REACTOR: Programul lunii iunie

Afis program ReactorA doua stagiune din existența Reactorului se încheie în iunie cu spectacole adunate din munca ultimelor luni, cu evenimente invitate și o nouă premieră – așa, de final, ca dovadă că motoarele sunt încontinuu turate la Reactor, chiar și în apropierea vacanței de vară.

evenimente recomandate de DISPERSIE#Răspândit Idei

Stagiunea 2015-2016 a adus o maturizare atât a spațiului nostru de creație și experiment, cât și a relației acestuia cu publicul său și cu alte comunități de artiști. Am adăugat două noi platforme: Teen Spirit – dedicată publicului adolescent, pentru care am creat trei spectacole dedicate și inspirate din viețile liceenilor – și platforma de Rezidențe Reactor – cu două proiecte pe rol, care se vor desfășura vara aceasta și ale căror rezultate vă vor fi prezentate la toamnă. Am dat o mână de ajutor la dezvoltarea Rețelei Teatrelor Independente –IndependNet, alături de care am mers prin țară în încercarea de a asigura o mai mare vizibilitate alternativei independente, care crește, se dezvoltă și devine din ce în ce mai diversă și mai organizată. În plus, am lărgit cercul de prieteni ai Reactorului, spectatori sau muzicieni, artiști plastici, fotografi, oameni de teatru care ne-au vizitat din toamna lui 2015 și până acum.

Iunie începe cu o astfel de vizită: vizitatorul se numește Vlad Fosea și își lansează în data de 9 volumul de benzi desenate Mesaje din Cluj. Sâmbătă, 11 iunie, se joacăPanopticon, un spectacol despre închisorile CIA, urmat, duminică, 12 iunie, de Closer, un spectacol invitat despre alt fel de prizonieri, cei ai relațiilor nereușite și ai dorințelor interzise. Săptămâna următoare începe joi, 16, cu Refugii, despre situația persoanelor fără adăpost, și se încheie duminică, 19 iunie, cu Genunchii noștri se ating!, un spectacol despre mecanismele violenței. Între ele, se întâmplă unInstantaneu, episodul 1 din 4 al exercițiului regizoral propus de Lucia Mărneanu: sâmbătă, 18 iunie. A treia săptămână privește spre viitor cu cel mai recent spectacol din Teen Spirit – În viitorul apropiat, miercuri, 22 iunie, continuă cu proiecția specială a festivalului de scurtmetraje International Boat of Culture – joi, 23 iunie, și apoi cu Ovidiu Mihăilescu și concertul Planeta Păpădiilor – sâmbătă, 25 iunie.

Ultima săptămână din lună e dedicată avanpremierei și premierei celui mai nou spectacol Reactor: Istorie subiectivă a fragilității, o coproducție cu Asociația BRUT. Marți, 28 iunie, și miercuri, 29 iunie, vom vorbi așadar despre întrebări fără răspuns, despre griji, anxietate și manipulare, într-un spectacol regizat de Olivia Grecea.

Și cu asta porțile Reactor de creație și experiment se închid pentru două luni, timp în care se vor meșteri în spatele lor lucruri noi de arătat în septembrie. Până atunci însă, pe Petofi Sandor numărul 4 sunteți așteptați toată luna iunie la schimb de reacții!

PROGRAMUL DETALIAT AL LUNII IUNIE

Joi, 9 iunie, ora 20.00

MESAJE DIN CLUJ

Lansare volum de benzi desenate

De: Vlad Fosea

„Mesaje din Cluj” este un proiect comun a doi prieteni foarte buni din copilărie – Vlad Forsea și Olivia Sima – și o regândire a conceptului de roman epistolar. În loc de scrisori, sunt folosite SMS-uri. Lansarea va fi însoțită de o expoziție a unei serii de fotografii Polaroid realizate de către Olvia pe parcursul celor 4 ani în care a locuit în Cluj.
Timp de aproximativ un an, mesajele Oliviei (din Cluj) către Vlad (din București) urmează un oarecare curs logic. Sunt povestite petreceri, beții, absurdități si drame existențiale, iar ilustrațiile acestora sunt impresiile lui Vlad, care se afla la căpătul celălalt al firului. „Mesaje din Cluj” arată faimoasa viață de noapte a orașului dintr-o perspectivă foarte personală și detaliată, suprinzând nu doar atmosfera sa generală, dar și trăirile tipice ale unor studenți plecați la studii în afara orașului natal.
Vlad Forsea (n. 1991 în Brașov) este un tânăr artist grafic care locuiește în București. Absolvent al Universității de Arhitectură și Design Ion Mincu, el e cunoscut mai ales datorită muncii sale de sub pseudonimul Nilu Crocodilu. A colaborat cu publicații precum Revista COMICS și LEX Comics și a expus la Salonul Internațional de Benzi Desenate de la Sibiu în 2014 și 2016.

