RECENZIE: “În inima marii” (2015)

afis_In_Inima_MariiPe 3 decembrie a avut loc avanpremiera filmului de actiune biografic „In the Heart of the Sea” (În inima marii), la Grand Cinema & More din Baneasa Shopping City, unde am venit cu mic, cu mare sa vedem filmul lui Ron Howard.

Regizorul Ron Howard (O minte sclipitoare) aduce din 4 decembrie pe marile ecrane aventura “În inima marii“, o ecranizare a best-sellerului omonim scris de Nathaniel Philbrick despre scufundare balenierei “Essex” si povestea dramatica a echipajului ramas in viata.

Dezastrul maritim real l-a inspirat pe Herman Melville sa scrie faimosul roman de fictiune “Moby-Dick“.

Însa cartea nu relateaza decat jumătate din poveste. Poveste reala din spatele operei de fictiune “Moby Dick“, a fost mai cruda si mai dramatica decat orice bucata de literatura fantastica.

“Essex” a fost un vas de vanat balene, o baleniera americana din orasul portuar Nantucket, statul Massachusetts. Conform surselor oficiale, vasul comandat de capitanul George Pollard Jr. a fost atacat si scufundat de o balena in partea de sud a Oceanului Pacific.

Corabia a fost atacata de o balena Casalot, unul dintre cei mai mari pradatori cu dinti din lumea vietuitoarelor marine.

Echipajul format din 20 de oameni a petrecut luni pe ocean, ajungand sa recurga la canibalism pentru a supravietui pana in momentul cand au fost salvati ultimii opt membrii  ai echipajului initial.

Supravietuitorii, care apar si in film, ofiterul secund Owen Chase (Chris Hemsworth) si un alt membru al echipajului, un baiat in varsat de 14 ani, Thomas Nickerson au scris despre intamplarile traite si se pare ca aceste relatari l-au inspirat pe Herman Melville sa scrie romanul “Moby Dick” in 1851.

„În inima mării”, pe de alta parte, surprinde dezolanta imagine de dupa asalt si lupta pentru salvarea echipajului captiv în mijlocul vastei întinderi de apa. Cei cativa supravietuitori dintr-o barca ating limita imposibilului pentru a ramane în viata.

MV5BMjE4MTE3NDk0M15BMl5BanBnXkFtZTgwMTA3MzIzNzE@._V1__SX1218_SY816_Prin 1850, scriitorul american Herman Melville, reuseste sa il gaseasca pe Thomas Nickerson, un supravietuitor al tragediei Essex, care avea numai 14 ani la acea vreme. Dupa cateva scene, destul de convingatoare, intre tanarul Melville, interpretat de Ben Whishaw si batranul Nickerson, interpretat de Brendan Gleeson, cel mai tanar supravietuitor al atacului ucigas din 1820, incepe sa spuna tot ce a tinut secret timp de 30 de ani.

Tatal a doi copii si vanator de balene experimentat, Chris Hemsworth, isi lasa sotia In Nantucket si pleaca pe mare unde spera ca va avea comanda unei baleniere. Comanda ii este refuzata de sefi si capitan este numit fiul unei familii influente din oras.

Dupa ce reusesc sa plece din portul Nantucket cu cateva neintelegeri si defectiuni ce prezic evenimente de rau augur, relatia tensionata dintre capitan si secund incepe sa ia amploare in fata echipajului.

Capitanul neexperimentat si orgolios George Pollard Jr. (Benjamin Walker), nu asculta nimic din ce ii spune ofiterul secund Chase (Chris Hemsworth) , un matelot versat si respectat  de echipajul balenierei „Essex”.

MV5BMjEyODA4NjczNF5BMl5BanBnXkFtZTgwMDI3MzIzNzE@._V1__SX1218_SY816_

Dupa ce trec de un val urias care le putea distruge serios vasul ori ii putea ucide, acelasi capitan orgolios decide sa intoarca in SUA pentru reparatii, dar secundul Owen Chase (Chris Hemsworth), il convinde sa ramana in larg pentru a umple cateva butoaie cu ulei de balena.

Aflati in port, aproape de coasta statului Chile, ei se intalnesc cu echipajul naufragiat al unui vas spaniol. Capitanul, (Jordi Molla), ii avertizeaza despre „demonul” din adancuri care i-a omorat oamenii si i-a scufundat vasul.

Capitanul nu ia in considerare acest avertisment si pleaca cu o vitejie tipic americana la vanat de balene. Dupa o perioada de repaus, in care nu se vedea nimic de vanat, acestia au parte de prima captura reusita.

Petrecerea a fost scurta pentru ca imediat, isi face aparitia o balena uriasa pe care Chase si oamenii sai doresc sa o omoare, fara sa fie impresionati de dimensiunea si forta acesteia.

Vanatoare devine o tentativa disperata de a-si arata maiestria iar monstrul marin le smulge un catarg si apoi le lasa corabia cu carena sparta, scufundandu-se in flacari.

O mare parte din echipaj reuseste sa scape cu viata dupa atacul balenei. Echipajul obisnuit sa castige astfel de confruntari se afla uluit si naucit de intamplare.

Trecand prin furtuni devastatoare, foamete, panica si disperare, oamenii vor ajunge sa puna la îndoiala propria credinta, moralitatea si chiar valorile umane dupa care se ghideaza.

În tot acest timp, capitanul George Pollard Jr. cauta o modalitate de a se ghida în larg si de a-si duce la tarm echipajul. Secundul sau, în schimb, devine obsedat de dorinta de a captura fioroasa balena.

Trailer-ul dat publicitatii pana in prezent arata o pelicula bine lucrata, cu potentialul de a introduce spectatorul in atmosfera terifianta a personajelor din poveste.

In mod suprinzator, trailer-ul reflecta realitatea. Povestea te tine intr-o stare permanenta de tensiune si frica pentru personajele ce iti erau la inceput indiferente. Personaje care sunt acum ramase la capatul pamantului, pe un ocean, care este mai mult desert, datorita soarelui si lipsei de apa dulce.

MV5BMjAzNDI4MDE2MV5BMl5BanBnXkFtZTgwODA3MzIzNzE@._V1__SX1218_SY816_

Desi actorul Chris Hemsworth, este la origini australian, reuseste sa faca fata rolului de american autentic de fiu din fiu de colonist al americilor, la inceputul secolului XIX. Lasand la o parte rigorile sociale, galanteria si faptele de bon ton, Hemsworth vorbeste mereu pe sleau si livreaza cate replici bine stapanite in discutia cu superiorii sai de la Oficiul Naval.

Apoi avem partea practica: Saritul cu funia, baie in ocean, aruncatul cu sulita, sau mai bine zis cu harponul. La toate reuseste sa faca fata cu brio fara a imbrobodi sau simplifica statutul personajului sau si starea in care va ajunge la final.

La sfarsitul filmului, personajul sau, vazut in mijlocul oceanului, intr-o barca de salvare, zareste din noul „demonul” care i-a omorat oamenii si le-a scufundat vasul. Cu ultimele puteri si sub tipetele capitanului Pollard el vrea sa mai arunce odata harponul.

Istovit si temator pentru viata proprie, ce putea fi curmata rapid de balena, el renunta si arunca harponul. Prin acest act el isi suprima instictul de vanator in favoarea celui de supravietuitor. Balena care le-a provocat atat distrugere si rau se pare ca nu este „doar o balena”, asa cum spune el mai devreme.

Prin acest rol, Chris Hemsworth, a reusit sa se delimiteze, pentru cateva minute, de acele interpretari haioase din filmele sale cu zei nordici si a aratat ca poate sa lucreze la un proiect si mai bun ca acesta.

Rivalul sau de clasa si de grad, Capitanul Pollard Jr., interpretat de Benjamin Walker respecta sablonul gentlemanului american, din clasa superioara, stabilit de cateva generatii pe teritoriul unei Americi tinere.

O bila alba pentru interpretarea personajului sau, necesar in acest film si, pe deasupra, adevarat, daca luam in considerare scrierile lui Nathaniel Philbrick.

MV5BMTU5ODMzMzU5N15BMl5BanBnXkFtZTgwMjE3MzIzNzE@._V1__SX1218_SY816_Ben Whishaw in rolul scriitorului Herman Melville nu face nici o performanta in rolul care i s-a atribuit. Nu ofera nimic personajului sau si nici nu ia nimic de la acesta. Poate asta este o greseala a scenariului sau totul este facut cu buna stiinta.

Acest Herman Melville, interpretat de Ben Whishaw, nu este decat o ancora. O ancora menita sa il tina in prezent pe batranul Thomas Nickerson (Brendan Gleeson), care tinde sa alunece in apele tulburi ale trecutului.

Pentru ca Herman Melville sa isi ia notitele si povestea sa inceapa, franghia ancorei este desfacuta din prezent pentru a-l lasa pe Nickerson sa alunece spre trecut. Acel trecut al sau in care s-au intamplat evenimentele de maxim interes pentru scriitor.

Brendan Gleeson isi joaca rolul fara prea mare efort si falsitate. Personajul isi apara secretele si ascunde trecutul de strainul venit peste noapte in casa sa. Obligat de starea materiala, de sotie si de o datorie morala de a spune cuiva adevarul, el reuseste sa introduca spectatorul intr-o povestire in rama intrerupta la fix de intrebarile scriitorului Herman Melville, care scrie de zor la lumina lampii.

Tanarul Thomas Nickerson (Tom Holland) este doar un baiat pentru care totul este o aventura si nu cantareste nimic in povestea filmului fara varianta sa matura, devenita un om batran, bantuit de trecut si alcoolic.

MV5BMjE4MTE3NDk0M15BMl5BanBnXkFtZTgwMTA3MzIzNzE@._V1__SX1218_SY816_

Am vrut sa vorbesc despre aceste patru personaje si acesti patru actori, care stau impartiti in echipe de cate doi. Doi in trecut si doi in prezent.

