Luna martie e, pentru Reactor, cea mai importantă din an. Nu numai pentru că se simte venind primăvara, ci și pentru că acum sărbătorim lansarea spațiului unde, lună de lună și săptămână de săptămână, vă așteptăm cu experimente și reacții culturale. Pentru că nu ar exista Reactor fără publicul reactiv, programul acestei luni îi va fi dedicat: după fiecare spectacol, spectatorii vor fi invitați să rămână alături de echipa artistică la un pahar de vin și o discuție prietenească. În plus, mai adăugăm o regulă de joc: 1+1=1. Adică… vii la spectacol cu un prieten care nu a mai intrat niciodată în Reactor și plătiți împreună un singur bilet!*
Surprizele nu se termină aici. După începutul promițător de anul trecut, proiectulTeen Spirit revine cu o nouă producție dedicată adolescenților – În viitorul apropiat, în regia lui Cristian Ban, pe un text de Petro Ionescu. Spectacolul vorbește despre una dintre preocupările principale ale liceenilor, una înconjurată de curiozitate, dar și de teamă: ziua de mâine.
În plus, în cadrul proiectului Focus Atelier al Asociației Reciproca, Reactorgăzduiește două evenimente care fac legătura între teatru și educație: dezbatereaPedagogia teatrală. Teatrul copiilor și al adolescenților, în prezența invitaților de laCentrul Educațional Replika din București, și spectacolul Amintiri din epoca de școală, o producție A.D.O. și Teatrul de Comedie, pe un text de Mihaela Michailov, regizat de Radu Apostol.
Programul lunii continuă cu spectacole mai vechi (nu mai mult de 2 ani!) sau mai noi (nu mai puțin de 2 luni!): Genunchii noștri se ating, un spectacol care implică spectatorii în poveste, Nu cred că o să îmi treacă vreodată, unul dintre cele două produse ale primei ediții Teen Spirit, 9 din 10 – despre situațiile absurde și frustrante care se nasc atunci când societatea încearcă să își toarne cetățenii în același tipar ”de succes”, Panopticon – o dramatizare a rapoartelor CIA despre tehnicile proprii de tortură și Provizoriu – spectacolul care încearcă să pună reflectorul pe oamenii invizibili de lângă noi. Nu lipsesc nici improvizatorii de la Just Push Play, cu un arsenal nou-nouț de glume și scenarii.
Programul acestei luni, bogat, variat și reprezentativ pentru ceea ce înseamnăReactor de creație și experiment, e rezultatul a doi ani de reacții intense, de acumulări de energie și scântei de inspirație, de aventuri împărtășite cu un public tot mai numeros și mai cald, și de cel mai bun tip de muncă – cel căruia îi știi scopul și îi vezi rezultatele. Vă așteptăm să îl descoperiți!
*excepție fac spectacolele Just Push Play
Sâmbătă, 5 martie, ora 16.00
PEDAGOGIE TEATRALĂ. TEATRUL COPIILOR ȘI ADOLESCENȚILOR
Dezbatere cu echipa artistică a Centrului Educațional Replika
În cadrul Focus Atelier
Sâmbătă, 5 martie, ora 19.00
AMINTIRI DIN EPOCA DE ȘCOALĂ
Text: Mihaela Michailov
Regie: Radu Apostol
Cu: Katia Pascariu, Alexandru Potocean
Scenografie: Maria Mandea
Coregrafie: Paul Dunca
Muzica: Jak Neumann
„Amintiri din epoca de școală” este spectacolul rememorării unor fragmente de istorie personală, unor întâlniri cu noi mici, cu noi la școală, în bănci și la tablă, cu fricile, greșelile, tăcerile și așteptările noastre, cu minutele în care am visat cai verzi pe pereții claselor în care profii și profele ne-au ridicat în picioare pentru că n-am fost atenți. Pentru că n-am fixat ecuația. Pentru că n-am dat răspunsul corect. Pentru c-am vorbit neîntrebați. Pentru că ne-am uitat la lună în loc să ne uităm la tablă. „Amintiri din epoca de școală” este un spectacol profund subiectiv și, în același timp, reflexiv și critic la adresa sistemului de educație din România.
O producție Asociația A.D.O. (Artă pentru drepturile omului), Teatrul de Comedie
Un spectacol invitat în cadrul Focus Atelier
Duminică, 6 martie, ora 19.00
GENUNCHII NOȘTRI SE ATING!
Regia: Cătălin Bocîrnea
După: ”Autorul”, de Tim Crouch
Cu: Balász Bodolai, Cătălin Bocîrnea, Raluca Mara, George Sfetcu
”Un spectacol deosebit de solicitant, atât pentru actori cât și pentru spectatorii prezenți. Fiecare dintre replici este împărțită cu publicul, în așa fel încât întreaga poveste devine una despre intimitate și împărtășire. Fiecare trăire este dăruită publicului pentru a fi trăită. Actorii nu joacă, ei se joacă cu ceilalți, îi includ în joc.
O veritabilă încercare pentru Homo Ludens, pentru schimbul real, în mișcare, care se petrece pe parcursul întregii reprezentații. Da, bla bla bla….Da, bine! Nu scrie nimic de fapt! Nu-i așa?
În fine, nu o să vă ținem aici, legați de scaune pentru o oră și ceva. Puteți să ieșiți la baie, la o țigară. Puteți chiar să nu închideți telefoanele mobile.”
O producție Reactor de creație și experiment
Duminică, 13 martie, ora 19.00
NU CRED CĂ O SĂ ÎMI TREACĂ VREODATĂ
Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Cu: Raul Coldea, Oana Mardare, Doru Taloș
Trei petreceri organizate de trei adolescenți încep în același timp și ajung să se suprapună, iar scena devine un spațiu al confesiunilor. Experiențele personale ale celor trei performeri sunt ficționalizate și creează împreună o dramaturgie a fragilității.
„Cine ne spune și nouă care e treaba cu noi? De ce nu știm ce urmează să facem? De ce nu contăm niciodată decât în nenorocita aia de bancă? De ce nu contăm decât pentru noi înșine în serile de vineri, când școala s-a terminat și tot tre’ să răspundem la tot felul de întrebări?”
O producție Reactor de creație și experiment
Vineri, 18 martie, ora 19.00 – AVANPREMIERĂ
Duminică, 20 martie, ora 19.00 – PREMIERĂ
ÎN VIITORUL APROPIAT
Text: Petro Ionescu
Regia: Cristian Ban
Cu: Carina Bunea, Cătălin Filip, Timea Udvari, Csepei Zsolt
Spectacolul În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.
”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?”
O producție Reactor în colaborare cu Váróterem Projekt, în cadrul unui proiect finanțat de AFCN
Joi, 24 martie, ora 19.00 și 21.00
JUST PUSH PLAY
Spectacol de improvizație
Cu: Dragoș Muscalu, Bogdan Bob Rădulescu, Robert Pavicsits, Matei Rotaru
Totul se construiește pe loc, fără regizor, fără scenariu.
Telecomanda e în mâna publicului.
So… JUST PUSH PLAY!
Vineri, 25 martie, ora 19.00
9 DIN 10
Dramaturgia: Ana Cucu-Popescu
Regia: Leta Popescu
Cu: Oana Hodade, Oana Mardare, Doru Taloș
Chestionând limbajul specific cărților motivaționale, 9 din 10 este rezultatul unui proces de lucru de tip devised theatre, având la bază un scenariu colectiv, bazat pe improvizațiile actorilor, coordonat de dramaturgul Ana Cucu-Popescu, sub regia Letei Popescu. Spectacolul confruntă publicul cu realitatea îndoielnică a statisticiilor abracadabrante de astăzi, o realitate aflată la limita dintre fake şi true, la limita dintrehow to be… şi be yourself!.
Sâmbătă, 26 martie, ora 19.00
PANOPTICON
Regia și dramaturgia: Alexandru Istudor
Cu: Raluca Mara, George Sfetcu, Paul Socol
Spectacolul a fost inspirat de un raport al Senatului American, dat publicităţii în decembrie 2014, prin care s-a recunoscut faptul că CIA a torturat, timp de ani de zile, suspecţi de terorism în centre secrete de detenţie din jurul lumii cu scopul de a extrage informaţii. După toate datele, un astfel de centru ar fi existat şi în România. În cea mai mare parte, spectacolul ia forma unui interogatoriu, într-un centru de detenţie secret, în care un suspect de terorism este interogat de către doi anchetatori şi supus la o serie de torturi şi abuzuri.
O producție Reactor de creație și experiment
Joi, 31 martie, ora 19.00
PROVIZORIU
Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu
Cu: Cătălin Filip, Doru Taloș, Diana Nedescu/Oana Mardare
Video design: Cosmin Nicoară și Ana Vîjdea
Asistență de regie: Valeriu A. Cuc
Provizoriu este un spectacol orientat pe procesul de lucru, care tratează tema invizibilității sociale. Spectacolul încearcă să ficționalizeze și să facă vizibile biografiile celor care există doar în statisticile instituțiilor. Ironic și percutant, Provizoriu se adresează tuturor celor care trec pe lângă noi în fiecare zi și despre care alegem să nu știm nimic.
“Dacă mi-ar părea sincer rău să plec din orașul ăsta și aș avea ocazia să o fac, aș pleca doar de dragul suferinței. Să văd cum e să îți fie dor de un loc. Și când m-aș întoarce, să le fie tuturor dor de mine și să ne bucurăm de revedere.”
O producție Reactor de creație și experiment
______________________________
Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe pagina noastră de facebook – www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.
Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor