RECENZIE: American Sniper (2015)

afis

Regizorul Clint Eastwood revine pe marile ecrane cu filmul de actiune “American Sniper” (Lunetistul American), o pelicula in care vom avea ocazia sa il revedem pe vedeta “American Hustle”, Bradley Cooper în rolul lui Chris Kyle, membru al fortelor SEAL si lunetist de elita in timpul conflictului militar din Irak.

Distribuit de Freeman Entertainment, in cinematografele din toata tara, productia “American Sniper”, va rula pe marile ecrane incepand cu data de 23 ianuarie.

Laureatul Premiului Oscar, Clint Eastwood („O fată de milioane”, „Necrutatorul”) a regizat „Lunetistul american” dupa un scenariu scris de Jason Hall, pornind de la o carte de Chris Kyle, cu Scott McEwan si Jim DeFelice. Autobiografia a fost un bestseller, care a stat 18 saptamani pe lista de bestselleruri din New York Times, dintre care 13, pe primul loc.

De doua ori nominalizat la Premiul Oscar, pentru rolurile din „Scenariu pentru happy-end” si „Teapa în stil american”, Cooper este protagonistul filmului în care mai joaca Sienna Miller („Fata”- HBO), Jake McDorman, Luke Grimes, Navid Negahban si Keir O’Donnell.

Echipa lui Eastwood îi mai include si pe directorul de imagine, nominalizat la Premiului Oscar Tom Stern („Schimbul”), pe designerul nominalizat la Premiul Oscar James J. Murakami („Schimbul”), pe designerul Charisse Cardenas, pe editorul laureat al Premiului Oscar Joel Cox („Necruţătorul”) si pe editorul Gary D. Roach, precum si pe designerul de costume Doborah Hopper.

Filmul este produs de Clint Eastwood, Robert Lorentz, Andrew Lazar, Bradley Cooper si Peter Morgan. Tim Moore, Jason Hall, Sheroum Kim, Steve Mnuchin si Bruce Berman au fost producatori executivi.

AS-00028r

Filmul lui Clint Eastwood prezinta o poveste aparent simpla, liniara, bazata pe cariera lui Cris Kyle, ofiter al armatei Statelor Unite ale Americi in primele teatre de operatiuni din Irak, imediat dupa prabusirea turnurilor gemene World Trade Center, la 11 septembrie 2001.

Invatat sa manuiasca o pusca cu luneta inca din copilarie, Cris Kyle este trimis in ceea ce era la vremea respectiva teritoriu inamic, pentru a asigura protectia camarazilor in cazul unor lupte de gherila si ambuscade.

Acuratetea tintei sale salveaza nenumarate vieti pe campul de lupta si, pe masura ce se duce vestea actiunilor sale pline de vitejie, el îsi capata o porecla: „Legenda”. Dar reputatia sa creste si dincolo de liniile inamice, ceea ce face ca pe capul sau sa fie pus un pret, devenind astfel cel mai cautat om din armata americana.

Timpul petrecut in Irak si afectiunile psihologine de care sufera il indeparteza de familie si viata linistita pe care o avea inainte sa se inroleze in armata.

În ciuda pericolelor si modului în care asta îi afecteaza familia, el merge de patru ori în misiune în Irak, fiind o personificare a patriotismului si nationalismului american, un fanatic, dependent de violenta fizica si armata, folosita inca de la inceput ca o ideologie promovata excesiv in randul populatiei americane.

Cand revine la sotia sa Taya (Sienna Miller) si la copii, personajul realizeaza ca, de fapt, familia este pe locul doi, dupa conflictul militar din Irak.

Nu este nimic de contestat la efortul depus pentru acest film. Bugetul generos pe care l-a avut la dispozitie Clint Eastwood, i-a asigurat locatii reale, echipamente identice cu cele folosite in operatiuni, o distributie buna si o poveste cu adevarat dramatica.

Ceea ce nu impresioneaza este scopul acestei productii si personajul principal. Un ofiter al asa ziselor trupe de elita SEAL, detasat in operatiunile armatei americane, creditat cu peste 160 de tinte doborate. Aceste tinte doborate insemnand oameni ucisi, bineinteles.

Filmul “American Sniper”, produs si regizat de Clint Eastwood (care a dat-o in gropi cu acest proiect), nu este nimic altceva decat o alta campanie de promovare a unui conflict militar (prin intermediul povestii ce il are in prim plan pe “Legenda” Cris Kyle ), pretextul din spatele acestei ofensive, si intreaga sarada propagandista perpetuata inca de la inceput in Statele Unite ale Americii si in toata lumea.

Daca specatorii ignora sau trec peste acest lucru, atunci filmul poate avea succes pentru ca prezinta o situatie apropiata de realitate atunci cand vine vorba de efectele negative ale luptelor armate asupra psihicului si vietii sociale ale soldatilor.

Cris Kyle, un personaj mediocru din Texas, in ciuda antrenamentelor si instruririi primite in bazele SEAL, este afectat psihic de evenimentele de zi cu zi petrecute in luptele din Irak. Fara indoiala, acest soc suferit de personajul principal este inspirat din evenimente petrecute in realitate, dupa cum declara insusi actorul Bradley Cooper:

„Într-un fel este o poveste universala despre starile prin care trec cei mai multi dintre veterani – necesitatea de a face fata cosmarului de a fi într-o zona de razboi si apoi brusca revenire acasa, la o viata normala. Pe mine, asta m-a miscat foarte tare.

AS-05952r

Mi-a placut ca nu este atât de mult un film de razboi, pe cat este un studiu de caracter. Si, daca te uiti la filmele lui Clint Eastwood, cum ar fi „Necruţătorul”, „Gran Torino”, „Scrisori din Iwo Jima”, în toate exista studii complexe de caractere, fiecare cu o istorie diferita. Asa încat, el era regizorul perfect pentru a spune aceasta poveste într-un mod brut, sincer”.

Actorul a mai observat si ca „Lunetistul american”, drama umana din centrul filmului, se potriveste cu stilul lui Eastwood, acela de a explora natura oamenilor pentru care violenta si dreptatea sunt implacabil legate.

„Chris nu este un om violent – de fapt, este chiar departe de asa ceva – dar, cand este chemat la datorie, nu se da deloc înapoi, pentru ca el crede ca este justa cauza.”

In apararea oricarui soldat sau ofiter care a luptat in Irak, aceste declaratii sunt reale, dar in multe cazuri, cateva prezentate si in film, un lunetist de elita avea posibilitatea sa isi ranesca victima in loc sa traga mortal.

Aceasta alegere nu este facuta de personajul principal care detine un “permis de a ucide” liber, emis poate de autoritatile providentiale din armata america, folosit excesiv, cu putina remuscare, la inceput.

In film, personajul Chris Kyle traieste dupa un cod simplu: Dumnezeu. Ţara. Familie. Pentru el, acestea nu erau simple cuvinte, ci erau fundamentul unei vieti dedicate datoriei, armatei, o implicare completa în ceva mai mare decat el însusi.

De aceea el reprezinta portretul soldatului perfect, care nu pune intrebari, nu se gandeste, nu contesta si merge mai departe indiferent de urmari. Din fericire pentru el, acea stare a trecut dupa ce s-a hotarat sa analizeze din nou ordinea celor trei cuvinte din codul personal si sa se retraga cat este intreg, fizic.

Actorul ales sa interpreteze rolul lui Cris Kyle (Bradley Cooper), a fost o alegere buna facuta de regizorul si producatorul Clint Eastwood. El reuseste sa intre bine in rolul creat dupa o persoana reala. In film este vizibila tranformarea actorului pentru acest rol.

Acele kilograme in plus, limbajul de texan, vocabularul limitat, miscarile capului si privirea ce trada un fost soldat care raspunde automat celor din jur, cu un reflex ramas din armata, au fost foarte utile in interpretarea personajului.

Cooper este unul dintre cei mai cautati actori de Hollywood, care a devenit si mai popular dupa nominalizarea la Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea agentului FBI Richie DiMaso în drama lui David O. Russell „American Hustler” (Teapa în stil american), în care a jucat alaturi de Christian Bale, Amy Adams si Jennifer Lawrence.

In afara de Bradley Cooper, in film mai apare un singur actor care interpreteaza personaj principal. Un personaj care tine pe umeri cealalta parte a vietii lui Cris Kyle, pune toate acele intrebari pe care el le ignora si il determina sa faca o schimbare, inainte sa ajunga un om fara speranta de vindecare.

AS-FP-0158r

Actorul la care ma refer este Sienna Miller, care interpreteza rolul sotiei Taya Renae Kyle. Ea impune personajului, inca de la inceput, un caracter rational, feminist si practicant al jocurilor din categoria „greu de cucerit”. Este bine ca personajul evolueaza echilibrat de la acest nivel inainte sa devina enervant.

Recent, am vazut-o pe Sienna Miller in filmul lui Bennett Miller „Foxcatcher”, o productie despre care s-a discutat intens in mass-media si pe podiumurile celor mai importante evenimente din industria filmului.

Probabil ca regizorul Clint Eastwood a fost impresionat de prestatia actritei in „Foxcatcher”, si a hotarat sa ii dea cel mai important rol (dupa cel al lui Cris Kyle), in filmul „American Sniper”.

În 2013, ea a fost nominalizata, atat la Premiul BAFTA, cat si la Globul de Aur pentru cea mai buna actrita în mini-serie sau film TV, pentru rolul din „Girl” (Fata), difuzat pe postul HBO.

„Fata” este un serial american care exploreaza relatia dintre Tippi Hedren, interpretata de Miller si Alfred Hitchcock, interpretat de Toby Jones, în timpul turnarii peliculei „Birds” (Pasarile), faimosul Thriller al regretatului cineast.

Serialul a fost foarte apreciat de critici, mai ales pentru interpretarile actritei Sienna Miller si ale actorului Toby Jones.

Daca doriti sa o vedeti intr-un rol putin diferit de cel prezent in „American Sniper”, va sugerez sa cautati filmul „Foxcatcher”, care spune povestea reala a lui John du Pont. Miller joaca alaturi de Channing Tatum, Mark Ruffalo, Steve Carrell si Vanessa Redgrave.

Filmul a avut premiera toamna trecuta. Proiectele ei pentru anul 2015 includ „Unfinished Business”, cu Vince Vaughn, filmul lui Johnny Depp despre Whitey Bulger, urmatorul film al lui John Wells, cu Bradley Cooper si „High Rise”, regizat de Ben Wheatley.

Filmul „American Sniper” va rula in cinematografele din tara incepand cu data de 23 ianuarie. Pana atunci puteti viziona trailer-ul de mai jos:

[ot-video][/ot-video]

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro