Plângere penală a Asociației Dăruiește Viață împotriva Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, deoarece nu a solicitat asistență în cadrul mecanismului UE în tragedia Colectiv
Incendiul din Club Colectiv a produs o emoție puternică în rândul opiniei publice, generând controverse privind modul de intervenție a autorităților și corectitudinea deciziilor luate imediat după incident.
La mai bine de 3 luni de la tragedia care a zguduit puterea politică și a generat schimbări la nivelul guvernului, cei peste 100 de supraviețuitori și familiile celor 63 de morți nu au primit niciun răspuns din partea autorităților, nicio ancheta administrativă nu a fost finalizată, nimeni din aparatul administrativ nu și-a asumat responsabilitatea modului în care a fost gestionată îngrijirea victimelor în primele zile de după incident.
Corpul medical și societatea civilă au reacționat extraordinar, mobilizându-se și făcând eforturi supraomenești pentru a salva viețile celor peste 100 de supraviețuitori. În schimb, autoritățile au preferat să declare public că nu se impune, sub niciun aspect, apelul la ajutor din afara țării, inclusiv la ajutorul Comunității Europene, deoarece România poate asigura tratament la nivelul celui existent în Germania sau Belgia, astfel, zeci de pacienți au murit în spitalele bucureștene din cauza condițiilor improprii și a infecțiilor nozocomiale.
În București, niciun spital nu avea dotările necesare tratării marilor arși, iar cei îndreptățiți să solicite ajutor internațional, activând mecanismul European de protecție civilă, nu au făcut-o.
Pentru că opinia publică are dreptul să cunoască adevărul, să afle care sunt greșelile în gestionarea situațiilor de urgență și, astfel, să ceară măsuri imediate de corectare a acestora pentru a evita astfel de situații pe viitor, Asociația Dăruiește Viață a înaintat, către Procurorul General al României, o plângere împotriva autorităților componente ale Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, deoarece consideră că, deși se impunea și existau pârghiile necesare, imediat după producerea tragediei Colectiv, din 30 octombrie 2015, nu s-a solicitat asistență în cadrul mecanismului Uniunii Europene, în scopul limitării consecintelor adverse imediate ale dezastrului.
Conform Legii nr. 481/2004 și a OUG nr. 21/2004, în declanșarea stării de alertă și în solicitarea sprijinului internațional au atribuții Guvernul României, Ministerul Internelor și Reformei, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Prefectul, Centrul operațional de comandă al Guvernului, Comitetul național și Primul ministru, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență, Ministrul administrației și internelor.
România a fost, la 30 octombrie 2015, datorită dramei produse de incendiul din clubul Colectiv, într-o evidentă stare de nevoie. Aceasta ar fi impus autorităților implicate, cu forța unei obligații, apelul, în timp util, la asistența oferită de mecanismul Uniunii Europene, în vederea salvării vieții persoanelor afectate de acest dezastru.
Incendiul a însemnat, pentru sute de tineri, arsuri grave și intoxicații severe cu monoxid de carbon și cianuri.
Pentru salvarea vieții și chiar doar pentru tratare se impunea spitalizarea imediată în centre specializate de arși. Unii tineri, conform declarațiilor apărute în presă, au fost privați de primul ajutor, ajungând la spital cu mașini ale prietenilor sau ale unor voluntari.
Atât ei, cât și alții, au decedat în cursul perioadei de spitalizare, urmare și a condițiilor improprii de dotare și de personal de specialitate, existente în spitalele din București, unde au fost internați, după cum chiar presa a relatat.
Există o singură clinică în București, Clinica pentru arși Floreasca, în care se presupune că ar exista dotări tehnice conforme standardelor europene și deci ar fi putut trata 5 dintre pacienții cu arsuri grave din Club Colectiv. Construită cu eforturi financiare uriașe și inaugurată în luna aprilie 2015, clinica ramâne nefuncțională din motive diverse și neverosimile, invocate de autorități.
«Avem datoria să nu uităm. Niciodată. Sunt 63 de oameni care au murit și alte zeci de oameni vor purta cu ei, toată viața lor, însemnele acestei tragedii. Din punctul nostru de vedere, autoritătile nu au activat mecanismul european de protecție civilă, ba mai mult, au declanșat mecanismul de dezinformare, împiedicând familiile să acționeze rapid, chiar prin eforturi financiare proprii.
Noi credem că nu am fi avut astăzi 63 de tineri morți și sute de părinți al căror singur sens al vieții rămâne aflarea adevărului, dacă autoritățile și-ar fi recunoscut la timp incapacitatea și ar fi cerut ajutorul țărilor din Uniunea Europeană. Iar tinerii rămași în viață ar fi fost tratați mai bine și cu costuri mai mici, în clinici specializate de arși.
Conform Ministerului Sănătății 80 de tineri erau, pe 2 noiembrie, în stare critică și gravă. Da. Spitalele nu puteau avea totul peste noapte, așa cum au susținut oficialitățile în cazul dramei din Club Colectiv. “Dăruiește Viață” a cerut domnului Nicolae Bănicioiu și managerilor de spitale, încă din 2 noiembrie, să nu mai raporteze “producții la hectar” ca pe vremea comuniștilor, pentru că vor muri oameni >>, a declarat Carmen Uscatu, președinte in Asociația Dăruiește Viață.
”Multe vieți ar fi putut fi salvate dacă autoritățile ar fi recunoscut limitele sistemului nostru de sănătate și ar fi solicitat, în timp util, asistența menționată anterior. Avem datoria civică, noi ca asociație, să cerem un “arbitraj” al justiției, având în vedere că aparatul administrativ nu-și asumă nicio responsabilitate și nu recunoaște nicio greșeala de management a situției. Se impune ca o anchetă să tranșeze disputele născute în societate.
Există suspiciuni rezonabile că unele lucruri nu s-au facut cum trebuie și de aceea ne dorim să creăm un context legal și obiectiv pompierilor, ambulanțierilor, medicilor și asistentelor medicale, care să spună adevărul, într-un cadru ferit de presiuni ale conducătorilor lor. Și toate acestea sunt necesare pentru ca într-o eventuală situție similară, autoritățile să fie cu adevărat pregătite.” spune și Oana Gheorghiu, vicepreședintele asociației.
Plângerea penală, făcută de Asociația Dăruiește Viață cu sprijinul Societății Civile de avocați “COSOVANU, MARCU SI ASOCIATII”, a fost depusă pe 7 decembrie 2015 la registratura Parchetului de pe lângă Curtea de Casație și Justiție.
Despre Asociația Dăruiește Viață
Asociația derulează din 2012 proiecte de modernizare și dotare a spitalelor din România, în special în secțiile de oncologie, cunoscând foarte bine starea spitalelor, dotările existente și mai ales nevoile din sistem. Prin proiectele derulate până în prezent, am investit peste 4 milioane de euro în spitalele de stat și am determinat Ministerul Sănătății să înființeze Subprogramul pentru diagnosticarea leucemiilor, începând cu ianuarie 2015.
În cazul dramei din Colectiv, ne-am mobilizat și am solicitat spitalelor să ne comunice nevoile urgente. Informațiile primite, uneori cu greu, ne-au determinat să achiziționăm, în regim de urgență, ventilatoare mecanice, saltele antiescare active, investind peste 325.000 euro.
În data de 17 noiembrie am adresat o scrisoare deschisă, Președintelui României și Guvernului nou investit, prin care solicitam respectarea protocoalelor românești și europene în vigoare. La această scrisoare încă, mai așteptăm un răspuns.