Sâmbătă, 11 iunie, ora 20.00

PANOPTICON

regia și dramaturgia: Alexandru Istudor

distribuția: Raluca Mara, George Sfetcu, Paul Socol

Trăim într-o lume în care terorismul a devenit o ameninţare perpetuă. Aproape zilnic aflăm despre un nou atentat în urma căruia victimele nu întârzie să apară. În acelaşi timp, trebuie să ne întrebăm cât de departe suntem dispuşi să mergem, ca democraţii, pentru a lupta împotriva acestui fenomen? La ce libertăţi suntem dispuşi să renunţăm pentru a ne simţi în siguranţă?

O producție Reactor de creație și experiment

Duminică, 12 iunie, ora 20.00

CLOSER

de Patrick Marber

spectacol invitat

Traducere: Karina Ştefănescu

Regie: Gelu Badea

Cu:

Alexandra Vanci | Alice

Andrei Dinu | Dan

Dragoş Călin | Larry

Ionela Nedelea | Anna

Closer (1997), analizează relaţiile complexe dintre patru personaje, de-a lungul a câţiva ani: Dan (Andrei Dinu), scriitorul, un tip sensibil şi egoist care trăieşte cu capul în nori; Anna (Ionela Nedelea), fotograful, alege depresia ca mod de viaţă, toate deciziile ei fiind rezultatul direct al acestei alegeri; Larry (Călin Dragoş), dermatologul, în cuvintele sale: “a fucking caveman” şi Alice (Alexandra Vanci), stripteauza, un spirit liber care îşi ascunde nevoia de iubire după un zid de ironie şi sarcasm.
Portretul realizat de Marber, un portret trist al incapacităţii oamenilor de a atinge intimitate spirituală şi sexuală, pare a rămâne la fel de puternic şi pertinent până în ziua de astăzi.
O anatomie brutală a iubirii moderne, piesa pune sub semnul întrebării ipoteza conform căreia adevărul abosult este sănătos într-o relaţie.

Spectacolul a primit Premiul de debut în cadrul Festivalului Național de Teatru Independent.

O producţie a teatrului independent Artscape Baia Mare

Joi, 16 iunie, ora 20.00

REFUGII

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu

Distribuție: Alina Mișoc, George Sfetcu, Paul Socol și Doru Taloș

Refugii este un spectacol care colează perspective diferite asupra evacuărilor forțate și a situațiilor persoanelor fără adăpost din România. Actorii mizează pe jocul între distanțare și implicare, unul care produce discurs critic și care poate conduce mai apoi la dezbatere.
Construit pe metodele devised theatre, spectacolul își propune să familiarizeze publicul cu aceste probleme printr-o reprezentare care își dorește să genereze empatie în rândul spectatorilor.
„Nu ne place când auzim de sărăcie și alte povești nașpa, vrem doar să uităm și să mergem acasă. Să mâncăm, să facem o baie caldă, să ne uităm la televizor, să mergem la masaj, să călătorim, să dormim într-un pat confortabil, vara să dăm drumul la aparatul de aer condiționat, iarna la centrală și totul e ok. ”

O producție Reactor de creație și experiment

Sâmbătă, 18 iunie, ora 20.00

INSTANTANEU #1

Concept: Lucia Mărneanu

Seria Instantaneu presupune prezentarea a câte unui scurt exercițiu regizoral o dată la 2 săptămâni, pe durata lunilor iunie-iulie. Sunt deci 4 astfel de instantanee, fiecare cu o durată 25 de minute, urmate de o discuție cu publicul. Mizând mai degrabă pe plăcerea jocului cu posibilitățile unui studio tip cutie neagră, decât pe finisarea unor spectacole de sine stătătoare, Lucia propune acestă serie ca o deschidere a procesului creativ către public, ca o invitație la a-i descifra coerența, de la un Instantaneu la altul.

Instantaneu #1 va jongla cu convențiile teatrale pornind de la noțiunea de criză colectivă.

Duminică, 19 iunie, ora 20.00

GENUNCHII NOȘTRI SE ATING!

Regia: Cătălin Bocîrnea

După: ”Autorul”, de Tim Crouch

Cu: Balász Bodolai, Cătălin Bocîrnea, Raluca Mara, George Sfetcu

”Un spectacol deosebit de solicitant, atât pentru actori cât și pentru spectatorii prezenți. Fiecare dintre replici este împărțită cu publicul, în așa fel încât întreaga poveste devine una despre intimitate și împărtășire. Fiecare trăire este dăruită publicului pentru a fi trăită. Actorii nu joacă, ei se joacă cu ceilalți, îi includ în joc.

O veritabilă încercare pentru Homo Ludens, pentru schimbul real, în mișcare, care se petrece pe parcursul întregii reprezentații. Da, bla bla bla….Da, bine! Nu scrie nimic de fapt! Nu-i așa?

În fine, nu o să vă ținem aici, legați de scaune pentru o oră și ceva. Puteți să ieșiți la baie, la o țigară. Puteți chiar să nu închideți telefoanele mobile.”

O producție Reactor de creație și experiment

Miercuri, 22 iunie, ora 20.00

ÎN VIITORUL APROPIAT

Text: Petro Ionescu

Regia: Cristian Ban

Cu: Carina Bunea, Cătălin Filip, Timea Udvari, Csepei Zsolt

Spectacolul În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?”

O producție Reactor în colaborare cu Váróterem Projekt, în cadrul unui proiect finanțat de AFCN

Joi, 23 iunie, ora 20.00

INTERNATIONAL BOAT OF CULTURE

Short film festival

Proiecție specială

International Boat of Culture Festival is organized together by Polish and international volunteers. The idea was born from the need both internationals and locals living in Łódź to interact, to socialize, to know each other and to understand the difference and similarities between us. The festival aims at bringing people together through art and culture.

The main purpose of the festival is to raise awareness regarding the international community living in Łódź and  promote intercultural dialog, diversity of cultures, international projects and opportunities. – www.boatofculture.tk

Sâmbătă, 25 iunie, ora 20.00

PLANETA PĂPĂDIILOR

Concert Ovidiu Mihăilescu

Ovidiu Mihăilescu trăiește sub zodia păpădiei… sensibil și vesel,  e luat de vântul folkului și purtat prin toată țara! Ca folkist, iubește personajele: Lili, Ilie, Jeni sau Cowboy-ul Nelu sunt câteva din fațetele sub care iși ascunde mesajele ironice. Alteori vă invită la călătorii în “Țara de foc” sau alături de Magellan… La Cluj, Ovidiu va susține un concert de lansare pentru „Planeta Păpădiilor”, carte care selecteaza cele mai bune 200 de poezii scrise în ultimii 20 de ani. „Vă aștept cu toată dragostea să petrecem o seară de folk, poezie și puf…”

Marți, 28 iunie, ora 20.00 – AVANPREMIERĂ

Miercuri, 29 iunie, ora 20.00 – PREMIERĂ

ISTORIE SUBIECTIVĂ A FRAGILITĂȚII

un spectacol de: Cătălin Filip, Olivia Grecea, Oana Mardare, Ana Cucu Popescu, Timea Udvari
concept și regie: Olivia Grecea
dramaturg: Ana Cucu Popescu
distribuție: Cătălin Filip, Oana Mardare, Timea Udvari

Selecția ȋnseamnă manipulare? Pot să fiu mai bun? Contează ce au făcut părinții mei? Ce sens are atâta suferință? Dacă ȋntrebi poate că ȋți vei răspunde. Sau ȋntrebarea va deveni o mantră personală, ceea ce nu e neglijabil. O veche legendă spune că secretele șoptite ȋn scorbura unui copac și acoperite cu noroi vor rămâne pentru totdeauna ȋn interiorul copacului (In the Mood for Love). Purtătorul lor se eliberează asumându-și simultan secretul.
„Istorie subiectivă a fragilității” este o ȋncercare pur subiectivă, parțială și conștientă de propriile limite de situare a individului ȋn raport cu câteva dintre valorile și discursurile la care e expus, de la care se revendică și care ȋl modelează.

O coproducție Reactor de creație și experiment – BRUT

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe pagina noastră de facebook – www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor

Actualitate

Maraton teatral la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în luna ianuarie

Anul începe cu un extraordinar maraton teatral la Palatul Bragadiru. Captivantul program debutează în 12 ianuarie cu avanpremiera „Testosteron”,...

L.O.S.T.a lansat noul album, „Scars of Tomorrow”

După 21 de ani de activitate, trupa L.O.S.T. a lansat cel de-al patrulea album, intitulat “Scars of Tomorrow”, prezentat...

Tenorul Ştefan von Korch începe anul în “Carmina Burana”, pe 17 ianuarie la Filarmonica de Stat Transilvania din Cluj Napoca

După un sezon de sărbători cu apariţii la Filarmonica din Târgu-Mureş şi Timişoara, dar şi la Teatrul Naţional de...

Spectacolul concert de mare succes „Musical Evolution” se reia la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 18 şi 19 ianuarie

„Musical Evolution” –  grandiosul spectacol concert ce a avut premiera, cu casa închisă, în cadrul Festivalului "Ion Dacian" din...

Tenorul Ştefan von Korch dezvăluie toate faţetele iubirii în concertul “Love Story” pe 13 februarie la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian”

În luna iubirii, îndrăgitul tenor Ştefan von Korch aduce acorduri romantice pe scena Teatrului Naţional de Operetă şi Musical...

Monopera „Vocea umană” va avea premiera la Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian” pe 6, 7 şi 8 februarie

Un nou spectacol concert plin de emoție și intensitate dramatică completează repertoriul Teatrului Național de Operetă și Musical "Ion...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro