RECENZIE: Interstellar (2014)

afis

Freeman Entertainment, aduce in premiera pe 7 noiembrie, filmul “Interstellar” / Calatorind prin Univers (2014). Un film despre speranta in viitorul omenirii, sacrificiu, stiinta, limitele necunoscute si, nu in ultimul rand, un film despre explorarea universului, curajul de merge acolo unde nici un om nu a ajuns.

Interstellar” (2014), este regizat de Christopher Nolan, avand in rolurile principale pe actorii Matthew McConaughey, (Cooper), Anne Hathaway (Amelia Brand) si Jessica Chastain (Murph). Ehipa de actori este completata si de alte nume grele ale cinematografiei americane.

In roluri secundare, avem placerea sa il revedem pe Michael Caine (Profesorul Brand), John Lithgow (Donald), Mat Damon (Dr. Mann), Cassey Affleck (Tom), Topher Grace (Getty) si Bill Irwin (TARS).

Inainte sa vorbim despre film ar trebui sa ne uitam la regie, scenariu si distributie. Filmul a fost indraznet si, pe alocuri, imposibil, dar succesul nu ii este garantat numai de poveste ci si de aceia care o spun.

Christopher Nolan, regizorul productiei “Interstellar” si co-scenarist, este un adevarat profesionist al noii generatii de cineasti pasionati si implicati in productii Science Fiction.

Christopher Nolan s-a facut remarcat prin seria de filme Batman (Batman Begins, The Dark Knight, The Dark Knight Rises ) si halucinantul “Inception” (2010). Sa nu uitam de lumea magiei si iluziei prezentata de acesta in “The Prestige (2008), si filmul “Memento” (2000).

Daca urmeaza sa vorbim despre actori, cel mai bine ar fi sa incepem cu motorul si sufletul acestui film: Matthew McConaughey (Cooper), unul dintre cei mai cautati actori de la Hollywood, cunoscut din filme de succes, din genul comedie, drama si actiune de la inceputul anilor 2000 pana in prezent.

Printre vechile sale realizare, pe care va sfatuiesc la se vedeti se numara productiile: “Dallas Buyers Club” (2013), “The Lincoln Lawyer” (2011), “Ghosts of Girlfriends Past” (2009), “Failure to Launch” (2006), “Two for the Money” (2005) si “How to Lose a Guy in 10 Days” (2003).

O întalnire întamplatoare în Austin cu directorul de casting si producatorul Don Phillips l-a dus catre regizorul Richard Linklater, care a lansat cariera actorului în clasicul “Dazed and Confused” (1993) /Marea ameteala.

De atunci, el a aparut în peste 40 de filme care au adus încasari de peste un miliard de dolari, a devenit producator, regizor, filantrop, toate în timp ce a ramas fidel radacinilor sale texane si filosofiei “jk livin” (just keep living).

Pentru acest film Matthew McConaughey, isi pune in joc toate atuurile unui actor experimentat si toate acele sentimente pe care le poate juca fara a da senzatia unui spectacol ieftin. In mai toate filmele sale, care au avut un strop de drama (Mud , Two for the Money, Lincoln Lawyer si Ghost of Gilfriends Past), texanul nu s-a detasat, nu a lasat loc pentru interpretarea ci a dus rolul, pe care il interpreta pana acolo unde se putea.

A ras cand a trebuit, a tipat cand a trebuit, a fost serios, speriat, indragostit, plin de speranta si gata sa se sacrifice cu o grimasa serioasa si hotarata pe fata in timp ce pica in ultimele secunde spre gaura neagra.

Nu pot spune ca fost o interpretare mai buna sau mai slaba decat in celelalte filme recente sau vechi. Asta urmeaza sa decideti singuri dupa ce vedeti filmul

Prezenta feminina a peliculei, este asigurata de Anne Hathaway (Amelia Brand) si Jessica Chastain (Murphy).

Anne Hathaway, o prezenta constanta in studiourile de film american, actrita si producatoare, o femeie fermecatoare si frumoasa in fiecare scena a fiecarui film de calitate, in care a jucat. Si sunt cateva: “The Dark Knight Rises” (2012), “Les Misérables” (2012), “Rachel Getting Married” (2008) si “The Devil Wears Prada” (2006).

Laureata Premiului Oscar, Anne Hathaway, a fost recent vocea lui Jewel, un macao albastru independent în filmul de animatie al lui Carlos Saldanha, “Rio 2”, care se mai bucura de participarea unor actori ca Jamie Foxx si Jesse Eisenberg.

Fiica enervanta a profesorului Brand, interpretata de Anne Hathaway, a reusit sa lase la o parte acel spirit de sacrificiu (pe care il promova cu falsitate in fata lui Cooper), pentru a transforma misiunea vietii ei intr-un vehicul al vanitatii de femeie.

