Recenzie: Andre Rieu la Bucuresti, muzica fara varsta, povesti si vise

In data de 6 iunie am avut deosebita placere sa pot urmari cel de-al doilea concert Andre Rieu & Johann Strauss Orchestra din seria celor sapte ce vor avea loc in Piata Constitutiei din Bucuresti.

Andre Rieu concerteaza in premiera in Romania iar concertele acestui maestru al viorii impreuna cu orchestra sa formata din muzicieni deosebiti, de 10 nationalitati diferite, nu puteau fi altfel decat sold-out in aproape toate zilele.

Aseara am stat impreuna cu peste 12000 de oameni la un concert de muzica clasica absolut minunat. Am urmarit un mix de piese din repertoriul diferitilor artisti celebri ale acestui gen muzical, un fel de istorie a muzicii ce uneste oamenii din intreaga lume, care naste prietenii si prin care lumea devine mai buna.

Totusi concertul de la Bucuresti a fost altfel decat ceea ce am urmarit in inregistrarile concertelor din alte tari. Intr-adevar a avut multi invitati pe scena printre care si celebrul naist roman Gheorghe Zamfir. A  dirijat perfect interpretarile artistilor si ale orchesteri sale si a comunicat cu publicul pe tot parcursul concertului. Ma asteptam la mai mult Andre Rieu, mai multe pasaje in care maestrul sa ne demonstreze calitatile sale de violinist.

Concertul din data de 6 iunie a fost unul programat suplimentar de Andre Rieu si a fost printre cele la care nu au fost vandute toate biletele. Astfel unii dintre cei care au avut bilete ceva mai in spate au fost intradevar norocosi cand au fost invitati sa ocupe locurile ramase libere din partea din fata a scenei.

Andre Rieu este cel mai de succes violonist din lume și cel mai bine vandut muzician clasic din toate timpurile. A fost denumit “Regele Valsului”, canta la o vioara construita de Stradivarius in 1732 si in fiecare an sustine alaturi de orchestra sa aproximativ 100 de concerte care nu sunt deloc rigide precum concertele clasice obisnuite. La un concert Andre Rieu se danseaza, se canta, se rade si se plange in egala masura.

_M__5920

Andre Rieu si orchestra sa au aparut pe uriasa scena amplasata in fata Palatului Parlamentului dupa ce au trecut prin public intr-un mars triumfal, au strans maini si au daruit zambete. Cu aceasta ocazie am putut admira indeaproape fabuloasele costume ale artistilor, costume create in prorpiul sau atelier.

A asemuit Bucurestiul cu ‘’centrul universului’’ si ne-a spus ‘’buna seara’’ in romana, a spus ca romanii sunt „cel mai bun public din lume” si astfel a inceput o seara de basm pe ritmuri de vals, o stare de visare din care nu doream sa ma mai trezesc. Am avut parte de un scurt istoric la orchestrei sale si ne-a spus din ce tari vor fi invitatii sai din acea seara (Tanzania, Austria, Ungaria, Germania, Franţa, Brazilia, România şi Olanda) pastrand totusi anonimatul acestora.

Piesa de rezistenta a concertului a fost acel vals care acum 10 ani le-a schimbat viata lui si orchestrei sale. Erau la primul album inregistrat si au cantat aceasta piesa care a explodat in Olanda ca o bomba si in numai cateva zile toata lumea il fredona iar acum a devenit al doilea imn national al tarii sale. Celebrul „Waltz No. 2“, de Dmitri Şostakovici, cu care Andre Rieu a ridicat in picioare milioane de spectatori, in toata lumea, este deasemenea cantat pe stadioane iar echipa care canta cel mai tare aceea va castiga campionatul. ‘’Am un sfat bun pentru Steaua Bucuresti’’, spune Rieu. ‘’In primul rand luati-va un antrenor olandez. In al doilea rand: cantati acest vals! Si atunci Steaua Bucuresti va fi campioana!”

_M__6108

Dupa scurta pauza dintre cele doua parti ale concertului Andre Rieu a atras atentia publicului publicul care a intarziat sa isi ocupe locurile si nu a inceput decat dupa ce si ultimul spectator se afla pe scaunul sau.

Primii invitati ai lui Andre Rieu au fost cei trei tenori din The Platinum Tenors (Bela Mavrak, Gary Bennett, Thomas Greull al treilea membru al acesteia fiind inlocuit de  tenorul francez Eric Reddet pentru concertele din Bucuresti,). Tenorii pe care Rieu ii considera ‘’cei mai buni profesori din lume’’ sunt din tari diferite, Tasmania (Australia), Ungaria si Germania (Franta in Bucuresti) si au interpretat alaturi de Johann Strauss Orchestra, dirijati de arcusul maestrului Andre Rieu celebra melodie italiană „Volare” si aria „Nessun dorma” din opera „Turandot” a lui Giacomo Puccini.

_M__6343

Celebra piesa de paso-doble – „Espana Cani”, cunoscută drept ‘’imnul coridelor’’a fost precedata de un moment amuzant in care Andre Rieu a intrebat oamenii din public daca se tem de tauri. A spus ca nu trebuie sa ne temem decat daca suntem imbracati in rosu si a indemnat mai multe doamne din public ce purtau aceasta culoare sa se dezbrace. Una din doamne (din echipa sa binenteles dar care se afla in public), a demonstrat ca nu se poate dezbraca deoarece desuurile acesteia sunt tot rosii si atunci au aparut doi artisti costumati in taur care au cautat pe cei care erau imbracati in rosu. Cand au ajuns la respectiva doamna aceasta s-a speriat, a parasit locul si a alergat spre iesire iar pe ecran s-a vazut cand aceasta a ajuns in arena unei coride si apoi taurul s-a intors victorios cu sutienul acesteia in coarne.

Soprana braziliana Carmen Monarcha, o prezenta sublima cu o voce de inger cum insusi Rieu afirma, a urcat pe scena si a interpretat intr-un mod deosebit „O mio babbino caro”, din opera „Gianni Schicchi” a lui Puccini, o piesa care a miscat auditoriul si a carei poveste emotionanta ne-a spus-o Andre Rieu in prezentarea momentului.

A urmat piesa “Sport Pallace Waltz”, prilej cu care Rieu i-a rugat pe fani sa fluiere alaturi de Manoe,una dintre instrumentistele orchestrei sale. Acesta a fost unele dintre multele momente amuzante ale serii iar mimica lui Manoe a smuls multe zambete publicului.

‘’Muzica naste o stare de fericire si prietenii ce dureaza o viata’’ afirma Andre Rieu si are mare dreptate. ‘’Multi oameni s-au imprietenit la concertele mele si acele prietenii dureaza si astazi. Oamenii vin la concert si nu se cunosc intre ei dar muzica ii apropie, ii face mai buni si se imprietenesc’’.

Am avut parte si de o interpretare deosebita a ariei ‘’Vilja’’ din celebra opereta ‘’Vaduva Vesela’’ de Franz Lehár (una din piesele mele preferate din aceasta seara poate pentru ca am vizionat opereta de multe ori la Teatrul de Opereta Ion Dacian din Bucuresti)

_M__6759

Un pic de istorie muzicala interbelica si un gen muzical inventat in anii 20 la Berlin. Trupa Comedian Harmonists, 5 tenori si un pianist si un gen mult gustat de publicul de atunci, reinviat in zilele noastre au fost urmatorii invitati pe scena alaturi de Rieu. Repertoriul lor cuprinde piese binecunoscute din muzicaluri si operete rescrise special pentru acest stil, in principal din perioada de dinainte de razboi.

Ne-am intors astfel in timp si am ascultat alaturi de cei sase artisti de la Berlin Comedian Harmonists piesa ‘’Veronika It’s Springtime’’ dar si vesela ‘’The Sailor’s Love’’ aducand un tribut celor ce au initiat acest gen si care au fost nevoiti sa isi intrerupa activitatea atunci cand a inceput cel de-al Doilea Razboi Mondial deoarece trei dintre membri erau evrei.

Urmatoarea invitata a fost soprana de origine australiana Mirusia Louwerse, care a interpretat cu vocea sa de inger piesa “Wishing You Were Somehow Here Again” din muzicalul “The Phantom of The Opera” si care se afla alaturi de Rieu si orchestra sa de cand avea 19 ani.

_M__6852

‘’Din tinerete sunt un mare admirator al acestui muzician, un virtuoz al instrumentului sau care este si roman pe deasupra si deasemenea sunt mandru sa ma aflu alaturi de el pe scena’’ spune Rieu inainte ca celebrul naist Gheorghe Zamfir sa fie invitat pe scena.

Maestria si interpretarea acestui mare artist a coplesit publicul si a fost apalaudata indelung. Acesta a cantat avand ochii in lacrimi si a reusit sa smulga si publicului cateva  deoarece muzica lui nu are cum sa nu te impresioneze. A interpretat „Pastorul singuratic” alaturi de Rieu in maniera sa unica.

Este adevarat ce zice Rieu in continuare si anume ca „Lumea ar fi fost mult mai saraca daca Johann Strauss nu ar fi existat”. Deasemenea a spus ca oriunde interpreteaza acest vals lumea se ridica si danseaza inca de la primele acorduri asa ca isi doreste sa vada daca si publicul roman va face acelasi lucru. Pe acordurile celebrului vals “The Blue Danube” a lui Strauss, zeci de perechi s-au ridicat intradevar sa danseze la inceput mai timid si stangaci dar pe parcurs lumea a devenit mai indrazneata si desi nu erau maestrii ai valsului s-au invartit printre randuri de parca se aflau intr-o sala de bal si erau imbracati in cele mai frumoase costume de epoca. A fost un moment profund, emotionant in care ne-am permis pentru cateva momente sa visam si sa plutim in pasi de dans, sa ne inchipuim ca ne-am nascut acum multi ani cand aceasta piesa rasuna in toate salile de bal unde noi eram cei mai buni dansatori. Am vazut chiar si o doamna in scaunul cu rotile dansand vals ceea ce m-a impresionat cu adevarat.

Tot din compozitiile celebrului Johann Strauss am mai putut asculta in continuare marşul „Radetzky” o piesa foarte energica.

‘’Toti oamenii ar trebui sa fie frati’’ , muzica uneste si aduce fericire in suflete, afirma Andre Rieu inainte de a interpreta impreuna cu orchestra sa ‘’Oda Bucuriei’’ celebra piesa compusa de Friedrich Schiller şi Ludwig van Beethoven. Ne-a indemnat sa pastram in suflete cuvintele piesei, cuvinte ce indeamna la prietenie si fraternitate.

_M__6938

Publicul nu dorea sa se termine aceasta seara speciala, dorea mai mult si astfel Rieu a invitat toti artistii ce s-au aflat in acea seara pe scena alaturi de el si a urmat un mix de refrene celebre, momente de dans traditional romanesc iar Gheorghe Zamfir a revenit pe scena alaturi de taraful lui si cativa elevi naisti imbracati in costume traditionale pentru a interpreta celebra ‘’Ciuleandra’’.

La final am avut parte de un cer plin de artificii si o ploaie de confetti s-a coborat peste public.

_M__7082

Pe scena se aflau toti artistii, acea mare familie pe care Andre Rieu a adunat-o din intreaga lume, acei oameni minunati, artisti desavarsiti ce incanta si uneste milioane de oameni prin muzica lor.

A fost un eveniment unic, o seara speciala plina de emotie in care am putut asculta muzica sufletelor, am putut admira costume deosebite, am ras dar am si plans cuprinsi de spiritul fiecarei piese interpretate.

Multumim Andre Rieu & Johann Strauss Orchestra pentru momentele deosebite oferite, multumim celor care au facut posibila prezenta acestuia si cele 7 concerte de la Bucuresti.

GALERIE FOTO:

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro