RECENZIE: Grace of Monaco (2014)

afis

Din 13 iunie, filmul Grace de Monaco aduce pe marile ecrane povestea din spatele imaginii perfecte a superbei actrite Grace Kelly. Un film distribuit de MediaPro Distribution.

Aflata în plina ascensiune si cu un viitor stralucit la Hollywood, Grace se îndragosteste de Printul Rainier cu care se si casatoreste în 1956. Sase ani mai tarziu, captiva într-o casatorie nereusita, frumoasa printesa primeste o noua sansa de a se întoarce la actorie dupa ce reputatul regizor Alfred Hitchcock îi ofera rolul principal într-unul din filmele sale.

Cu toate acestea, contextul politic extrem de instabil dintre Franta si Monaco o împiedica pe Grace sa îsi urmeze pasiunea si o obliga sa îsi faca datoria ca Printesa de Monaco.

La varsta de 20 de ani, viitorul regizor, Olivier Dahan se înscrie la Scoala de Arta Marsilia, absolvita în 1991. Era fascinat de imagine, iar înainte sa se dedice cinematografiei, a participat în diferite expozitii de arta, apoi, între 1988 si 1977, a filmat sapte scurtmetraje.

De asemenea, a produs numeroase videoclipuri muzicale, pentru IAM si Mc Solaar, precum si pentru artisti internationali precum The Cranberries (nominalizare pentru cel mai bun videoclip si cea mai buna regie artistica la premiile MTV), Zucchero, Eagle Eye Cherry, Noa si multi altii.

In mod surprinzator, Oliver Dahan s-a format ca un regizor de moda veche, un lucru de apreciat pentru cineastii, atenti la cele 103 minute de proiectie, cand putem vedea in cele mai emotionate scene ale actritei Nicole Kidman o caracteristica personala a regizorului, manifestata prin cadre focusate adesea pe ochii inlacrimati ai personajului.

Nicole Kidman este o actrita laureata a premiului Oscar, care a captat atentia publicului american în 1989 cu interpretarea sa aclamata de critici din thrillerul psihologic australian Dead Calm (Liniste apasatoare), regizat de Philip Noyce.

Kidman, singura actrita australiana care a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actrita, a devenit o artista premiata, recunoscuta mondial pentru talentul si versatilitatea ei.

În 2003, Nicole Kidman a castigat premiile Oscar, Globul de Aur, BAFTA si Ursul de Argint pentru rolul Virginiei Woolf în “The Hours”, regizat de Stephen Daldry. În 2002, a obtinut prima nominalizare la Oscar, pentru rolul din musicalul inovativ regizat de Baz Luhrmann “Moulin Rouge!”.

Pentru acel rol si pentru interpretarea din thrillerul psihologic “The Others” (Ceilalti), scris si regizat de Alejandro Amenabar, Kidman a obtinut doua nominalizari la Globul de Aur în 2002 si a castigat trofeul pentru cea mai buna actrita într-un musical.

BI7A0600

Mai tarziu, a castigat primul premiu Globul de Aur pentru interpretarea plina de umor a femeii obsedate sa devina o personalitate de televiziune cu orice pret în filmul regizat de Gus Van Sant “To Die For” si a obtinut alte trei nominalizari, pentru “Birth”, regizat de Jonathan Glazer, “Cold Mountain”, regizat de Anthony Minghella, si “Billy Bathgate”, regizat de Robert Benton.

Frank Langella, care il interpreteaza pe Parintele Francis Tucker, este considerat unul dintre cei mai buni actori americani de teatru si film. Cariera sa este un exemplu de calitate si longevitate, exceland în varietatea rolurilor si intensitate cu care isi interpreteaza personajele.

În 2014,  Frank Langella, va juca în nu mai putin de cinci filme: Grace de Monaco, cu Nicole Kidman, regizat de Olivier Dahan, Parts Per Billion, cu Gena Rowlands, 5 to 7, cu Glenn Close, Draft Day, regizat de Ivan Reitman, cu Kevin Costner, si în noul film “Muppets”, cu Miss Piggy si Kermit the Frog.

A jucat recent în filmul HBO “Muhammad Ali’s Greatest Fight” (Cel mai bun meci al lui Muhammad Ali), cu Christopher Plummer, în regia lui Stephen Frears. De asemenea, a jucat anul trecut în “Robot & Frank” (Frank si robotul), care a castigat premii la Festivalul de Film de la Sundance si a primit reactii impresionante din partea publicului si criticilor deopotriva.

Tim Roth (Printul Rainier al III-lea de Monaco) si-a cladit cariera interpretand personaje memorabile în numeroase filme independente. A debutat în cinematografia marilor case de studio în filmul MGM “Rob Roy”, cu Liam Neeson si Jessica Lange, într-un rol care a fost desemnat ca fiind una dintre cele mai bune interpretari ale unui personaj negativ din istoria filmului si pentru care a fost nominalizat la premiile Oscar si Globul de Aur pentru cel mai bun rol masculin secundar într-o drama.

Tim Roth a jucat în serialul dramatic “Lie to Me” (Psihologia Minciunii), în rolul unui cercetator revolutionar, pionier în domeniul detectarii minciunii. Personajul sau e un detector de minciuni uman care poate sa desluseasca semnalele transmise de chip, trup si voce pentru a descoperi adevarul în anchete de politie.

De asemenea, a jucat în “The Incredibile Hulk” (Incredibilul Hulk), cu Edward Norton, si a interpretat rolul principal in “Youth Without Youth” (Tinerete fara Tinerete), regizat de Francis Ford Coppola, si în “Funny Games” (Jocuri stranii), cu Naomi Watts.

 

Grace deBI7A3386 Monaco este o poveste istorica si romantica despre Grace Kelly, o mare actrita la Hollywood si ascensiunea ei catre cel mai mare rol al sau, acela de printesa a Monaco. Principatul Monaco are o istorie bogata si întotdeauna a fost învaluit de un aer de eleganta.

Relatia dintre Franta si Monaco n-a fost lipsita de conflicte, dar ceea ce ne intereseaza în acest film este felul în care noua aparitie de la Hollywood influenteaza relatiile dintre cele doua state, in perioada agitata de la inceputul anilor ’60. Avem parte de o coliziune culturala.

Publicul are o atractie si o fascinatie pentru povestile despre printese si familii regale. Valtoarea media din jurul nuntilor regale e cea mai convingatoare dovada. Dar aici, observam aceasta familie regala prin prisma destinului istoric si a obligatiei coplesitoare pe care si-o asuma si ajungem sa întelegem felul în care un scurt moment de cumpana în istorie declanseaza evolutia fiecarui personaj, în special a printesei de Monaco.

În calitate de regizor, filmul Grace de Monaco prezinta încrucisarea unor teme care îmi sunt dragi, precum povara istoriei purtata de oameni, aura pe care o radiaza anumite femei în vremurile lor si fascinatia pe care o starnesc anumite povesti de viata a personalitati precum Grace Kelly sau Edith Piaf.

Mi-ar placea sa transpun pe film o realitate care, strop cu strop, dezvaluie detaliile nu doar cu ajutorul camerei de filmat si a decorurilor, ci si prin cronologia naratiunii, în asemenea maniera încat privitorul sa ajunga sa înteleaga, prin prisma lui Grace, miza evenimentelor prin care trece.

Împreuna cu directorul de imagine Eric Gautier am vrut sa redau imaginea filmelor americane din anii 1960, în stilul marilor regizori precum Alfred Hitchcock – o imagine detaliata, clara si eleganta potrivita sa însoteasca progresul uneia dintre cele mai mari personalitati ale secolului 20 catre statutul regal de Alteta sa Printesa de Monaco. A declarat regizorul Olivier Dahan.

Productia a început în septembrie 2012, în Paris si Menton, Franta. În luna octombrie 2012, productia s-a mutat în Italia, prima data in Grimaldi, o localitate de langa Ventimiglia, care poarta numele casei regale din Monaco, apoi în Mortola, în apropiere Ventimiglia la Villa Hanbury.

Producatorii au avut permisiunea de a închide piata principala din Monaco timp de 24 de ore între 29-30 octombrie 2012, în acest timp, actorii au fost vazuti filmand în afara si în jurul faimosului Cazinou din Monte Carlo.

În noiembrie 2012, si din nou în ianuarie 2013, productia s-a mutat in Genova, Italia, pe platourile de filmare gazduite în Palatul Regal din Via Balbi, în Sala Oglinzilor, unde a fost construita o replica a interiorului original de la resedinta regala.

Daca regizorul actorii si intreaga echipa din spatele camerelor au reusit sa transpuna pe ecranul argintiu sufletul si trairile actritei cu inima curata, adusa, dintr-o lume unde totul este posibil, intr-un mediu bazat pe istorie, reguli, protocol si jocuri de putere, va las pe voi sa hotarati.

Mai jos, trailer-ul filmului Grace of Monaco:

 

1 COMMENT

Comments are closed.

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro