Cea de-a 8-a ediție a Timishort, cel mai important festival de scurtmetraje din vestul României a început ieri la Timișoara.
Până duminică, viitoarea Capitală Culturală a Europei oferă posibilitatea spectatorilor de a vedea 77 de scurtmetraje împărțite în 8 secțiuni, 4 dintre ele fiind competiționale.
Deschiderea oficială a festivalului a avut loc aseară la Cinema Timiș, unde a rulat, în avanpremieră în România, filmul “The Man Who Was Thursday”, în prezența actriței Ana Ularu și a regizorului Balazs Juszt, membru al juriului competiției internationale.
Weekendul va aduce la Timișoara un eveniment special gândit pentru iubitorii de film și muzică: o proiecție specială a filmului “Semnul lui Zorro” (1920), acompaniată live de muzica Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni („Iubitorii de Stele”), una dintre cele mai energetice și atractive trupe de pe scena muzicii poloneze modern.
“Semnul lui Zorro” (1920) este primul film care înfățișează aventurile lui Zorro, impunând standardele pentru următoarele filme și devenind o inspirație pentru producțiile viitoare despre răzbunătorul mascat. Regizorul Fred Niblo a realizat o serie de drame clasice de epocă, precum „Ben Hur” și „Cei trei muschetari”, dar “Semnul lui Zorro” (1920) a stabilit standardul de „filme de capă și spadă”, pentru o lungă perioadă.
Filmul înfățișează toate elementele clasice ale genului: o intrigă în ritm alert, dueluri și urmăriri, răsturnări bruște de situație, umor și comic de situație, precum și un protagonist eroic, bine-definit. “Semnul lui Zorro” (1920) își datorează succesul și protagonistului, legendarul Douglas Fairbanks.
Această super-vedetă a începutului secolului XX a devenit cunoscută pentru interpretarea unor eroi de legendă sau din literatură; a jucat personaje precum Robin Hood, d’Artagnan, Don Juan sau Hoțul din Bagdad. Dar interpretarea lui Don Diego de la Vega din “Semnul lui Zorro” a fost cea pentru care e amintit în istoria cinematografiei.
Kochankowie Gwiezdnych Przestrzeni („Iubitorii de Stele”) este una dintre cele mai energetice și atractive trupe de pe scena muzicii poloneze moderne. Trupa combină funk-ul cu reggae și rock-ul garage cu rock-ul psihedelic al anilor ’70. Totul – cu un anume simț al umorului și al ironiei. În ultimii ani, au susținut concerte în multe locuri din Italia, Grecia, Germania, Slovacia și, desigur, Polonia. Acum, e timpul pentru România și Timișoara! Trupa „KGP” e foarte mândră și bucuroasă să prezinte versiunea ei a coloanei sonore a filmului “Semnul lui Zorro” la Festivalul Timishort 2016.
În următoarele zile la Timișoara veți putea vedea 24 de filme de scurtmetraj în Competiția internațională, 11 scurtmetraje în Competiția Națională, 9 scurtmetraje în secțiunea Videorama, 13 scurtmetraje pentru copii, împărțite în două secțiuni Timikids.
Focusul dedicate regizoarei italiene Grazia Tricarico va fi difuzat duminică, 9 octombrie, de la ora 16,00 la Cinema Timiș. După cum v-a obișnuit deja, Timishort rezervă un loc special focusului pe țară. Anul acesta, focusul pe țară se îndreaptă către Portugalia. Cele 6 scurtmetraje vor fi difuzate vineri, 7 octombrie, de la ora 18,00, la Cinema Timiș. Școala invitată în acest an este Şcoala Internaţională de Cinematografie şi Televiziune (EICTV) din Cuba.
Selecția prezentată va cuprinde 5 scurtmetraje, prezentate duminică, 9 octombrie, de la ora 14,00, la Cinema Timiș. Festivalul invitat anul acesta este „ShortWaves” din Poznań, Polonia. Directorul artistic Szymon Stemplewski va părezenta anul acesta la Timișoara 4 scurtmetraje. Sâmbătă, 8 octombrie, de la ora 16,00 la Cinema Timiș.
Pe toată durata festivalului, la Casa Artelor, va avea loc atelierul Timishort Film Lab, ce are ca scop promovarea educaţiei cinematografice în mediul local si național. Timp de 4 zile participanţii la proiect iau contact cu traineri de top, dar si cu lumea filmului din interior, parcurgând intensiv toate etapele realizării unui film, de la idee la realizare.
Tot pe toată durata festivalului, la Sala 2 a TNT va avea loc expoziția foto “Omul Cameleon”, semnată de Cristian Radu Tanța. La Casa Artelor va avea loc o altă expoziție foto, semnată de Daniela Schinderman și intitulată “Oculus”. Cele două expoziții au ca scop promovarea unor artiști locali în cadrul unor evenimente conexe.
Nu în ultimul rând, Timishort 2016 organizează două dezbateri: ”Influențele Culturale ale Cinemaului”, duminică, la Sala Studio de la Casa Artelor, de la ora 12:00 și “Cum cinemaul modelează societatea”, vineri, 7 octombrie 2016, 11:30, Casa Artelor.
Programul integral și descrierea evenimentelor Timishort le găsiți pe www.timishort.ro
Bilete și abonamente:
Abonamentele care conferă accesul la toate evenimentele Timishort 2016 se pot procura joi, 6 octombrie 2016, la Cinema Timis, în număr limitat de 150 de bucăți. Prețul unui abonament este de 30 lei.
Biletele pot fi achiziționate înainte de fiecare proiecție la cele două locații, Cinema Timiș și Sala 2 a TNT. Prețul unui bilet este de 5 lei/calup.
Party-uri festivalului, la care puteți să-i cunoașteți pe membrii juriului, regizorii invitați și echipa festivalului, au acces liber.
Proiecțiile dedicate copiilor și Ceremonia de premiere a festivalului au intrare liberă.
Biletul la proiecția filmului mut “The Mark of Zorro” cu acompaniament musical live al trupei Space Lovers (Polonia) costă 10 lei.Cea de-a 8-a ediție a celui mai important festival de scurtmetraje din vestul României va avea loc anul acesta în perioada 6-9 octombrie, la Cinema Timiș și la Sala 2 a Teatrului Național din Timișoara.
Timishort este organizat de Asociația Româna a Filmului Independent (ARFI) din Timișoara cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Timișoara și al Centrului Național al Cinematografiei.
Parteneri: Institutul Cultural Român, Institutul Polonez București, Ambasada Portugaliei în România, Casa Artelor Timișoara, Electronic Resistance Timișoara, Music Service Timișoara.
Parteneri media: Digi24, DigiFilm, TVR Timișoara, Radio România Cultural, Radio România Timișoara, Zile și Nopți, liternet.ro, cnefan.ro, sub25