FESTIVALULUI PLAI a ajuns anul acesta la cea de-a 8-a editie si s-a desfasurat in perioada 13 – 15 Septembrie 2013 .
Timp de 3 zile, Muzeul Satului Banatean din Timisoara a fost gazda a numeroase actiuni culturale si concerte sustinute de artisti din toate colturile lumii .
Programul a debutat vineri cu vernisajul expozitiei “ Plaiul meu de vis si dor ” pe ALEEA CULTURALA, iar la CASA FILMELOR am putut urmari lungmetrajul Domestic, documentarul HBO: The Shukar Collective si lungmetrajul Hadersfield.
Ne-am indreptat apoi in jurul orelor 20:00 catre Scena Mare unde au concertat Maia Vidal si ZAZ . Maia Vidal a fost rezidenta de anul acesta si astfel am putut-o vedea in fiecare seara .
ZAZ ne-a vorbit in limba romana si ne-a facut sa dansam pe Je Veux . Recitalul ei s-a terminat cu aplauze frutunoase in jurul orelor 24:00 dupa care toata “distractia” s-a mutat la cortul de relaxare sau “chill” unde Dj Flow si Dj KuKy au incalzit atmosfera pana tarziu in noapte .
In urmatoarele zile, respectiv sambata si duminica, am putut participa la o serie de ateliere, concursuri si jocuri pregatite de partenerii culturali.
Incepand cu orele 12:00 pe ALEEA CULTURALA am luat parte la “atelierul demonstrativ de fabricat lumanari” si am confectionat ursuleti din materiale reciclate, l-am putut urmari pe Jones la un atelier de grafitti, Asociatia PetHope ne-au explicat importanta sterilizarii animalului de companie, VERDE PENTRU BICICLETE ne-au aratat cum sa ne decoram bicicletele, am confectionat bijuterii din ceramica si am pictat pe sticla .
Tot sambata si duminica la Casa Filmelor s-au derulat o serie de filme si documentare: am vizionat primul film european accesibilizat pentru nevazatori din Romania “ Lumea e mare dar salvarea se ascunde dupa colt ” cu sprijinul Fudatiei Cartea Calatoare si am luat parte la SCIENCE NIGHT alaturi de Makunouchi Bento in colaborare cu MARELE ECRAN.
Lungmetrajul spaniol CELDA 211 sau “Cell 211” a incheiat anul acesta activitatile de la Casa Filmelor , un film de Daniel Monzon , despre supravietuirea in inchisoare.
Editia din anul acesta a avut si o Scena Mica la care am putut urmari spectacolul MILIONAR LA MINUT al Penitenciarului Timisoara, ateliere sustinute de Maia Vidal si Nuevo Tango Quintet feat. Marili Machado ,atelier de muzica irlandeza cu Gabi Firan si Stike Molnar, spectacol VERDE cu Teatrul Studentesc Thespis, spectacol de dans contemporan CE VEZI si painting surgery cu Marie-Lou Desmeules.
Am putut gusta din specialitai vietnameze si manca pita cu unsoare ,bea un vin fiert sau o cafea la diferite terase ce impanzeau Muzeul.
Sambata seara Scena Mare le-a apartinut lui Vieux Farca Toure (fiul lui Ali Farca Toure, unul dintre cei mai mari chitaristi) pentru cunoscatori, probabil, recitalul cel mai asteptat si indragit si apoi Patrice, pentru a doua oara prezent pe scena “plaiului” s-a ridicat la asteptarile publicului ce a fost nerabdator sa-l vada si de aceasta data.
Festivalul s-a incheiat duminica cu BaBa Zula un duo turcesc cu un sound psihedelic si Nuevo Tango Quintet feat. Marili Machado, o trupa locala acompaniata de una dintre cele mai recunoscute voci ale tango-ului argentinean.
Festivalul Plai este nominalizat anul acesta la categoria BEST SMALL EUROPEAN FESTIVAL in cadrul FESTIVAL AWARDS EUROPE 2013!Start la vot din 1 Octombrie!
Mii de oameni au dansat în ploaie – a doua zi de PLAI 2013
A doua zi de festival ne-a găsit clipind nedumeriţi la ușa cortului din cauza soarelui care ne-a dat deșteptarea, dar care a poposit prea puţin.
Aerul răcoros și mirosul de pădure au avut darul să țină locul cafelei de dimineață și, din fericire, zona de camping e chiar lângă Aleea Culturală, deci nu a fost nevoie de prea multă mișcare până să găsim ceva interesant de făcut.
De la ora 12:00 toți partenerii culturali PLAI şi-au început activitatea pe Alee. Și au fost atâtea lucruri de făcut, încât cu greu ne-ai putut hotărî de unde să începem. Nu numai că ne-ai putut dezmetici la o ședință de yoga, dar chiar am încercat niște jonglerii. Am avut la dispoziție toată gama de ateliere de artă, unde am putut realiza fotografii, pictură, origami, obiecte din materiale reciclate, accesorii, decoruri, păpuși, stencil-uri, bijuterii, brățări, lumânări, papioane, măști, gulere și câte și mai câte. Sau am putut să ne jucăm, sau să descoperim mai multe despre „teatru la firul ierbii”. Am aflat una alta despre inteligența emoțională, sau am învățat câteva lucruri de bază de la un DJ. Am asistat la o lectură de povești și versuri sau am testat „reconstructivismul vestimentar”. Și asta e numai o parte din tot ce s-a întâmplat sâmbătă pe Aleea Culturală.
Cei de la Pelicula Culturală și Marele Ecran s-au îngrijit și anul acesta ca filmul să nu lipsească din meniul festivalului. La Casa Filmelor a fost program lung. De la 13:00 a rulat un film accesibilizat pentru nevăzători „ Lumea e mare iar salvarea se ascunde după colţ”, urmat de selecția de scurtmetraje “Tineri regizori”, de la ora 16:00.La 18:30 „Crossing the Bridge” a continuat tradiția documentarelor despre world music. De la 24:00 Casa Filmelor a devinit spaţiu sonor şi vizual: SCIENCE NIGHT (cu DJ + VJ Makunouchi Bento).
Pe Scena Mică s-a jucat spectacolul „Milionar la minut!” de către cei de la Penitenciarul Timișoara, începând cu ora 13:30. De la 17:00 trupa de teatru Thespis a jucat piesa VERDE, iar de la 18:00 a fost atelier de muzică irlandeză cu Gabi Firan și Stike Molnar. La aceeași oră, în Zona Chill a început MiniReggaeLive cu Megga Dillah.
După o zi de hoinăreală prin iarbă și pe sub copaci, în ciuda ploii, oricum ar fi, la ora 19:00, îndrăgitul artist rezident Maïa Vidal ne-a recucerit pe toţi. Am dansat pe super apreciatele piese ale americancei, recunoscute încă de la începutul carierei ei cu premii importante, cum ar fi IMPALA (pan-European Indie Album of the Year) alături de Sigur Ros, Little Dragon şi Adele. Cu zâmbet pe buze și dor de ducă am fost purtat pe acorduri de chitară în Mali, datorită lui Vieux Farka Touré, care a urcat pe scenă la ora 20:30. Supranumit Handrix al Saharei, artistul a venit să ne prezinte cel mai recent album, Mon Pays. Ultimul artist pe care l-am ascultat sâmbătă a fost Patrice, iar PLAI a fost prima oprire din turneul de lansare al noului său album, “The Rising of the Son”.
Pentru că cei care vin la PLAI (publicul nostru fidel și susținator) știu că dansul nu e niciodată destul și că mereu poți descoperi ceva nou; că muzica de departe poate înseamna acasă și pentru noi și că toamna întârzie în fața Muzeului Bănățean, ne bucurăm pentru câteva zile de diversitate, de multiculturalitate și artă. Sâmbătă nu a fost ultima zi
Tradiţie, activităţi culturale şi multă muzică în ultima zi de PLAI 2013
Să primești gratis o pâine cu untură. Să fi ajutat de voluntari să îți ridici cortul. Să te trezești după o zi de festival cu o mulțime de prieteni noi. Să înveți cuvinte în alte limbi. Să descoperi că defapt ai un talent ascuns. Să te îndrăgostești de aerul de pădure. Să dansezi sub cerul liber. Să vezi o piesă de teatru și mai multe filme în aceeași zi. Să pictezi, să sculptezi, să construiești, să manufacturezi. Să încerci altfel de mâncare. Să asculți 6 stiluri diferite de muzică, din toate colțurile lumii, pe aceeași scenă. Să dormi într-un hamac. Să mergi la un party între căsuțe tradiționale, într-un cort futurist. Să cunoști oameni care și-au transformat pasiunea în realitate. Să bei o bere în iarbă. Să discuți față în față cu artiștii pe care i-ai văzut pe scenă, cu o seară înainte.
Asta e o parte din ce înseamnă PLAI. Duminică a fost plină de festival, așa că Aleea Culturală a zumzăit de la ora 10:00. Multe dintre activitățile de sâmbătă au avut loc din nou, așa că toată lumea a avut ocazia să recupereze ce a ratat cu o zi înainte. Printre lucrurile noi se numără pâine în țest, straie populare, prezentare de plante de ceai și produse tradiționale, benzi desenate inspirate din povești populare românești, iluzionism pentru copii, recital de vioară susținut de o persoană privată de libertate, „reporter pentru 300 de secunde”, activități ecologice, și multe altele care așteaptă să le descoperi.
La Scena Mică, de la 14:30 a fost atelier de muzica irlandeză cu Gabi Firan si Stike Molnar. Iar de la 16:00 la 19:00 s-a putut lua parte la Painting surgery cu Marie-Lou Desmeules.
Casa Filmelor a adus animația Lotte şi secretul pietrei lunii de la ora 12:00 și Atelier Camera 4: Introducere în arta filmării cu Cristian Ilea, de la 14:00. Atelier 1 – Introducere în arta actorului cu Boris Gaza a avut loc de la 16:00. De la ora 18:00 a rulat lungmetrajul Celda 211. Cinefilii și iubitorii de teatru, dar și cei curioși au fost așteptați în mica cinematecă PLAI.
A fost timp pentru încercat toate astea până a început primul concert, la ora 19:00. Maïa Vidal a urcat pe scenă pentru ultima dată ediția aceasta, provocându-ne la dans, cânt și voie-bună. Bine încălziți, i-am ascultat în continuare pe cei de la Baba Zula, a căror combinație de muzică tradiţională turcească cu electronică, reggae şi dub ne-a pus pe toţi în mișcare. Seara s-a încheiat pe acordurile Nuevo Tango Quintet feat. Marili Machado, trupă care a readus la viață compozițiile celebrului Astor Piazzolla și una dintre cele mai cunoscute voci ale tango-ului argentinian.
Încă o zi de rătăcit pe aleile Muzeului, departe de gălăgia orașului, o zi de descoperire și relaxare, de joc și distracție. Cea de-a 8-a ediție a Festivalului PLAI ne-a lăsat încărcați de bună-dispoziție, fredonând o melodie pe care am dansat aici, nerăbdători să încercăm pe cont propriu ceva învățat pe Alee, cu câțiva prieteni noi și hotărâți să ne întoarcem toamna următoare!
Detalii: www.plai.ro , http://www.facebook.com/PLAIFestival , www.twitter.com/PLAIFestival
Festivalul PLAI 2013 este organizat de Asociaţia Culturală Sunet Ambianţă Timişoara şi Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Consiliul Judeţean Timiş și Institutul Francez din Timișoara.
Sponsori principal PLAI 2013: HELLA
Sponsori: EuroGsm și Staropramen
Ne susțin investind în dezvoltarea PLAI: Cabinet Mercescu, Draexlmaier, Kathrein, Continental, TRW, IHM Total Consult și Quark Motors.