Home Filme RECENZIE: Anturaj (2015)

RECENZIE: Anturaj (2015)

0
RECENZIE: Anturaj (2015)

Anturaj

Filmul “Anturaj” este o adaptare dupa serialul de televiziune“Entourage”, difuzat de postul HBO, intre anii 2004-2011. Filmul reuneste distributia originala condusa de actorii Kevin Connolly, Adrian Grenier, Kevin Dillon, Jerry Ferrara si Jeremy Piven, într-o noua aventura amuzanta, în premiera pe marile ecrane, din 12 iunie.

Pentru filmul din 2015, s-a ales aceeasi distributie a serialului original, careia i s-a alaturat actorii Billy Bob Thorton si Haley Joel Osment ca tata si fiu, în rolurile lui Larsen si Travis McCredle. Echipa de actori a serialului este reîntregita odata cu aparitiile lui Perrey Reeves ca sotia lui Ari Gold; Emmanuelle Chriqui ca Soan, iubita lui Eric; Debi Mazar în rolul publicistului lui Vince; Rex Lee în rolul lui Lloyd si Constance Zimmer ca partenera lui Ari, Dana Gordon. Emily Ratajkowski si campioana la lupte UFC Ronda Rousey apar în film în roluri proprii.

Regizorul si scenaristul filmului „Entourage” este Doug Ellin, acelasi profesionist care a lucrat timp de sapte ani cu echipa originala a serialului american omonim. Ellin este mai putin cunoscut cinefililor din Romania, dar este cunoscut pentru cateva productii de succes, realizate la sfarsitul anilor ‚90 si inceputul anilor 2000. Doua dintre cele mai cunoscute filme ale sale sunt: ”Life with Bonnie” (2002) si ”Kissing a Fool” (1998).

Pentru filmul „Anturaj”, Ellin a fost ajutat de prietenul si colegul sau Rob Weiss, co-scenarist, regizor si producator de film si televiziune, actorul si producatorul Mark Whalberg, care apare intr-o scena memorabila din film si producatorul serialului original „Anturaj”, Stephen Levinson.

Formata aproape integral din aceiasi oameni care au lucrat si la serial, echipa de creatie din spatele camerelor de filmat îi reuneste pe directorul de imagine Steven Fierberg, editorul Jeff Groth, scenograful Chase Harlan si designerul de costume Olivia Miles.

Dupa doi ani de pauza, producatorii serialului “Anturaj” au decis sa mai aduca inca o data echipa originala intr-o productie cinematografica, de aceasta data, intr-un film pentru marele ecrane, facut in stilul caracteristic serialului, evident, dedicat fanilor de alta data.

Desi nu am avut rabdarea sa urmaresc nici macar primul sezon, dupa cateva episoade, mi-am format o parere argumentata si pot spune despre productia din 2015 ca este un efort modest de continua povestea in acelasi stil, si cu aceleasi personaje, fara sa se aduca ceva nou sau realist in vechea poveste a celor patru prieteni de la Hollywood.

1297707456258_ORIGINAL

In serial si in film Vince (Adrian Grenier), este un actor de blockbuster, acel star de cinema plin de clisee, care joaca in filme faimoase de care nu a auzit nimeni (in afara de prietenii lui si cativa apropiati), este bogat, are multe fane, sta in case de milioane si conduce masini de lux.

Poate ca esenta serialului, mostenita de film, este tema prieteniei. Faptul ca el ar fi putut sa se duca la Hollywood si sa isi faca alti prieteni, alt cerc de cunoscuti, alte relatii. Dar Vince a ales sa isi ia prietenii cu el, sa plece in aceasta aventura a vietii alaturi de baietii pe care ii stie inca din copilarie.

Si acest sentiment este unul de laudat. Pana la urma, este adevarat ce se spune despre unii oameni bogati care uita de unde au plecat. Isi uita trecutul, familia si prietenii.

Acestea fiind spuse, sunt spuse degeaba. Filmul nu foarteaza tema prieteniei, nu duce la extrem toate situatiile care le pot testa prietenia, increderea reciproca, egoismul, duplicitatea, tentatia tradarii si alte aspecte des intalnite intr-un grup de prieteni.

In schimb, se tot insista timp de o oara si jumatate pe vietile personale “afectate” de personalitatea proprie, faima si ambitii personale.

Vince (Adrian Grenier) este separat de sotie si doreste sa fie cu o alta domnisoara, o actrita celebra de la Hollywood, managerul Ari Gold (Jeremy Piven), s-a retras, dar vrea sa revina si pune la cale un proiect mare pentru Vince, Johnny Drama (Dillon) se plange (ca de obicei), de cariera lui in cinematografie, E. (Kevin Connolly) vrea sa impace cu sotia, dar nu poate sa lase fauna in pace si Turtle (Jerry Ferrara), incearca sa cucereasca un personaj feminist si oribil: Luptatoarea MMA Ronda Rousey.

Vince vrea sa faca o schimbare majora in cariera sa, dupa deceptia suferita in viata personala. Ari ii pregateste un nou film, dar Vince nu vrea un simplu rol. De acum el vrea sa fie si regizor. Proiectul se intinde peste termen, bugetul este depasit de mult, finantatorii fac presiuni pentru rezultate, Ari (Piven), incearca sa remedieze lucrurile si peste toate, Vince isi face un dusman din Travis (Haley Joel Osment), fiul finantorului texan Larsen McCredle (Billy Bob Thorton).

Viata nebuna a acestor personaje fictive in industria cinematografiei de la Hollywood, da un oarecare sentiment de realism. Acest lucru este posibil prin introducerea unor actori, producatori si regizori reali, care se interpreteaza pe sine in cateva scene. Ii avem pe Mark Whalberg, Jessica Alba, Gary Busey, Jon Favreau, Liam Neeson, Ed O’Neill, Kelsey Grammer, Chad Lowe, Common si multi altii.

Cea mai buna scena cu un actor real este cea dintre Ari Gold (Jeremy Piven) si adevaratul Liam Neeson cand se intalnesc la semafor. Neeson ii arata degetul lui Ari, iar acesta raspunde: “Hai ma Schindler nu parasi un evreu”, cu referire la filmul “Lista lui Schindler” (1993), unde Liam Neeson interpreteaza un personajul (real), numit Oskar Schindler.

Si lista tuturor lucrurilor mici care vor sa para mari in acest film continua: E. (Kevin Connolly) “iubeste” cu foc cate o domnisoara “serioasa” in fiecare zi, dar vrea sa se intoarca la sotia lui insarcinata pentru a fi din nou o familie.

Actorul interpreteaza un personaj inspirat de Hank Moody (David Duchovny), din “Californicatiom”, dar nu reuseste sa faca o treaba buna nici un minut din cele 10 sau 20 de minute acordate individual fiecarui personaj.

Vince (Adrian Grenier) pare a fi indragostit de actrita Emily Ratajkowski, doar de dragul revistelor de scandal si incearca sa faca ceva nou, surprinzator pentru cariera sa. Nu stiu ce este mai grav la acest rol.

Faptul ca Vince este tipul ala cool, dorit de fete si bun de nimic, care a ajuns undeva datorita oamenilor din spate, sau faptul ca actorul se aseamana foarte mult cu personajul pe care il interpreteaza. Si asta nu a fost un compliment. Pentru Grenier am un foarte frumos zero barat la capitolul “interpretare artistica.”

Fratele sau Johnny “Drama” Chase (Kevin Dillon), are aventuri cu femei maritate, devine tinta mass mediei dupa ce apare in ipostaze compromitatoare si se chinuie sa ajunga faimos fara ajutorul mezinului.

Dillon este singurul actor din grupul celor patru prieteni, ajuns la o nota modesta de sapte pentru interpretarea lui Johnny Drama.

maxresdefault

Turtle (Jerry Ferrara), nu are nimic mai bun de facut si incepe sa se dea pe langa luptatoarea MMA Ronda Rousey, care se auto interpreteaza intr-un mod patetic si lipsita feminitate, dupa modelul “fata dura care ii bate pe baieti si este ocolita” si este evident sa fie asa, chiar daca personajul ei mai mult latra decat musca.

Ferrara nu face nimic mai mult decat ceilalti. Scuipa cateva scene, se sperie putin, se tavaleste pe jos intr-o scena de lupta ca sa arate ce personaj slab este si are cateva replici mediocre cu Ronda Rousey. Atat si nimic mai mult.

Ari Gold (Jeremy Piven), este “evreul lui Schindler”, la fel de ironic, maniac, si furios ca inainte. Face terapie de cuplu pentru a fi un sot mai bun si mai calm, dar probleme cu noul film al lui Vince il impiedica sa stea linistit.

Jeremy Piven are cea mai buna interpretare dintre actorii serialului. Ii ies replicile, miscarile, crizele de furie in gen Russel Crowe la tinerete, toate inspirate probabil de un manager adevarat de la Hollywood.

Apoi avem actorii Billy Bob Thorton si Haley Joel Osment ca tata si fiu, în rolurile lui Larsen si Travis McCredle. M-am speriat putin sa il vad pe Haley Joel Osment, baietelul aparat de Bruce Willis in filmul “Al saselea simt”, lansat in 1999, transformat intr-un cowboy grasan, un claun incapabil sa lege o fraza mai lunga de doua propozitii fara sa se balbaie. Ce sa zic? Rolul i se potriveste.

Billy Bob Thorton il interpreteaza pe Larsen McCredle un milionar din Statul Texas, dispus sa investeasca in filmul lui Vince. Thorton are un rol lejer, fara scene memorabile sau artificii de scenariu. Probabil ca a filmat cele trei sau patru scene in cateva zile.

Cam atat despre filmul “Anturaj” si impresia lasata dupa vizionare. Daca nu ati vazut filmul dati o fuga in oras sa il vedeti la cinematografele din Romania, incepand din acest week-end.

Pana atunci, puteti viziona trailer-ul de mai jos.

[ot-video][/ot-video]