Productia americana “Jobs” (SUA 2013) este un film facut dupa evenimente reale din viata lui Steve Jobs, incepand cu anii ’70 pana in 2001. Filmul este distribuit de MediaPro Pictures, incepand cu data de 23 august 2013, produs de Mark Hulme si regizat de Joshua Michael Stern, cu Ashton Kutcher in rolul lui Steve Jobs şi colegii acestuia interpretaţi de Lukas Haas (Daniel Kottke) si Josh Gad (Steve Wozniak).
Matthew Modine il interpreteaza pe Faimosul Brand manager si CEO Apple de la sfarsitul anilor `70, John Sculley. Veteranul James Woods va interpreta rolul lui Jack Dudman, Decanul Universităţii din Oregon unde a studiat Jobs.
Filmul semi-biografic “Jobs” despre viata marelui invetator, vizionar, si afacerist, Steve Jobs, fondatorul corporatiei Apple, reuseste sa ne arate inceputul cursiv al carierei lui Jobs, o reconstituire a anilor de tinerete cand, rebelul Jobs, asculta Bob Dylan, facea excursii in India, se relaxa cu prietenii si se iubea cu fetele din campus.
Am mai vazut filme biografice ce se desfasoara pe parcursul a 20 de ani, dar in acest caz am simtit o usoara dezamagire fata de cronologia si lipsa de detaliu, in filmul regizat de Joshua Michael Stern.
Ashton Kutcher reuseste sa joace destul de bine rolul unui om pe care nu cred ca l-a cunoscut personal. Intr-un fel, personajul sau nu este complicat in manifestari fizice si replici alambicate, mai mult acesta trebuie sa interpreteze un personaj cu framantari si probleme interioare.
Am vazut un tanar ambitios, aflat pe punctul de a crea o Corporatie ce va influenta lumea, pornind de la o inventie venita la pachet cu idei preconcepute despre utilitate, un nume simplu care va deveni un Brand International. O scena memorabila, in care putem vedea defectele marelui Jobs este momentul in care afla ca a devenit tata, fiind un tanar nonconformist fara mijloace financiare pentru o familie, modul in care isi rezolva problema ne arata ca a fost un tanar care purta pe umeri aceleasi sarcini ca intreaga societate. Probabil ca a incercat sa isi ceara scuze atunci cand si-a numit unul din primele computere “Lisa” (dupa fiica sa).
Problemele litigioase cu IBM nu sunt prezentate pe larg, vedem mai mult un razboi publicitar, conflictul intre Steve Jobs si Bill Gates de la Microsoft, si peste toate acestea, conflictul profesional si personal intre Steve Jobs si corporatistii actionari ai companiei Apple, proaspat cotata la Bursa de Valori.
De la jumatatea filmului “gaurile negre” din povestea lui Jobs incep sa se mareasca si sa inghita din ce in ce mai multe bucati din potentialul cinematografic al productiei americane. Ca om, Steve Jobs a cazut in plasa lumii corporatiste, a fost transformat, fara avertisment si fara voie, dintr-un artist al tehnologiei intr-un afacerist pur corporatist, fara scrupule. Odata cu trecerea timplului a reusit sa combine aceste elemente, fara de care nici el si nici Apple nu ar fi rezistat timp de 37 de ani.
Filmul nu este o pierdere de timp, nu este o copie dupa modelul altor filme biografice. Filmul este, asa cum a zis Jobs in film: ” Nu mai bun, ci diferit”. Ar fi putut sa fie mai bun si diferit! Sunt sigur ca Jobs ar fi fost multumit de acesta film. Sau poate ca nu.
[tube]https://www.youtube.com/watch?v=FrvkCS0ZGPU[/tube]