Programul lunii noiembrie la Reactor

reactor-de-creatie-si-experiment-cluj-696x509Noiembrie vine la Reactor cu spectacole bune,  de-ale casei sau invitate, cu o premieră, un concert și o lectură, iar asta doar la o primă vedere!

eveniment recomandat de DISPERSIE#Răspândim Idei

Începem luna cu Ada Milea & friends într-un Concert’n  cartier, special și exclusiv pentru vecinii din Mărăști – în cadrul unui proiect Com’on Cluj. Continuăm cu În viitorul apropiat, care se joacă de data aceasta într-un cadru special – în Festivalul Temps d’Images, pe 13 noiembrie. Chiar a doua zi, încheiem prima ediție Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică, cu premiera spectacolului Proteine fluorescente, pe un text scris în iulie la Reactor de unul dintre cei cinci autori rezidenți. În aceeași săptămână, pe 17, primim în vizită,  tot în cadrul unui proiect Com’on Cluj, spectacolul Ashes Afar, în regia lui Bobi Pricop – o producție lăudată și răs-lăudată de presa internațională. Următoarea zi, Genunchii noștri se ating!, într-un spectacol care șterge barierele dintre public și performeri, și imediat după, lecturăm din nou Tatăl meu, preotul, de Gabriel Sandu, un alt text scris în iulie în cadrul Drama 5 – de data aceasta evenimentul face parte din Serile Filmului Gay.

Săptămâna următoare vin, unul după altul: Dispariția, într-o distribuție nouă (bine ai venit, Csepei Zsolt!), proaspătul via negativa și Docuanimal, spectacolul uneia dintre echipele noastre de rezidenți din cadrul proiectului Fresh Start.

În sfârșit, ultima zi a lunii marchează și prima colaborare a Reactorului cu Festivalul Internațional de Teatru Interferențe, prin găzduirea spectacolului Toys: A Dark Fairy Tale, de Saviana Stănescu, în regia lui Gábor Tompa.

PROGRAMUL DETALIAT AL LUNII NOIEMBRIE

Vineri, 7 noiembrie, ora 21.00

CONCERT’N CARTIER

Un proiect Com’on Cluj

Cu: Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Anca Hanu, Cristian Rigman, Sânziana Tarța

Ada Milea & team cântă pentru locuitorii cartierului Mărăști!

Spiritul comunitar se poate dezvolta prin diferite întâlniri între oamenii care aparțin aceleași comunități și care împărtășesc, dincolo de un spațiu comun, interese comune. De multe ori inițiativele culturale alternative trec neobservate în rândul publicului larg, obișnuit cu un alt tip de oferta culturală. Prin organizarea unui eveniment gratuit, de calitate, într-un spațiu cultural independent din cartierul Mărăști, ne dorim facilitarea unei întâlniri între locuitorii aceluiași cartier.

Un proiect finanțat de Com’on Cluj-Napoca

Intrarea liberă, pe bază de rezervare.

Duminică, 13 noiembrie, ora 19.00

ÎN VIITORUL APROPIAT

În cadrul Festivalului Temps d’Images

regia: Cristian Ban

dramaturgia: Petro Ionescu

cu: Carina Bunea, Cătălin Filip, Timea Udvari, Csepei Zsolt

Spectacolul În viitorul apropiat vorbește despre frica de viitor, punând accentul pe imprevizibilul situațiilor scenice. Abordarea acestei teme blochează spectatorul într-un spațiu care sfidează trecerea firească a timpului și aduce în prim plan joaca și absurdul.

”Ce vei face mâine? Ce vei face după ce pleci de aici? Cum ai vrea să își amintească oamenii de tine?”

O producție Reactor în colaborare cu Váróterem Projekt

Luni, 14 noiembrie, ora 19.00

PROTEINE FLUORESCENTE

PREMIERĂ

Regie: Leta Popescu

Text: Alexandra Pâzgu

Scenografie colectivă

Consultant scenografie: Radu Lărgeanu

Sound: Mihai Moș

Cu: Alexandra Caras, Bianco Erdei, Cătălin Filip, Oana Mardare, Doru Taloș

Textul a fost scris ca o cercetare și documentare artistică a orașului Cluj, pe parcursul lunii iulie 2016, când autoarea a participat la rezidența de scriere dramatică Drama 5.
„Proteinele fluorescente sunt organisme din adâncul oceanului „care luminează nu de dragul poeziei vizuale, ci de foame”. Alexandra Pâzgu reușește în textul ei să combine micro și macro universuri ca noi, spectatorii, să ne uităm și să conștientizăm încă o dată că suntem atât de mici într-o lume atât de… mică. Ce e fascinant însă e că lucrurile nu sunt deloc pesimiste. Și că oricât de mici am fi, noi, oamenii, luminăm din când în când. De foame, de sete, de iubire, de război. Toate sunt spuse într-un poem transformat într-un spectacol care îndeamnă la a trage aer în piept și a spune, în gând, „e bine”.” Leta Popescu

O producţie a Reactor de creație și experiment, în cadrul proiectului Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică

Proiectul Drama 5 este co-finanțat de AFCN – Administrația fondului Cultural Național și realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca

Joi, 17 noiembrie, ora 19.00

ASHES AFAR

Spectacol prezentat în cadrul unui proiect Com’on Cluj

Regie: Bobi Pricop

Text: Andreea Borțun

Traducere: echipa Vanner Collective

Cu: Crissy O’Donovan și Liviu Romanescu

Un cuplu. O valiză. Un joc pierdut. O amintire re-jucată. Când Aine își pierde memoria, Mihail construiește o formă de terapie pentru a o aduce înapoi. Dar terapia cu cel pe care-l iubești poate deveni un joc extrem de alunecos. Ce se întamplă atunci când regula se schimbă? Ashes Afar pătrunde aspectele socio-politice, cu o doză ridicată de umor negru. Descoperiți viețile din interiorul acestui cuplu de tineri imigranți și vedeti cum se dezvăluie în această poveste fragmentată, ce vorbește despre dragoste, amintiri și pierderea amândurora.

Intrarea liberă, pe bază de rezervare

Vineri, 18 noiembrie, ora 19.00

GENUNCHII NOȘTRI SE ATING!

Regia: Cătălin Bocîrnea

După „Autorul” de Tim Crouch

Cu: Balász Bodolai, Cătălin Bocîrnea, Raluca Mara, George Sfetcu

Un spectacol deosebit de solicitant, atât pentru actori cât și pentru spectatorii prezenți. Fiecare dintre replici este împărțită cu publicul, în așa fel încât întreaga poveste devine una despre intimitate și împărtășire. Fiecare trăire este dăruită publicului pentru a fi trăită. Actorii nu joacă, ei se joacă cu ceilalți, îi includ în joc.

O producție Reactor de creație și experiment

Sâmbătă, 19 noiembrie, ora 19.00

TATĂL MEU, PREOTUL

Spectacol-lectură în cadrul Serilor Filmului Gay

Text: Gabriel Sandu

Regia: Olivia Grecea
Cu: Cristina Bodnărescu, Adrian Filimon, Cătălin Filip, Cosmin Stănilă

Pornind de la o întâmplare reală, piesa explorează schimbarea dramatică a dinamicii într-o familie unde tatăl preot a strâns semnături pentru modificarea Constituției împotriva căsătoriei dintre două persoane de același sex, iar fiul lui îi mărturisește că este homosexual.

Text scris în cadrul proiectului Drama 5 – rezidențe de scriere dramatică

Vineri, 25 noiembrie, ora 19.00

DISPARIȚIA

Spectacol de teatru

Regia: Leta Popescu

Text: Alexa Băcanu

Cu:Carina Bunea, Alexandra Caras, Cătălin Filip, Alina Mișoc, Endre Racz/Csepei Zsolt, Timea Udvari

Pornind de la un eveniment concret – dispariția unui elev – spectacolul urmărește reacțiile, relațiile și modul de raportare la lume a cinci adolescenți aduși împreună de circumstanțe și nu de afinități. Deși în ierarhia clară a liceului aceștia ocupă locuri fixe, diferențele dintre ei sunt superficiale – dincolo de ele, sunt uniți de aceeași perspectivă asupra figurilor de autoritate care îi limitează, asupra educației care vrea să îi modeleze după un anumit tipar, asupra mass-media care oferă spectacole absurde în căutare de rating.

O producție Reactor de creație și experiment în parteneriat cu  Reciproca și  Váróterem Projekt

Sâmbătă, 26 noiembrie, ora 19.00

VIA NEGATIVA

Spectacol de teatru

Concept și dramaturgie: Raul Coldea și Petro Ionescu

Muzică: Fluidian

Distribuție și texte de: Alexandra Caras, Bogdan Gontineac, Denisse Moise și George Sfetcu

via negativa aduce în discuție relația dintre individ și avatarurile sale, chestionând teme ca relația oamenilor cu tehnologia sau condițiile de muncă în capitalism.
Construit după metoda teatrului devised, spectacolul este rezultatul unui laborator în care echipa de lucru a încercat să răspundă la întrebări precum De ce alegem să ne izolăm? Cum ne implicăm în societate? sau Ce anume ne face să devenim activi în societate?
via negativa oferă o perspectivă în care acțiunile se definesc prin absență, lipsă sau inactivitate.

O producție Reactor de creație și experiment

Duminică, 27 noiembrie, ora 19.00

DOCUANIMAL

Spectacol de teatru

Regia: Olga Macrinici
Dramaturg: Emőke Bodor și Olga Macrinici
Scenograf: Denisa Berceanu

Cu: Andreea Ajtai, Oana Nemeș și Paul Sebastian Popa

Sunt animalele ființe inferioare oamenilor? Știm întotdeauna care sunt necesitățile animalelor noastre? Le acordăm suficientă atenție? Care este motivația noastră reală atunci când ne alegem un șarpe, o iguană sau un câine ca și animal de companie? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care spectacolul Docuanimal încearcă să răspundă, surprinzând atitudinea și poziția oamenilor în relație cu animalele pe care le întâlnim în fiecare zi. Realizat în urma unui proces de documentare, spectacolul s-a construit pe baza materialelor obținute în interviuri cu persoane a căror activitate implică direct animalele, precum și din poveștile oamenilor de lângă noi, a căror viață s-a schimbat odată cu apariția unui animal de companie.

Spectacol realizat în cadrul proiectului Fresh Start – rezidențe de creație

Miercuri, 30 noiembrie, ora 22:00

TOYS: A DARK FAIRY TALE

În cadrul F.I.T. Interferențe

Regia: Gábor Tompa

Text: Saviana Stănescu

Cu: Júlia Ubrankovics, Tünde Skovrán

Asistent de regie: Kate Jopson

Costumele: Elisa Benzoni

Sunetul: Kate Jopson

Decorul & light design: Gábor Tompa

Consultant tehnic: JR Bruce

Relații publice: Nóra Feldman

Grafica: Ágnes László

Shari s-a născut într-o ţară sfâşiată de război, trăiește și se îngrijește singură. Clara a crescut în New York, aparent având de toate. Aceste două personaje foarte diferite, care au dus alte vieţi, pornesc într-o călătorie suprarealistă pentru a se întâlni față-n față într-o întâlnire explozivă și pentru a descoperi un secret comun din trecutul lor. În această dramedy, scrisă de premiata Saviana Stănescu, punem cap la cap piesele unei vieți sfâșiate de război, în timp ce personajele – identităţile noastre alternative – se reîntâlnesc după 30 de ani. Cu umor şi suspans, artistele aduc imaginile eclectice ale scenei artistice din Los Angeles în Europa. Prin explorarea identității, TOYS se întreabă în cele din urmă ce înseamnă să aparţii.

O producție J.U.S.T. Toys Productions (Statele Unite ale Americii)

______________________________

Mai multe detalii despre programul Reactor puteți găsi pe pagina noastră de facebook – www.facebook.com/ReactorCluj sau pe site-ul www.reactor-cluj.com.

Rezervări: http://www.reservr.net/u/reactor

reactor-cluj-571x800

Actualitate

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

JAZZ SYNDICATE FESTIVAL îl aduce pe AVISHAI COHEN la Palatul Bragadiru – Sala Teatrului Godot pe 15 noiembrie

Pentru pasionati de jazz, showul sfârşitului de an va avea loc la Palatul Bragadiru: AVISHAI COHEN, una dintre cele...

Concert MEŞTERII ROCK pe 14 noiembrie la The Pub Universităţii

Pe 14 noiembrie 2024 în ambianţa elegantului club de la Universitate vor avea loc două eveniment ce au în...

REGULI DE ACCEST ŞI CONDUITĂ “HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST”. OASPETE SPECIAL ESTE VIOLONISTA RUSANDA PANFILI

Artista scenograf şi regizor de film, Mariana Pachis, va modela in nisip cadre impresinante din celebrele pelicule! Producțiile Sand...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro