RECENZIE: “Fury” (2014)

afis

Din 24 octombrie vine pe marile ecrane productia americana “Fury” (Furia: Eroi anonimi), un film cu Brad Pitt, Shia LeBoeuf, Michael Pena, Jon Bernthal si Logan Lerman în rolurile principale, distribuit în cinematografele din Romania de Freeman Entertainment.

În primavara anului 1945, aliatii înainteaza pe fronturile europene, acolo unde Wardaddy (Brad Pitt), un sergent experimentat care a luptat pe doua continente mai bine de trei ani, se afla la comanda unui tanc Sherman supranumit Furia si a unui echipaj format din 5 oameni.

Misiunea lor este una mortala. Depasiti numeric si cu munitie insuficienta, Wardaddy si oamenii lui, printre care si un tanar soldat, fortat sa se alature acestei echipe, au slabe sanse de izbanda în eroicele lor încercari de a elimina rezistnta si reminiscentele  trupelor armate ale Germaniei naziste.

Filmul a benefiaciat de o distributie bunicica, dar inainte de a vorbi despre personajele principale, as dori sa va spun cate ceva despre regie, productie si scenariu.

David Ayer a fost regizorul care ne-a tinut peste doua ore cu ochii lipiti pe un ecran de 15 metrii la premiera de ieri seara. In mod sigura ati vazut cateva dintre filmele sale de succes. Merita sa mentionam “Training Day” (2001), “The Fast and the Furious” (2001), “Harsh Times” (2005) si “End of Watch” (2012).

Scenariul este scris de acelasi David Ayer, care, de multe ori, prezinta in filmele sale personaje din politie sau armata. Viziunea artistica asupra acestor personaje si lumea in care traiesc ele a fost influentata de experientele adolescentei petrecute in Los Angeles si activitatea desfasurata in marina americana, ca operator de sonar pe un submarin tactic in timpul Razboiului Rece, cel mai probabil in anii ’80.

Bill Block este producatorul filmului “Fury”, si presedintele companiei QED International, lider în productia filmelor independente, o companie directionata spre finantarea si distribuirea filmelor de calitate pe piata internationala de divertisment.

Cunoscuta pentru filme ca „District 9” (2009) si „Elysium” (2013), în regia lui Neill Blomkamp, „W” regizat de Oliver Stone si comedia lui Barry Levinson care îl va avea în rolul principal pe Bill Murray „Rock the Kasbah” (2015), compania QED International pastreaza spiritul creativ al realizarii filmelor independente, oferind în schimb profituri atractive.

Înainte de QED, Block a fost presedintele companiei Artisan Entertainment. Împreuna cu Bain Capital, Block a condus LBO Live Entertainment, o companie de film tranzactionata public, acestea devenind ulterior Artisan. El a recrutat echipa de management, a ajutat la asigurarea unor noi finantari de productie, transformând Artisan într-o forta concurentiala în lumea achizitiei si distributiei de filme independente.

Revenind la echipa de actori, nu trebuie sa mai subliniez faptul ca tot greu a fost dus de Brad Pitt si privire lui arhicunoscute de vreo 15 ani incoace.

In afara de Shia LaBoeuf restul distrubutiei contine, actori experimentati, dar nume mediocre care nu se diferentiaza cu nimic. Singurul care face fata rolului distribuit este Logan Lerman (Norman ‘Machine’ Ellison), care interpreteaza tanarul soldat recrutat de numai doua luni, azvarlit in haosul celui De-al Doilea Razboi Mondial in ultimele luni de lupta crancena pe teritoriul Germaniei naziste impanzita de ramasitele fortelor armate alcatuite din batrani, femei si copii.

Fury-2014

Viziunea lui David Ayer este foarte apropiata de cea a lui Steven Spielberg in “Saving Private Ryan” (1998), dar realizarile acestei productii vor fi departe de legendarul film al regizorului american, produs cu cheltuieli enorme, ce-a mai buna echipa de actori pentru roluri principale secundare si episodice, locatii, recuzita, coloana sonora si premii Oscar castigate la toate categoriile.

In afara de tipologia tanarului recrut ajuns printre soldatii americani experimentati, furiosi, fanatici si inraiti dupa trei ani de razboi in cele mai cunoscute fronturi ale Euopei si Africii, “Fury” mai are ceva in comun cu “Saving Pricate Ryan”.

Un obiectiv de aparat, o ultima lupta de scarificiu, intr-un razboi care avea sa se sfarseasca peste cateva luni. “Razboiul o sa se termine in curand, dar pana atunci trebuie sa mai pierdem multi oameni”. Spunea Don ‘Wardaddy’ Collier, interpretat de Brad Pitt.

Eroii anonimi a lui Ayer, spre deosebire de plutonul Capitanului Miller (Tom Hanks), este considerabil mai mic, cu mai putine resurse si cu mai mult curaj. Curajul de a ramane intr-un blindat avariat al armatei americane din Al Doilea Razboi Mondial, un tanc Sherman care era, dupa toate evaluarile, cel mai slab echipament de razboi pe care il putea avea un stat aliat ofensivei declansata in 1944.

Pe la mijlocul filmului au avut de infruntat un blindat Tiger al armatei germane. Trei tancuri Sherman fugeau din calea monstrului de otel al masinariei de razboi  germana. Doua au fost distruse dupa doua lovituri cu obuze grele care  le-a spulberat turela de pe tanc, iar al treilea, comandat de sergentul Don ‘Wardaddy’ Collier, abia a reusit sa il distruga dupa ce a executat cateva manevrele la limita, reusind sa isi loveasca inamicul datorita vitezei de deplasare pe teren accidentat.

A urmat ultima batalie a celor cinci membrii ai tancului Sherman, botezat “Fury” (Furia). Comandantul Don ‘Wardaddy’ Collier, (Brad Pitt), mitraliorul Boyd ‘Bible’ Swan (Shia LaBeouf), încarcatorul Grady ‘Coon-Ass’ Travis (Jon Bernthal), soferul Trini ‘Gordo’ Garcia (Michael Peña) si tanarul Norman ‘Machine’ Ellison, asistentul soferului, au de infruntat 300 de soldati ai trupelor de elita ‘SS’, inarmati cu mitraliere grele, grenade de toate tipurile, rachete antitanc si fanatism.

Lupta finala a fost inceputa dupa un mic artificiu al soldatilor americani, ramasi blocati la rascrucea pe care trebuia sa o pazesca dupa ce o mina anti-tanc distruge senilele vehicului lasandu-l blocat in camp deschis.

Am impresia ca lupta finala, climax-ul acestui film ar fi trebuit sa aiba loc pe timp de zi. Intunericul noptii tulburat de focul tunului american, al mitralierelor grele cu trasoare si grenade fumigene aruncate de germani au tranformat locatia de filmare intr-un haos vizual pentru orice spectator pasionat de filme cu razboi.

Scenele de actiune sunt bine filmate, jocul actorilor este credibil, efectele speciale nu dau impresia unui film din seria Star Wars (chiar daca se folosesc trasoare care seamana cu raze laser verzi), fiecare personaj este luat in ceruri intr-o lupta eroica si, cum se intampla de fiecare data, cineva supravietuieste ca sa spuna povestea.

Acela este soldatul Norman Ellis, singurul supravietuitor al luptei, la fel ca subofiterul Upham interpretat de Jeremy Davies in “Salvati soldatul Ryan, a lui Spielberg.

Cei care au lucrat la acest film si-au facut destul de bine temele. Au reusit sa recreeze foarte bine, lumea si atmosfera acelor zile tulburi. Locatiile de filmare, garderoba, armamentul, vehiculele, si starea de spirit a soldatilor.

S-a exagerat putin in scenele din orasul german cand Wardady (Brad Pitt) si Norman (Logan Lerman), s-au retras pentru a se spala si a manca o masa calda in casa celor doua nemtoaice, Irma, interpretata de actrita romanca Anamaria Marinca (cunoscuta din filme de succes ca “Europa Report” (2013), “Boogie” (2008), “4 luni 3 saptamani si 2 zile” (2007), si Emma, interpretata de Alicia von Rittberg.

Acei soldati, socati si invidiosi pe efortul egoist al sergentului Wardaddy de a sta cateva momente departe de lumea cruda si murdara a razboiului, care dau buzna peste ei si se aseaza la masa ca o banda de nelegiuiti, pusi pe circ si scandal veniti din “Portocala Mecanica” a lui Kubrick, nu se apropie de prestanta soldatilor americani impusa inca din acele vremuri, in misiunile pe teritoriu strain.

Inteleg dorinta soldatilor infomentati de a profita de proviziile civilor sau dorinta de dormi sub un acoperis singuri sau cu o femeie din zona, dar inversunarea si ura depasita a celor trei personaje subordonate lui Don ‘Wardaddy’, depasesc limitele realitatii pentru a evidentia drama acelor oameni.

Incepand cu acest week-end filmul va rula in cinematografele din Bucuresti. Pana atunci va invit sa vizionati trailer-ul filmului “Fury”:

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro