Premieră semnată AndriyZholdak la Naționalul craiovean: FEMEIA MĂRII de Henrik Ibsen

Bine-cunoscutul regizor ucrainean de renume internațional Andriy Zholdak se află în această perioadă la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, unde montează piesa „Femeia mării” a celebrului autor norvegian Henrik Ibsen.Primele reprezentații vor avea loc în datele de 5, 6, 11 februarie 2022, ora 18:00, în Sala „Amza Pellea” a teatrului.

 Câștigător al Premiului UNESCO pentru arte performative (2004) dar și al celebrelor Premii Masca de Aur (Rusia) și OPER (Germania), regizorul ucrainean de teatru și operăAndriy Zholdak montează pentru prima dată la Naționalul craiovean la propunerea domnului George Banu, Președinte de Onoare al AICT – Asociația Internațională a Criticilor de Teatru și consilierul artistic al proiectului „Femeia mării”.

Andriy Zholdak a pus în scena Rosmersholm, o altă piesă de Ibsen, unde simbolism și realism, de asemenea, se conjugă. Acum el se confruntă cu Femeia mării și apetitul insațiabil de nemărginire a acestei eroine crescute pe un far în mijlocul apei și eșuată pe malul unui mediocru fiord. Zholdak mobilizează resursele teatrului pentru a materializa „nevoia de altundeva”. Nevoia vitală… iar, pentru el, nevoia de teatru.

George Banu

Spectacolul Femeia mării de Henrik Ibsen în traducerea lui Valeriu Andriuță și versiunea scenică a Ioanei Mălău îi are în distribuție pe actorii Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu și Roxana Mutu.

Regia, co-scenografia, light-design-ul și ilustrația muzicală sunt semnate de către Andriy Zholdak,  decorul și creația video poartă semnătura lui Danilo Zholdak, costumele sunt semnate Yan Zholdak, iar muzica poartă amprenta lui Valentyn Silvestrov.

În 1888, Ibsen a scris Femeia mării; suntem acum în 2022. Au trecut 134 de ani… timpurile și semnificațiile și formele s-au schimbat parțial, dar în unele locuri au avut loc fracturi și schimbări tectonice: în mentalitatea oamenilor și mai ales cea a femeilor. Ellida mea este în viață astăzi, o întâlnesc adesea în diferite orașe și țări în care călătoresc… Această Ellida de astăzi a moștenit de la prima Ellida (strămoșul-Ellida) aceeași ,,boală a mării”… aceeași naștere extraterestră… „sufletul” care într-un incubator ascunde și are cusut adânc în el „alteritatea”. Ellida l-a primit ca testament, de la forțe superioare, prin calea Destinului și servește drept protecție împotriva oamenilor… care se află în preajmă, care o iubesc sau o disprețuiesc. În plasma ei, în mintea ei, care nu este una obișnuită, mișcă milioane și miliarde de neuroni care nu oglindesc lumea exterioară sau realitatea… ci viitorul oamenilor.

Andriy Zholdak

 Dramaturgul norvegian Henrik Ibsen (1828 – 1906) este unul dintre reprezentanţii dramei de idei din literatura mondială.  Inițiator al curentului modernist în teatru, Ibsen este unul dintre cei mai influenți dramaturgi ai timpurilor sale, fiind cel mai frecvent jucat autor din lume, după Shakespeare. Respins şi neînţeles în Norvegia, Ibsen a trăit timp de 27 de ani în străinătate, în Italia şi Germania, revenind la Oslo de-abia în anii 1890.

 

Trebuie să ne apropiem încet de Ibsen, una dintre cele mai complexe personalităţi literare. Ibsen e un realist înverşunat şi cu toate acestea opera lui e îmbibată de poezia şi de avântul romantismului.

Liviu Rebreanu

PiesaFemeia mării / Fruen fra havet (1888) este scrisă în Germania, iar premiera absolută a avut loc la Teatrul Christiania, pe 12 februarie 1889.

 

Piesa lui Ibsen e o capodoperă. Aici marele scriitor norvegian pleacă de la contextul cunoscut al unei familii nordice, context realist în care injectează cu geniu forța simbolului. Femeia mării  asociază cele două dispoziții opuse și dezvăluie  sfâșierile unor personaje care, toate, își afirmă nevoia de altundeva. Nimeni nu e aici la locul lui și, într-un fel, confirmă titlul celebru al unui roman de Milan Kundera –  Viața este altundeva.  Acest apetit de îndepărtare e sursa de suferință, dar totodată semn de rezistență căci fiecare, de la tinerele fete la protagonista piesei se sufocă în cadrul domestic, în satul izolat și își dorește accesul la un alt orizont, departe, altundeva. Străini în mijlocul cadrului cotidian, ei nu privesc decât spre un alt orizont … orizont dorit, dar periculos. Să le ascultăm visele și să le împărtășim nostalgiile.

George Banu

 

 despre regizorul Andriy Zholdak

Andriy Zholdak, regizor ucrainean de teatru și operă, născut la Kiev, a studiat regia de teatru la Moscova, la clasa profesorului Anatoli Vasiliev. A pus în scenă spectacole de teatru și operă în Ucraina, Franța, Rusia, România, Germania, Elveția, Finlanda, Suedia, Macedonia, Belgia, Polonia, Muntenegru.

 

Prelegerile sale pe teme precum „Actorul viitorului“ și “Quantum Teatru” dar și atelierele speciale care disecă Arta Actoriei au fost ținute în Brazilia, Japonia, Italia, Spania.

 

A primit Premiul UNESCO pentru arte performative în 2004, Premiul Masca de Aur la categoria Cel mai bun spectacol de operă și Cel mai bun regizor pentru montarea sa cu „Evgheni Oneghin” de P.I. Ceaikovski la Teatrul Mihailovski din Sankt Petersburg în 2014, iar în 2016, tot Premiul Masca de Aur la categoria Cel mai bun Ansamblu, pentru spectacolul „Trei surori” de A.P. Cehov la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, iar la ediția 2022 a Premiilor Masca de Aur este nominalizat la categoria cel mai bun regizor pentru spectacolul „Nana” după Émile Zola, montat tot la Teatrul Alexandrinski din Sankt Petersburg, spectacol care mai are și alte patru nominalizări.

 

Montarea sa cu opera Vrăjitoarea de Ceaikovski la Opera din Lyon a fost declarată cel mai bun spectacol din 2019 la Premiile OPER din Germania și nominalizată pentru cea mai bună producție la Premiile Mondiale OPER din 2020.

 

Cea mai recentă producție montată de Zholdak esteopera Castelul Prințului Barbă-Albastră a lui Bartók la Opera din Lyon,  Franța, în primăvara lui 2021.

 

Femeia mării

de Henrik Ibsen

Traducerea: Valeriu Andriuță

Versiunea scenică: Ioana Mălău

 

Regia, co-scenografia, light-design-ul, ilustrația muzicală: Andriy Zholdak

Asistent de regie: Valeriu Andriuță

Decorulși creația video: Danilo Zholdak

Costumele: Yan Zholdak

Muzica:  Valentyn Silvestrov

 

Translator: Corina Druc

Consilier artistic al proiectului: George Banu

 

Cu: Costinela Ungureanu, Nicolae Vicol, Angel Rababoc, Raluca Păun, Petronela Zurba, Cătălin-Mihai Miculeasa, Cătălin Vieru, Irina Danciu, Roxana Mutu.

* spectacol recomandat persoanelor peste 18 ani

 

Biletele se pot achiziționa atât online, direct din site-ul instituției www.tncms.ro cât și în format fizic, de la agenția teatrală.

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

Având în vedere reglementările legale în vigoare, participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, cât și pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS- CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, participarea este permisă și persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

 

Contact Agenția teatrală:
Strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 11, în clădirea teatrului
Telefon: 0251.413.677
Program: Luni – Vineri: 11:00 – 19:00;  Sâmbătă – Duminică: 12:00 – 19:00

 

TEATRUL NAȚIONAL „MARIN SORESCU” CRAIOVA

https://tncms.ro

https://www.facebook.com/tncms.oficial

https://www.instagram.com/teatrul_national_craiova

Actualitate

Apocalyptica plays Metallica vol 2 la Sala Palatului

Multa lume a venit miercuri pe seara la Sala Palatului, unde Apocalyptica a urcat pe scena sa prezinte volumul...

Concert Till Lindemann la Romexpo

Till Lindemann va susține un concert la Romexpo din București, joi, 4 decembrie 2025, in cadrul "Meine Welt Tour 2025 ". Aesthetic Perfection vor deschide concertele...

Noi confirmari pentru REF 2025: Katatonia, Counterparts, Rivers Of Nihil, Blood Fire Death, While She Sleeps, Me And That Man si Dying Fetus

Katatonia Pe parcursul a treizeci de ani și 11 albume de studio incredibile, Katatonia nu s-a ferit niciodată de evoluție. Baza...

HANS ZIMMER’S MUSIC LIVE IN BUCHAREST

Sambata dupa pranz, undeva pe la orele 16.30, am avut sansa sa particip la unul dintre cele 4 concerte...

Tenorul ŞTEFAN von KORCH cântă din nou CARMINA BURANA în România, la Palatul Culturii din Bistriţa-Năsăud pe 17 noiembrie

Melomanii din Bistriţa au ocazia să îl asculte pe tenorul Ştefan von Korch, recunoscut pentru interpretarea din Carmina Burana în...

“Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă,” care va fi gazduita pe 18 noiembrie la Teatrul national – Sala Pictura.

Spectacolul “Ups…mi-a intrat AMANTA-n casă” – o savuroasă comedie cu mare succes la public, va avea pe 18 noiembrie...

Ce mai este nou?Citeste
www.roevents.ro

Recomandările redacțieiStiri
www.roevents.ro