Toti reusesc sa faca o treaba destul de buna si sa transforme o pelicula intr-o calatorie la marginea lumii unde speranta poate deveni cel mai mare inamic al sufletului omenesc.

Un film despre limite, despre idei, conceptii, adevar, minciuna, rusine, umilinta si puterea de a cruta pentru a fi crutat.

Regia a fost foarte bine lucrata, iar locatiile de filmare cu un oras portuar, o insula cu bastinasi veniti la mal sa faca negot sau troc cu marinari, in 1820, au dat un plus de originalitate. Toate aceste completate de stdioul tehnic cu replica vasului, coloana sonora si momentele de tensiune create de valul urias infruntat de echipaj.

Regizorul Ron Howard a revenit pe marile ecrane cu un film de calitate, dupa o lunga perioda de pauza. Prima data cu productia “Rush” (RECENZIE aici), lansata in 2013 si anul acesta cu filmul “In inima marii“.

Chiar daca acesta a fost ocupat in ultima perioada cu proiecte ca „Arrested Development” (2001 -2013), „The Death and Return of Superman” (2011) si „From Up on Poppy Hill” (2011), nu a lucrat la nimic semnificativ timp de 10 ani.

Ultimul film (inainte de “Rush”) pe care l-am apreciat si de care imi amintesc este „O minte clipitoare (A Beutiful Mind), lansat in 2001, cu Rusell Crowe, Ed Harris si Jenniffer Connelly in rolurile principale.

Un film inspirat si asemanator cu „Jocul Codurilor” (The Imitation Game), in care personajul principal este adevaratul matematician si inventator al masinii de spart codurile Enigma, Alan Turing (interpretat de Benedict Cumberbatch).

HOTS-20131116BO4V5502.dng

Prestanta actorilor a fost completata de un scenariu scris de Charles Leavitt (Blood Diamond), bazat pe o poveste de Leavitt si Rick Jaffa & Amanda Silver (Rise of the Planet Of the Appes), inspirat de cartea lui Nathaniel Philbrick, castigatorul premiului National Book, sectiunea nonfictiune, în anul 2000.

Daca doriti sa vedeti si alte filme cu actorii din filmul “În inima marii” (In the Heart of the Sea) ar trebui sa cautati „The Avengers” si „Rush” in care a jucat Chris Hemsworth (ofiterul secund Owen Chase), Benjamin Walker (Abraham Lincoln: Vampire Hunter), Cillian Murphy (Dark Night Rises) în rolul secundului Matthew Joy si Ben Whishaw (007: Skyfall) în rolul scriitorului Herman Melville, ale carui investigatii readuc povestea la viata 30 de ani mai tarziu.

Tom Holland (The Impossible) joaca rolul tanarului Tom Nickerson, iar Brendan Gleeson (Edge of Tomorrow) interpreteaza acelasi personaj cu 30 de ani mai în varsta. Actorul spaniol Jordi Molla (Riddick) este capitanul vaporului spaniol Arhimede care încearca sa îl avertizeze pe capitanul Pollard de pericolele care îl asteapta.

Howard a regizat filmul dupa un scenariu de Charles Leavitt (Blood Diamond), bazat pe o poveste de Leavitt si Rick Jaffa & Amanda Silver (Rise of the Planet Of the Appes) si inspirat de cartea lui Nathaniel Philbrick, castigatorul premiului National Book, sectiunea nonfictiune, în anul 2000.

Filmul este produs de Joe Roth (Oz the Great an Powerful), Paula Weinstein (This Is Where I Leave You), Will Ward, Brian Grazer (J. Edgar) si Ron Howard. Producatorii executivi sunt Bruce Berman, Sarah Bradshaw, Palak Patel, Erica Huggins si David Bergstein, cu William M. Connor în calitate de co-producator.

Echipa de creaţie din spatele camerelor de filmare este alcatuita din: directorul de imagine castigator al unui premiu Oscar – Anthony Dod Mantle (Slumdog Millionare, Rush), scenograful Mark Tildesley (The Fifth Estate), editorii premiati cu Oscar Mike Hill (Apollo 13, Rush) si Dan Hanley (Apollo 13), designerul de costume Julian Day (Rush) si compozitorul Roque Baños (Evil Dead).

Warner Bros. Pictures, în asociere cu Village Roadshow Pictures, prezinta “În inima marii“, un film regizat de Ron Howard, o productie COTT Production-Enelmar Productions, co-productie A.I.E. si o productie Roth Films/ Spring Creek/ Imagine Entertainment Production, în asociere cu Kia Jam.

Aventura va avea premiera pe marile ecrane din tara pe 4 decembrie si este disponibil în format 3D, Dobly Atmos si 4DX.

Mai jos, trailer-ul filmului În inima marii / In the Heart of the Sea, cu actorii Chris Hemsworth, Cillian Murphy, Ben WhishawBrendan Gleeson si Benjamin Walker.

2 COMMENTS

Comments are closed.

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro

"În inima marii", o ecranizare a romanului scris de Nathaniel Philbrick despre scufundare balenierei "Essex" si povestea dramatica a supravietuitorilor.RECENZIE: "În inima marii" (2015)