Vanintate sau iubire. Nu stiu exact cum sa o numesc. Poate amandoua la un loc poate mai mult dintr-una, poate mai putin dintr-alta. Poate spiritul de conservare si intuitia feminina, care daca era ascultata de Cooper, lucrurile puteau lua alta intorsatura. Una mai buna, alta mai rea , variantele sunt considerabile si numai teoria haosului poate face ordine.

FL-29933r

Hathaway, a scapat repede de umorul acid, desemnat personajului interpretat si pe parcurs a inceput sa isi joace rolul foarte aproape de ceea ce ar fi simtit si facut o femeie indragostita la bordul unei nave spatiale aflata la sute de miliarde de kilometrii de Pamant.

Colega ei, Jessica Chastain a devenit, recent, una dintre cele mai cautate actrite ale generatiei ei. Un nume neglijat de Hollywood si presa de film, pana acum cativa ani cand si-a facut un renume in filme ca: “Mama” (2013), ”Zero Dark Thirty” (2012), “Lawless” (2012), “The Help” (2011), “The Tree of Life” (2011) si “The Debt” (2010).

Dupa un an 2011 extrem de bun, în care a primit mai multe nominalizari pentru filmele ei de la LA Film Critics, British Academy of Film and TV, Broadcast Critics, HFPA, Screen Actors Guild si de la Academie, succesul lui Chastain s-a dovedit a nu avea limite, cariera ei fiind la fel de impresionanta în 2012, cand a fost declarata de revista “Time” drept unul dintre cei “100 cei mai influenti oameni din lume”.

Chastain, care interpreteaza pe fiica majora a pilotului Cooper (Matthew McConaughey), este fizicianul legat la maini, care prin vastele cunostiinte in domeniu fizicii, nu poate rezolva o problema fara sa o vada, doar prin imaginatie si teorii lansate de oamenii ca Isaac Newton sau Albert Einstein.

Chastain a reusit in cateva scene, scurte, sa redea bine furia unei fete, devenita femeie, pe care tatal a lasat-o singura in urma cu mai bine de 20 de ani. De ce sunt 20 ani comprimati in cateva zeci de minute? O sa intelegi cand veti vedea filmul.

Ce sare ochii cinefililor mai repede decat a celorlalti, este tranzitia brusca de la un om de stiinta pacalit si inselat multa vreme de mentorul sau, Profesorul Brand (Michael Caine), la o persoana care revine la sentimente mai bune, ce isi au radacinile in copilarie, si reuseste prin nu stiu ce miracol sa creada in reusita tatalui si sa ii inteleaga mesajul trimis dintr-o alta dimensiune. In aceasta privinta, lucrurile au fost trase de par, si nu, nu era roscat.

Batranul cavaler al Imperiului, Michael Caine (Profesorul Brand), nu mai are nevoie de nici o introducere. Doar daca pomenim titlurile, “Alfie”, “Gambit”, “The Intalian Job”, “Get Carter”, avem cateva dintre cele mai bune filme ale sale.

Pentru acest film, el si-a rezervat un personaj croit pentru experienta sa de viata. Batranul maestru al ecuatiilor, care nu mai vede o solutie in teorii si tehnologie. Omul care isi pune ultima speranta in judecata, ambitia si moralitatea celor pe care i-a trimis dincolo de spatiul cunoscut.

Mat Damon il interpreteaza pe Doctorul Mann, alt fizician, nemuritor si rece, izolat intr-o baraca, pe o planeta necunoscuta si neexplorata, repeta scenariul vazut in multe alte filme SF, despre oameni care au innebunit dupa ce au stat o perioada indelungata fara a comunica cu alti oameni.

Actorul a avut un rol de umplutura, nici prea bun nici prea rau, doar baiatul care trebuia sa interpreteze rolul negativ. In afara de el nu era nimeni mai periculos decat spatiul, spatiul mort si viu de sute de miliarde de ani.

Personajul interpretat de Matt Damon a fost un rau necesar, un nebun sacrificat pe tabla de sah, intr-un plan, aparent haotic, de a salva ultimii oameni de pe Pamant.

Filmul este o experienta interesanta, o aventura in timp si spatiu, dincolo de limitele fizicii, realitatii si posibilitatilor rasei umane. Subiectele abordate sunt abstracte, fascinante si trecute sub principiile morale ale personajelor, care se definesc prin sacrificiul suprem infaptuit in ultima lor misiune de salvare a umanitatii.

Mai jos, trailer-ul filmului “Interstellar”, ce va avea premiera pe 7 noiembrie 2014 in toate cinematografele din Romania.

[ot-video][/ot-video]

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro