artistilor.
A fost un spectacol fabulos care mie mi-a placut mult. Sunt priceputi in ale zicerii si iscusiti in a canta. Ne fac sa fim mandrii de radacinile si de comorile noastre nationale.
Setlist:
Strasnic neamului meu,
Sub piatra doamnei,
Day Follows Day,
Night Follows Night,
Duh,
Straja,
Luna peste varfuri,
Mestecanis.
Trei trupe straine mult asteptate, trei show-uri de exceptie.
Danezii de la HateSphere au urcat pe scena primii.
A fost un concert exploziv. Plini de energie si cu un sound deosebit, au tinut spectatorii ca hipnotizati in fata scenei. Bine ca scena a fost suficient de mare, pentru ca ei au alergat in continuu pe toata scena si nu mai stiam unde sa ma uit ca sa nu pierd nimic. Au tinut sa precizeze ca le place foarte mult de publicul roman si ca berea noastra este foarte buna.
Trupa care s-a infiintat in 2000 si a cucerit rapid scena metal daneza si care a stabilit in acelasi timp un nou standard pentru thrash metal-ul international, a cuceri aseara publicul roman.
Compozitiile cu un sound brutal de pe ultimul album, „The Great Bludgeoning” (al 7-lea din 2011), care aduce aminte de inceputurile trupei au fost promovate in acest spectacol deosebit.
Piesele : Lies and deceit, 500 dead people, Floating, Resurrect, Murderlust, Roxette-Hate, Disbeliever si Sickness au fost setlistul serii pentru Hatesphere.
Lake of Tears nu mai are nevoie de nici o prezentare. Au fost de multe ori prezenti pe scene romanesti, lumea ii iubeste si vin mereu in numar foarte mare la concertele lor.
Rock psihedelic, progressive metal, si, cel mai recent, death metal, asta canta baietii. Stilul lor muzical prinde foarte bine la publicul roman. Reusesc sa creeze imagini impresionante fara a folosi tehnici heavy metal în exces, ci doar printr-o abordare artistica.
Daniel Brennare (voce, chitara), Mikael Larsson (bass), Magnus Sahlgren (chitara) si Johan Oudhuis (baterie) au facut un spectacol de zile mari pe scena festivalului.
O mare de oameni i-au aclamat pe suedezi, a cantat impreuna cu ei piese pa care le cunoastem cu totii si ne-au facut sa ne simtim la fel de bine ca de fiecare data cand au avut spectacol in Romania.
Au un sound propriu, mai melodic si melancolic decat alte trupe de gen, o prezenta scenica deosebita si sunt deosebit de carismatici. Ne-au cucerit inca odata, iremediabil si pentru totdeauna.
Setlist:
To die in to wake,
Taste of hell,
Illwill,
The greymen,
Boogie bubble,
Cosmic weed,
As daylight yields,
The shadowshires,
Rven land, Sweetwater,
Demon you/Lily Anne,
House of the setting sun,
Making evenings,
Crazyman.
Forever autumn si So fell autumn rain, au reprezentat bisul si apogeul unde publicul pur si simplu a explodat cu urale si a cantat impreuna cu trupa.
Hypocrisy au ajuns in sfarsit si in Romania.
Legenda suedeza condusa de Peter Tagtgren care a luat fiinta in 1990 si a debutat in 1992 a urcat pentru prima data pe o scena din Romania cu ocazia acestui festival.
Lumini si fum, o prezenta scenica deosebita, un sound de exceptie.
Considerata una dintre cele mai brutale concepte de pe scena death metal europeana, cu pasaje atmosferice, parti melodice, parti instrumentale influentate de muzica rock coroborata cu obsesia lui Tagtgren pentru extraterestri, au facut ca show-ul, muzica si prezentarea scenica sa fie unice.
Au promovat ultimul album al trupei, “End Of Disclosure”, lansat in luna martie, dar s-au putut auzi si piese ”grele” mai vechi din repertoriul lor.
Mi-a placut ca au fost circle-pituri (la cererea trupelor) si stage-diving organizat. Stage-davingul a fost facut cu ajutorul celor de la Blackhawksecurity carora le multumim pentru intelegerea si sustinerea acordata pe tot parcursul festivalului.
75 de minute au tinut publicul cu sufletul la gura. Au fost pur si simplu fabulosi pe scena si sper ca nu a fost ultima oara cand vin in Romania. Cei care ii stiau i-au ascultat live cu placere, cei care acum i-au auzit pentru prima data au ajuns sa-i iubeasca.
Setlist :
End of disclosure,
The tale of thy spineless,
Fractured millenium,
Left to rot,
The Eye (ceva vechi printre piese noi cum zu zis chiar ei),
Valley of the damned,
Fire in the sky,
Necronomicon,
Buried,
Elastic inverted vision,
44dubble zero,
Warpath.
In aclamatiile publicului s-au intors pentru bis si au ma cantat 4 piese :
Hangover 47,
Adjusting the sun,
Eraser,
Final chapter.
Spectacolul s-a sfarsit, luminile s-au stins, noi am ramas.
Cei care au mai rezistat dupa spectacol si nu au plecat spre casele lor au ramas la poze cu artistii. Prietenosi si dornici sa afle pareri si sa bea o bere cu noi, artistii de la Lake of Tears si HateSphere au mai rams cu noi o vreme (cam pana am fost rugati frumos de cei de la securitate sa parasim incinta).
Am facut poze, am discutat, am incheiat frumos o seara absolut minunata.
Arenele au fost arhi pline aseara, sunetul a fost excelent si luminile magnifice. Nu pot spune decat felicitari organizatorilor.