Intre 30 octombrie si 21 noiembrie, va avea loc, cu pauza de cateva zile intre evenimente, Festivalul de Muzica Veche, un eveniment aflat la a IX-a editie, dedicat lucrarilor compozitorului francez Jean-Philippe Rameau, sarbatoritul din acest an al muzicii vechi internationale.
Toate acestea sunt organizate in cadrul programului “Bucuresti 555” (implinirea a 555 de ani de la atestarea documentara a Bucurestilor), organizat de ArCuB, o initiativa a primariei Municipiului Bucuresti.
Joi, 30 octombrie 2014, intr-o companie selecta invitata la Palatul Cotroceni, in Sala “Unirii”, am avut placerea sa ascultam muzica veche compusa de Jean-Philippe Rameau, compozitorul Casei Regale a Frantei din secolul al XVIII-lea. Muzica marelui compozitor francez a fost completata de dansul specific periodei, sustinut de ansamblul Passeggio.
Organizatorii au promis ca spectacolele de muzica si dans vor continua, in zilele de joi 13 noiembrie de la ora 19:00 la Biserica Anglicana, miercuri, 19 noiembrie de la ora 19:00, la Muzeul National Cotroceni (sala “Cerchez”), si ultima reprezentatie, vineri 21 noiembrie de la ora 19:00 la Palatul Bragadiru.
In fata a 300 de oameni, cei patru intrumentistii, profesionisti ai muzici veche, ne-au incantat simturile si au reusit, intr-o perioada scurta de timp, sa ne aduca inapoi in lumea compozitorului Jean-Philippe Rameau, si in inalta societate de la Curtea Franceza.
Grupul de instrumentisti este format din Dorel Lozin Iuga (Flaut), absolvent al clasei de Flaut din cadrul Facultatii de Muzica din Timisoara, absolvent al cursurilor de Muzica Veche a Conservatorului “Giuseppe Verdi” din Torino, specializarea “Flaut Istoric” si absolvent al Conservatorului din Verona.
Colega sa, Melinda Béres (vioara baroca), este absolvent al cursurilor Liceului de Muzica din Tg. Mures, urmata de Academia de Muzica “Gh. Dima” din Cluj-Napoca, si laureata a numeroase concursuri internationale in perioada 1985-1988, si mai tarziu la concursurile internationale “Constantin Silvestri” din Tg. Mures si “C. Flesch” in Ungaria.
Soma Salat-Zakariás (viola de gamba), este absolvent al Liceului Teoretic “Bathory Istvan” din Cluj, si din 2004 s-a dedicat studiului muzicii veche, avand ca intrument viola de gamba. Acesta a este absolvent cursurilor Staatliche Hochschule für Musik Trossingen, in Germania si Schola Cantorum Basiliensis, in Elvetia.
In afara de aceste cursuri, Soma Salat a urmat cursuri de perfectionare cu unii dintre cei mai buni profesori de Muzica Veche din Europa, fapt ce i-a asigurat prezenta la concursuri internationale de muzica veche, solo sau camerale, in tari ca Germania, Anglia, Franta si Italia.
Raluca Enea (clavecin), este absolventa a Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti, la sectia Pedagogie instrumentala- pian si interpretare la clavecin, cu studii completate sub indrumarea unor profesori germani. Deasemenea, Raluca a urmat cursuri de perfectionare la clavecin in Olanda, Belgia, Statele Unite ale Americii si Norvegia.
Pe acordurile elegante ale celor patru muzicieni prezenti in seara de 30 octombrie, la Palatul Cotroceni, publicul a fost delectat cu dansul specific perioadei secolelor XVII si XVIII, cand domnitele si domnii, curtezanele si cavalerii de curtea regelui Ludovic al XIV-lea (Regele Soare), se aflau intr-o epoca a celor mai rafinate gusturi: muzicale, vestimentare si culinare.
Ansamblul Passeggio, format din dansatorii Csilla Juhász si Tamás Toth, au format un cuplu bine inchegat si coordonat in fata unui public numeros care le masura fiecare miscare si reactie, la fel ca in vremurile uitate cand in locul lor se aflau alte cupluri supuse ochiului critic din inalta societate pariziana.
Csilla Juhász, tanara cu o energie debordanta care a dansta timp de proape o ora cu partenerul ei, este absolventa a Liceului de Arta din Cluj, la sectiile de dans clasic si modern. Incepand cu anul 200 a descoperit dansul vechi urmand cursurile Academiei de Arte din Budapesta.
Ulterior, s-a perfectionat la profesori renumiti din Norvegia si Franta. Csilla activeaza in prezent ca instructor de dans, coregraf si dansator in Ansamblul de dans istoric Passeggio din Cluj-Napoca, membru in ansamblul de dans istoric Amaryllis, membru al formatiei de dans modern Nova (Cluj), si instructor de dans clasic si modern al Scolii de Arte din Cluj-Napoca.
Tamás Toth este absovent al Scolii de Arte din Cluj, unde a studiat sub indrumarea colegei sale Csilla Juhász. Si-a continuat activitatea in lumea dansului de societate imbinand pasiunea sa pentru dansul vechi cu activitatea sportiva
In prezent, acesta practica Karate de performanta, avand in palmares o medalie de argint la Concursul International de Arte Martiale. Atunci cand nu danseaza in ansamblul Passeggio, Tamás studiaza psihologia la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca.
Dupa cum se stie, esentele tari sunt tinute in sticlute mici, la fel, seara trecuta spectacolul cu Muzica Veche si dans a durat putin peste 90 de minute, dar efortul organizatorilor, al intrumentistilor si al dansatorilor a fost apreciat de publicul numeros, format din toate categoriile de varsta.
Pe sunetele unui clavecin, stramos firav al pianului, acompaniat de vioara baroca, flaut istoric si viola de gamba, seara a devenit mai interesanta pentru cei care stateau in fata ansamblului si urmareau cu atentie si admiratie miscarile fine si elegante ale dansatorilor.
La inceput, dansatorii au fost putin claustrati de cei cativa metrii de marmura lasati la dispozitie, si privirile celor prezenti pentru prima data la un astfel de spectacol, dar totul s-a rezolvat in momentele dinamice si lascive impuse de ritm si poveste.
Ritmul dat de instrumentisti, care nu au avut timp sa greseasca ori sa fie distrasi din lumea muzicala a lui Jean-Philippe Rameau, ne-a tinut mereu atenti si relaxati. S-au spus povesti in note muzicale si miscari ale corpului dupa coregrafiile de epoca ale lui Louis Guillaume Pécour si Raoul Auger Feuillet.
Muzicantii au stat apropiati ca o familie, langa microfane, in fata perdelor inalte ce acopereau ferestrele salii, sub candelabrele uriase. Mai apropiati decat la resedinta Regelui Ludovic, dar aici nu am fost la Palatul Versailles din marea Franta ci la Palatul Cotroceni din “Micul Paris”.
Cei interesati de spectacolele ce urmeaza sa fie tinute in zilele urmatoare, pana pe 21 noiembrie, la Palatul Cotroceni, Biserica Anglicana, Muzeul National Cotroceni si Palatul Baragadiru, ar trebui sa se grabeasca.
Biletele s-au pus in vanzare pe site-urile partenere. Preturile variaza de la 15 RON (studenti si pensionari), pana la 100 RON pentru categoria VIP.