“Radio LIVE” – un spectacol de radio tridimensional cu muzică, video, ilustrație și povestiri din viața reală, pe scena eXplore festival #12

Joi, 5 octombrie 2017, ora 20:30, la Teatrul Național “I.L. Caragiale” București, Sala Media, va fi prezentat, în cadrul eXplore festival #12, spectacolul de teatru documentar RADIO LIVE.

Timp de 6 ani, Aurélie Charon, Caroline Gillet și Amélie Bonnin au călătorit în Alger, Teheran, Moscova, Beirut, Tel Aviv, Gaza, Sarajevo, Istanbul, pentru a întâlni tineri inspirați și a le face portrete pentru Radio France, iar în performance-ul “RADIO LIVE“, tinerii din aceste locuri, implicați în societatea civilă, își spun poveștile în direct, în fața publicului.

Pe un ecran mare sunt proiectate desene vii, clipuri video și arhive. Dar, mai presus de toate, sunt create legături între ele. Cuvintele și experiențele circulă între Paris, Moscova, Gaza sau Sarajevo. Nimeni nu trebuie să fie închis în teritoriul său, cuvintele circulă, frontierele sunt desființate și, împreună, reflectăm asupra vieții noastre individuale și asupra modului în care acestea rezonează împreună. O imagine a timpului prezent, în diferite teritorii, conectate, și o imagine a zilelor ce vor urma pentru o nouă generație.

Aurélie Charon este producătorul unei emisiuni radio, numită “Une vie d’artiste” / “O viață de artist”, difuzată în fiecare luni noapte de la ora 23:00 pe France National Public Radio France Culture. O oră de radio în care artiștii sunt invitați pentru spectacole și experiențe. În ultimii șase ani, ea a produs serii documentar despre tineri din Marea Mediterană.

Proiectul a început cu Caroline Gillet și, după trei ani, a urmărit-o cu întrebări despre vise în spații lipsite de democrație. Seria a fost numită “Democrația subterană” (2014, la Téhéran, Gaza, Moscova si Alger, Franța Inter). Ea pregătește în prezent un film despre Gaza. A început un proiect pe termen lung despre tinerii francezi cu “Une série française” (2015 France Inter), “Jeunesse 2016” și “La Bande des Français” pentru Franța 3 (2017). Începând cu 2012, cu RADIO LIVE, ea a adus această generație pe scenă cu Amélie Bonnin și Caroline Gillet.

Caroline Gillet este un producător de documentare, care lucrează pe diferite și adesea inovatoare formate, incluzând radio, TV și transmedia și spectacole live. Din 2011 până în 2013, a realizat un proiect de radio despre tineretul din Marea Mediterană cu Aurélie Charon. Au ajuns, printre alte orașe, în Alger.

“Alger, nouvelle génération” a devenit mai târziu un film și un documentar web. Caroline a produs apoi povestiri despre tineretul european pentru încă doi ani în formă radio și video. Proiectul a fost publicat de Actes Sud: “I like Europe, paroles d’une génération de Porto à Riga”. În 2014 și 2015, ea a produs o emisiune live, “Tea Time Club”, în care a invitat tineri din întreaga lume să dialogheze împreună prin Skype.

Radioshow-ul a fost adaptat pe ecran în 2016. În ultimii trei ani, a creat portrete scurte de radio pentru France Inter: “À ton âge” și “Babelophone” și a lucrat cu tinerii pe scenă pentru “RADIO LIVE” co-produs cu Amélie Bonnin și Aurélie Charon.

Amélie Bonnin este ilustrator, producator de film și director artistic. La intersecția mai multor medii, ea pune cuvinte în imagini, proiecții și povestiri. De-a lungul a patru ani, ea a ilustrat în direct oaspeții radioului Aurélie Charon “L’atelier intérieur” pe postul francez de radio France Culture. Ea a imaginat identitatea vizuală a mai multor proiecte radio (Entretiens avec des hackers pentru Mouv, Welcome nouveau monde și Undeground Democracy for Franța Inter…).

În 2012, a realizat un documentar intitulat “La mélodie du boucher” despre Cristian, un măcelar aproape de pensionare într-un sat rural mic. Filmul a fost difuzat la ARTE TV. După ce a lucrat mai mulți ani ca regizor artistic la agenția 4août, s-a întors ca freelance și, după un curs de scenariu la școala de film “FEMIS”, a început să lucreze la primul său film de lung metraj.

 

Invitații celor 3 artiste, în spectacolul documentar:

Amir Hassan (Gaza / Paris). Amir a sosit în Franța acum 3 ani, a crescut într-o tabără de refugiați lângă plajă, El Shati din Gaza. El a supraviețuit mai multor războaie și unei rachete care, din fericire, nu a explodat atunci când a aterizat în dormitorul său. La vârsta de 18 ani, el a auzit limba franceză pentru prima dată și a decis să o învețe.

Patru ani mai târziu a obținut o diplomă și a fost recunoscut pentru poezia sa scrisă în limba franceză! La vârsta de 20 de ani, a ieșit din Gaza pentru prima dată și a devenit profesor de limbă arabă în Paris. Scrie și în prezent poezie frumoasă și predă limba arabă.

Ines Tanovic (Saraievo). Născută la Mostar, Bosnia, ea este fiica unui tată bosniac și a unei mame croate. Era un copil în timpul războiului bosniac și a fost lovită de o bomba la vârsta de 9 ani. A avut nevoie de doi ani pentru a se merge din nou. Acum trăiește în Sarajevo și este foarte activă în societatea civilă pentru a reconstrui țara: a participat la organizarea adunărilor cetățenești “plenum” care au adus multă dezbatere la Sarajevo în primăvara anului 2014.

Este cea care a pornit inițiativa “Eu sunt muzeul” pentru a readuce la viață viața muzeului de istorie națională în 2015. Ines este de asemenea foarte activă ajutând refugiații de-a lungul traseului prin Balcani.

Vera Kichanova (Moscova/Kiev/Londra). Vera s-a remarcat în 2011, când președintele Medvedev a făcut o vizită universitară falsă în fața unor “falși studenți”. Ea a fost implicată în proteste și a fost arestată de poliție. Ca tânără jurnalistă, ea a scris pentru Novaya Gazeta și site-ul slon.ru, ambele media de opoziție. Vera a fost implicată activ în demonstrații în favoarea democrației și împotriva realegerii lui V.

Putin și a fost din nou arestată de mai multe ori. La 22 de ani, ea a fost aleasă în alegerile municipale la Moscova pentru partidul liberal. Apoi s-a mutat la Kiev, a studiat la Oxford, Marea Britanie, și acum locuiește în Londra.

Spectacolul documentar “RADIO LIVE” este prezentat în cadrul Life Long Burning, în cooperare cu ICI/CCN Montpellier, Institutul Francez București și FranseDanse Orient Express.

 

RADIO LIVE

Teatrul Național “I.L.Caragiale” București, Sala Media

Joi, 5 octombrie 2017, ora 20:30

Concept: Aurélie Charon, Caroline Gillet, Amélie Bonnin

Invitați: Amir Hassan, Ines Tanovic, Vera Kichanova

Durata performance: 50 de minute

 

Bilete:

■ Mystage.ro: https://www.mystage.ro/spectacole/mining-stories-si-radio-live-772

■ Eventbook.ro: https://eventbook.ro/music/bilete-explore-festival-12-mining-stories-radio-live

■ casa de bilete a Teatrului Național “I.L. Caragiale” București

Între artă și prezența corpului, acțiuni și imaginație, referințele istorice și practicile actuale, activismul social și ecologia performanței, eXplore festival iși investighează locul pe harta orașului cu perseverență și voce critică, și transmite virusul curiozității mai departe în țară, la Iași și Arad.

Conceput ca o platformă de reflecţie şi dezbatere artistică a celor mai recente problematici şi direcţii contemporane, eXplore festival este recunoscut ca un festival inovator, care prezintă publicului din România unii dintre cei mai importanţi creatori internaţionali ai momentului – repere coregrafice pentru dansul contemporan, dar şi artişti care propun formate transdisciplinare, ce depăşesc graniţele dintre mai multe domenii de creaţie artistică, aducând în atenţia publicului subiecte importante ale societăţii contemporane.

Cu fiecare ediţie organizată, festivalul îşi propune să contribuie la promovarea dansului şi performance-ului contemporan în rândul publicului larg, având un rol major în ultimii 12 ani în dezvoltarea unui dialog între creatori şi publicul acestora. Totodată, eXplore festival stimulează şi susţine creaţia tinerilor artişti din domeniu, prin activităţi de producţie, prezentare, workshop-uri, dezbateri, conferinţe, şi filme de dans.

■ Producători: Asociația 4Culture și WASP-Working Art Space and Production.
■ Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național –AFCN.
■ Parteneri: ARCUB Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului București și Primăria Capitalei, Institutul Francez, Goethe Institut
■ Mulțumim: Teatrul Național “I.L.Caragiale” București, Muzeul Literaturii Române, Nuzeul Național de Artă al României.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Actualitate

SAMAEL – PASSAGE exclusive SHOW, Quantic 12 decembrie 2024

Acum aproape 20 de ani, elevetienii de la Samael lansau Passage, un album etalon pentru aceasta trupa. Pe 12...

Tarja la Arenele Romane: Program si reguli de acces

 Pe 23 decembrie va asteptam la Arenele Romane in cort incalzit la un show cu Tarja Turunen - Dark...

Grimus intră în studio pentru „Grimus 6” și lansează primul single pe 12 decembrie.

Vești mari pentru fanii Grimus! Una dintre trupele emblematice ale scenei alternative din România, anunță cu entuziasm că a început...

Tenorul Ştefan von Korch dăruieşte poveşti de iarnă pe portativ melomanilor din Bucureşti, Timişoara şi Blaj în luna decembrie

Concerte vocal-simfonice pe scenele Filarmonicilor naţionale, recitalul “Invitaţie la vals” cu casa închisă la Teatrul Naţional de Operetă şi...

Colinde cu Moonlight Breakfast şi Alexandra Ungureanu la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot în această lună

Sărbătorile vin în acorduri de jazz şi refrene de colinde la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot.  Întâlniri muzicale...

Călin Pop lanseazăun nou single: „Îngeri de zăpadă”

Călin Pop, solistul și chitaristul grupului Celelalte Cuvinte, a lansat un nou single intitulat ”Îngeri de zăpadă”   Melodia este disponibilă...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro