Violonistul olandez Andre Rieu a revenit anul acesta in Romania pentru doua spectacole, dupa ce anul trecut toate cele 7 au fost sold-out. Dupa cum a tinut sa ne spuna, cu umorul characteristic si incercand sa ne gadile un pic moralul, un an de zile s-a gandit la Bucuresti si la minunatii sai oameni. ‘’Dupa fiecare concert, mergeam la hotel, ne imbracam in pijamale si visam la Bucuresti. Acum suntem aici.’’
“E fantastic să ne intalnim din nou la București. Ne-am gandit la asta tot anul”.
‘’Buna seara Bucuresti!, acestea sunt singurele cuvinte in romana pe care le cunosc’’, incepe Andre Rieu discursul catre spectatori dupa ce a urcat pe scena.
Evenimentul a fost prezentat și tradus de Liana Alexandru de la Digi 24, iar pe ecranul din spatele orchestrei s-au desfasurat privirilor atat imagini din Bucuresti cat si din Olanda sau imagini cu impact emotional strans legat de melodia interpretata in acel moment de catre Rieu & Co.
Si de aceasta data, Andre Rieu si orchestra sa, au aparut pe uriasa scena amplasata in fata Palatului Parlamentului dupa ce au trecut prin public intr-un mars triumfal, au strans maini si au daruit zambete. Cu aceasta ocazie am putut admira indeaproape fabuloasele costume ale artistilor, costume create in prorpiul sau atelier.
Aseara am stat impreuna cu peste 12000 de oameni la un concert de muzica clasica absolut minunat. Am urmarit un mix de piese din repertoriul diferitilor artisti celebri ale acestui gen muzical, un fel de istorie a muzicii ce uneste oamenii din intreaga lume, care naste prietenii si prin care lumea devine mai buna.
Andre Rieu este cel mai de succes violonist din lume și cel mai bine vandut muzician clasic din toate timpurile. A fost denumit “Regele Valsului”, canta la o vioara construita de Stradivarius in 1732 si in fiecare an sustine alaturi de orchestra sa aproximativ 100 de concerte care nu sunt deloc rigide precum concertele clasice obisnuite. La un concert Andre Rieu se danseaza, se canta, se rade si se plange in egala masura.
Scena a fost aceelasi Pantenon ca si anul trecut cu exceptia uni mini turn de biserica cu clopotele aferente la care s-a desfasurat un moment interesant al unuia dintre artisti la orga. Acest moment a fost un cadou pentru Romania iar Rieu a vorbit frumos despre bisericile si turlele lor din Olanda foarte asemanatoare cu cele din Romania, pe ecran aparand imagini cu turlele bisericilor in superbe asfintituri.
Chiar publicul a devenit o bucatica din spectacol, cand Andre Rieu i-a impartit pe spectatori in mai multe coruri și i-a pus sa cante. “O să va numesc ‘’Corul calugaritelor din București’’ si i-a prevenit pe fani ca show-ul este inregistrat, iar cele mai bune momente din concertele sale din jurul lumii vor fi cuprinse pe un DVD. “Sunt sigur ca Bucureștiul va fi pe DVD”, a adaugat el.
Dupa scurta pauza dintre cele doua parti ale concertului Andre Rieu a atras atentia publicului publicul care a intarziat sa isi ocupe locurile si nu a inceput decat dupa ce si ultimul spectator se afla pe scaunul sau.
“Asa e la București? Toti de aici sunteti din Bucuresti?” a intrebat el, moment în care unii spectatori au ridicat in aer steagurile tarilor lor: Bulgaria, Israel, Canada și Anglia si imitand mersul molcom al oamenilor in stiulul lui deosebit de hilar.
Primii invitati ai lui Andre Rieu au fost cei trei tenori din The Platinum Tenors (Bela Mavrak, Gary Bennett, iar Thomas Greull al treilea membru al acesteia fiind inlocuit de tenorul francez Eric Reddet pentru concertele din Bucuresti,). Tenorii pe care Rieu ii considera ‘’cei mai buni profesori din lume’’ sunt din tari diferite, Tasmania (Australia), Ungaria si Franta, si au interpretat alaturi de Johann Strauss Orchestra, dirijati de arcusul maestrului Andre Rieu.
André Rieu a impresionat publicul cu intepretarea piesei , ”Ciobanas cu trei sute de oi”.
Soprana braziliana Carmen Monarcha, o prezenta sublima cu o voce de inger cum insusi Rieu afirma, a urcat pe scena si a interpretat intr-un mod deosebit o arie din opera Madame Butterfly de Puccini.
La interpretarea Valsului Dunarea Albastra privirea mi-sa indreptat spre Casa Poporului si nu mica mi-a fost mirarea cand am vazut ca inclusive pasarile dansau pe un cer absolut magnific.
De data aceasta frumoasa si talentata Mirusia a fost inlocuita de Ana, cea care a interpretat “Wishing You Were Somehow Here Again” din muzicalul “The Phantom of The Opera”.
Bineninteles tot spectacolul a fost o incununare de forte, teatru, dans, cant, interpretare totul coroborat cu mixaje pe arii celebre si astfel puse in scena incat auditoriul este hipnotizat. Chiar el spune ca muzoca este pretutindeni si in orice si are o mare putere de vindecare.’’Asta este ceea ce imi doresc sa fac pentru tot restul zilelor mele’’.
Am putut asculta printre altele, “The Skater’s Waltz” (pentru ca olandezii nu valseaza ci patineaza), o arie din “Pescuitorii de perle”, de Georges Bizet, un fragment din “Scheherazade “, de N. Rimsky-Korsakov dar si Ciuleandra cu un refren fredonat impreuna cu publicul.
‘’Muzica naste o stare de fericire si prietenii ce dureaza o viata’’ afirma Andre Rieu si are mare dreptate. ‘’Multi oameni s-au imprietenit la concertele mele si acele prietenii dureaza si astazi. Oamenii vin la concert si nu se cunosc intre ei dar muzica ii apropie, ii face mai buni si se imprietenesc’’.
Am avut parte si de o interpretare deosebita a ariei ‘’Vilja’’ din celebra opereta ‘’Vaduva Vesela’’ de Franz Lehár (una din piesele mele preferate din aceasta seara poate pentru ca am vizionat opereta de multe ori la Teatrul de Opereta Ion Dacian din Bucuresti).
Este adevarat ce zice Rieu in continuare si anume ca „Lumea ar fi fost mult mai saraca daca Johann Strauss nu ar fi existat”. Deasemenea a spus ca oriunde interpreteaza acest vals lumea se ridica si danseaza inca de la primele acorduri asa ca isi doreste sa vada daca si publicul roman va face acelasi lucru. Pe acordurile celebrului vals “The Blue Danube” a lui Strauss, zeci de perechi s-au ridicat intradevar sa danseze la inceput mai timid si stangaci dar pe parcurs lumea a devenit mai indrazneata si desi nu erau maestrii ai valsului s-au invartit printre randuri de parca se aflau intr-o sala de bal si erau imbracati in cele mai frumoase costume de epoca. A fost un moment profund, emotionant in care ne-am permis pentru cateva momente sa visam si sa plutim in pasi de dans, sa ne inchipuim ca ne-am nascut acum multi ani cand aceasta piesa rasuna in toate salile de bal unde noi eram cei mai buni dansatori.
Publicul nu dorea sa se termine aceasta seara speciala, dorea mai mult si astfel Rieu a invitat toti artistii ce s-au aflat in acea seara pe scena alaturi de el si a urmat un mix de refrene celebre.
Pe scena se aflau toti artistii, acea mare familie pe care Andre Rieu a adunat-o din intreaga lume, acei oameni minunati, artisti desavarsiti ce incanta si uneste milioane de oameni prin muzica lor. Au inchinat un pahar de sampanie pentru noi si s-au distrat pe scena spre dliciul publicului.
Tot din compozitiile celebrului Johann Strauss am mai putut asculta in continuare marşul „Radetzky” o piesa foarte energica piesa cu care s-a si incheiat concertul dupa ce de multe ori Rieu a incercat sa trimita acasa publicul iar acesta s-a incapatanat sa ramana. Deasemenea am fost inundati de o mare de confetti si privind la ele, nici nu am observant cand au placat Rieu si orchestra de pe scena. La final am avut parte de un cer plin de artificii.
A fost un eveniment unic, o seara speciala plina de emotie in care am putut asculta muzica sufletelor, am putut admira costume deosebite, am ras dar am si plans cuprinsi de spiritul fiecarei piese interpretate.
Duminica, 12 iunie, Andre Rieu a mai sustinut un concert tot in Piata Constitutiei.
Multumim Andre Rieu & Johann Strauss Orchestra pentru momentele deosebite oferite, multumim celor care au facut posibila prezenta acestuia si celor 2 concerte de la Bucuresti.
RT @RoEvents: Recenzie: Andre Rieu la Bucuresti. Vise in ritm de vals – https://t.co/gsQDDStPMq https://t.co/M5Dy8WOZ7j
Recenzie: Andre Rieu la Bucuresti. Vise in ritm de vals https://t.co/iHDWTqeHW6 via @Roevents.ro