Din 16 Mai Media Pro Distribution aduce pe marile ecrane “Godzilla” 3D, o productie Warner Bros. Pictures si Legendary Pictures. Noua ecranizare despre monstrul urias Godzilla ne prezinta o poveste complet schimbata fata de vresiunea din anii `90.
In 2014, “Godzilla” este baiatul bun, monstrul urias, care se lupta cu alti monstrii, veniti din aceeasi lume preistorica dupa ce se trezesc la viata pentru a se hrani cu radiatii emise de centrale nucleare si alte surse naturale.
Gareth Edwards regizorul care a lucrat pentru filme ca: “Monsters” (2010), “In the Shadow of the Moon” (2007) si “End Day” (2005), ne prezinta o poveste impresionanta despre curaj si armistitiu în fata fortei coplesitoare a naturii, în care “Godzilla’, se lupta pentru a restitui echilibrul în timp ce omenirea este neputincioasa, in razboiul gigantilor.
Desi personajul principal are acelasi nume de 60 de ani si doar cateva modificari realizate cu tehnologie de ultima ora, trebuie sa amintim si actorii, care au format o distributie de succes, aproape la fel de buna ca aceea din 1998 a lui Rolland Emerich.
Astfel, in film il putem vedea pe Aaron Taylor-Johnson actorul din “Savages” (2012), “Kick-Ass” (2010), “The Ilusionist” (2006), alaturi de Ken Watanabe nominalizat la Oscar pentru rolul din “The Last Samurai” (2003), si Elizabeth Olsen cunoscuta din productiile: “Oldboy” (2013), “Martha Marcy May Marlene” (2011), “Liberal Arts” (2012) si “Silent House” (2011).
Casting-ul feminin nu se opreste aici. Elizabeth Olson face echipa si cu Juliette Binoche din “Cosmopolis” (2012), “The English Patient” (1996), Sally Hawkins din “Blue Jasmine” (2013), “Layer Cake” (2004) si David Strathairn cunoscut din seria “Bourne” (2002) si filmul “Good Night, and Good Luck” (2005).
Ultimul pe lista, este actorul Bryan Cranston (Argo, Breaking Bad), castigator al premiilor Emmy si Globul de Aur.
Asa cum se intelege din actiunea filmului, Godzila devine un personaj pozitiv. Nu mai este monstrul trezit de foame si furie, imposibil de oprit in drumul sau croit din moloz si moarte. Pentru a intelege mai bine povestea trebuie sa vorbim putin despre filmul original creat de japonezi in anii `50.
În 1954, compania de productie japoneza Toho Co. Ltd. a lansat filmul revolutionar regizat de Ishiro Honda, într-o tara care înca isi revenea dupa ravagiile celui de-al Doilea Razboi Mondial. Filmul a avut mare succes în Japonia si, dupa 60 de ani, continua sa aiba rezonanta în toata lumea insufland frica si groaza epocii atomice printr-o uimitoare forta a naturii… “Godzilla”.
„Godzilla este piatra de temelie a filmelor cu monstri.” – spune Gareth Edwards, regizorul britanic din spatele noului film despre creatia companiei Toho. Edwards vazuse multe filme japoneze cu monstri înainte sa descopere pe DVD capodopera din ’54 a lui Honda. Probabil ca l-a fascinat subtextul alegoric si relevanta povestii în vremurile contemporane.
„Daca ai înalta deasupra orasului un balon urias, silueta unui dinozaur, toata lumea ar recunoaste ca e silueta lui Godzilla, chiar si cei care n-au vazut filmul original. Multi oameni nu-si dau seama ca filmul japonez Godzilla este un film foarte serios. Cred ca de asta a fost atat de îndragit de cultura japoneza, nu numai ca este un film grozav cu monstri, dar este si o experienta cathartica oferita de imaginile acelea care par atat de reale.”
Dupa doi ani, filmul japonez a fost filmat din nou partial, metafora a fost putin voalata, a fost dublat în mai multe limbi si relansat, astfel s-a nascut o legenda. În ultimele sase decenii, Regele monstrilor si-a cimentat locul în cultura populara, generand numeroase sequel-uri, o armata de jucarii si revitalizari în toate mediile, de la benzi desenate la jocuri video. S-a nascut un nou gen de film – kaiju eiga – iar “Godzilla” a devenit unul dintre cei mai cunoscuti si îndragiti eroi de film din secolele 20 si 21.
Pentru cei tineri, care nu au vazut productiile din 1998, 1985, 1977 sau versiunea originala din 1954, trebuie sa amintesc ca viziunea lui Roland Emerich in filmul “Godzilla” din 1998 a urmat povestea originala din `54. In filmul de acum 16 ani, Godzilla avea o infatisare foarte apropiata de un dinozaur preistoric chitit sa distruga tot in cale, inclusiv umanitatea.
In 2014, Gareth Edwards ne arata o “Godzilla” care seamana mai mult cu monstrul din 1954, dar cu rol schimbat in actiunea filmului. Monstrul nu mai arata ca un dinozaur, nu mai este zvelt sau la fel de rapid, ca in `98. Este puternic, este masiv, are o platosa osoasa inpenetrabila si pare ca pierde lupta cu MUTO.
El reuseste sa combine infatisarea clasica a monstrului cu viziunea moderna asupra existentei lui printre oameni. Godzilla nu este dusmanul ci salvatorul umanitatii. Cel putin asta am vazut pana acum. Asteptam sa vedem ce ne aduce continuarea.
In ceea ce priveste personajele, interpretate de Aaron Taylor-Johnson, Ken Watanabe, Bryan Cranston, David Strathairn, taberele sunt impartite.
Ken Watanabe (Dr. Ichiro Serizawa) isi interpreteaza rolul ca un adevarat japonez. Intelege creatura, ii cunoastea adevarata putere si pare sa ii fie aliat. Intelepciunea si lectia pe care lumea urmeaza sa o invete de la “Godzilla” este prevestita si adesea sugerata de personajul sau, care stie ca lupta dintre monstrii este un act prin care se echilibreaza balanta naturii.
Bryan Cranston (Joe Brody), este profesorul traznit, paranoic, marcat de moartea sotiei, care a murit izolata pe un hol din beton armat sub centrala atomica din Japonia. Povestea avea nevoie de drama acestui personaj, scanteia care aprinde focul in ochii baiatului sau, Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson).
Aaron Taylor-Johnson interpreteaza un soldatel viteaz sau naiv, care incearca sa traga cu pistolul in gura unui MUTO de 400 de metrii inaltime. Din fericire pentru el, mutantul este insfacat de Godzilla chiar inainte sa ii fie sfartecate pantecele.
Sigurul credit pe care il poate primi personajul lui Aaron Taylor-Johnson, este pentru carbonizarea larvelor lasate de MUTO. In rest, el nu face altceva decat sa se arunce de colo pana colo, sa traga inutil cu mitraliera intr-un monstru, sau altul, sa alerge disperat dupa sotie, si sa mearga foarte convingator in carje, la finalul filmului.
David Strathairn (Amiralul William Stenz), este capetenia militara cu multe tunuri si tancuri, care primeste ordin de la Presedinte sa elimine monstrii aia, care le demoleaza imperiul facut din sticla si otel.
El reuseste sa fie complet ignorant fata de doctorul japonez, care ii spune de multe ori ca armele lui sunt inutile in fata mutantilor si ca “Godzilla” va rezolva situatia. Nimic special la personajul amiralului, mai mult un rol de umplutura, un birocrat trimis de stat sa faca ordine in oras inainte sa fie demolat de “Godzilla” si gasca de mutanti suparati.
In rest, filmul a beneficiat de efecte speciale dintre cele mai bune, cascadorii foarte periculoase si explozii cu duiumul. Nu ma pot plange ca au fost multe imagini generate pe calculator. In fond, la un film de acest gen nu se poate adauga numai scene filme undeva pe platourile din Canada.
Daca nu a-ti vazut filmul, va invit sa o faceti. Inainte de asta, uitati-va la trailer-ul de mai jos. Asa, sa va faceti o idee despre ce e vorba:
Comments are closed.